19 weken zwanger - getrappel

19 weken zwanger - getrappel

Week 19 mango Kraamzorg de Waarden Je baby in week 19

Je zit nu in de 19e week van je zwangerschap. Je baby is nu ongeveer 22 cm en weegt circa 250 gram en ontwikkelt zich super snel. Je kindje drinkt nu elke dag een flinke hoeveelheid vruchtwater. Wel 12 ml vruchtwater per 24 uur. Dit vruchtwater plast hij ook weer uit in het vruchtwater.  Dit klinkt misschien een beetje vies, maar het vruchtwater wordt constant ververst. 
Weet je dat je kindje heel erg lenig is, hij stopt met gemak zijn teentje in zijn mond.
Ook begint zijn gehoor te werken. Vanaf deze week luistert er dus iemand met je mee! Praat regelmatig tegen je baby en zing regelmatig een liedje. Zo raakt je kindje alvast gewend aan je stem.  

19

Jij in de 19e week

Wat een heerlijk gevoel. Je voelt je baby alsof er een vlinder in je buik dwarrelt! Zijn bewegingen zijn goed voelbaar. Ook voel je het als je kindje de hik heeft. Vaak wordt hij wakker als jij gaat liggen en slaapt zodra jij gaat bewegen.

De vermoeidheid en misselijkheid van de eerste drie maanden ligt waarschijnlijk achter je. De meesten vrouwen voelen zich nu goed! Blijf je vermoeid, dan zal je verloskundige je HB-gehalte opmeten. Dit gaat via een prikje in je vinger. Je hoeft je hier geen zorgen over te maken, het is een veelvoorkomende kwaal. Als voeding niet voldoende helpt, kan je verloskundige staalpillen voorschrijven. 

Wist je dat.....

  • De meeste vrouwen vanaf de vierde maand van hun zwangerschap meer energie krijgen en zich goed voelen.
  • Je tijdens de 20 weken echo zeker weet of jullie een jongetje of een meisje krijgen, als je dit natuurlijk wilt weten. Geef dit duidelijk aan!
  • Spinazie, andijvie, bietjes, noten, krenten, rozijnen, appelstroop en volkoren producten rijk aan ijzer zijn. Goed voor je als je een ijzertekort hebt.
  • Je voor het slapengaan beter geen koffie kunt nemen. Maar wel een warm bad of warme douche , om beter te slapen.
  • Brandnetelthee, asperges of bleekselderij licht vochtafdrijvend werken. Houd je teveel vocht vast, probeer het eens. Maar blijf wel voldoende drinken! 
  • Het ook lekker kan zijn om met een warme kruik naar bed te gaan.
  • Je navel naar binnen of naar buiten kan gaan.
  • Drie kwart van de zwangere vrouwen tijdens de zwangerschap een zwangerschapsstreep over het midden van hun buik krijgen.

Tijdelijk minder werken met ouderschapsverlof 

Week 19 ouderschapsverlof Kraamzorg de Waarden

Wil je na de bevalling tijdelijk minder werken? Dan kun je ouderschapsverlof opnemen. Je hebt hier wettelijk recht op. Met ouderschapsverlof werk je tijdelijk minder en je kunt dit opnemen tot de leeftijd van 8 jaar van je kind. Ouderschapsverlof bedraagt 26 keer het aantal uren dat je per week werkt.

Met de uren die je opneemt, kun je extra aandacht besteden aan de zorg voor je kindje. Deze uren worden niet doorbetaald, tenzij het in je CAO anders is afgesproken. Je moet ouderschapsverlof minstens 2 maanden van tevoren schriftelijk aanvragen. Weet je zeker dat je dit wilt opnemen, dan kun je dit nu alvast regelen. Kun je dat weer van je checklist afstrepen! 

 

Je kindje veilig laten slapen

Week 19 veilig slapen baby Kraamzorg de Waarden

Bedzeiltje in het bedje

Een zeiltje in het bedje van je kindje is door de toegenomen kwaliteit van luiers niet meer echt nodig. Een baby produceert lichaamswarmte en vocht. Slapen op een niet ventilerend oppervlak verhoogt het risico op warmtestuwing. Vroeger werd het zeiltje alleen onder de billetjes neer gelegd, maar omdat baby's niet altijd netjes in bed blijven liggen adviseren wij om geen bedzeil of moltonzeil te gebruiken bij kindjes onder de twee jaar. Als je het prettig vindt om het matras te beschermen kun je een extra molton op het matras leggen.

Knuffels in bedje of wieg

Plaats liever geen knuffels in het bedje of wieg. Als je kindje met het mondje tegen de knuffel komt te liggen, kan de ademhaling belemmerd worden. Een goede regel is geen kussen of kussenachtig materiaal gebruiken zolang je kindje in het ledikantje slaapt.
Kussenachtige knuffels kunnen even riskant zijn als een kussen.

Week 19 kruik vullen Kraamzorg de Waarden

 

Een warme kruik voor je baby, hoe gebruik ik die veilig?

Om je kindje na de geboorte goed op temperatuur te houden gebruik je een warme kruik. Het is heel belangrijk om dit veilig te doen, ter bescherming van je kindje.

Hier lees je alles over het gebruik van een kruik, tips, adviezen en een instructiefilmpje  

Een hoofdbeschermer in het bedje

Een hoofdbeschermer is een kussenachtige bekleding die aan de spijlen van het ledikant bevestigd wordt. Het lijkt gezellig, maar is niet nodig. Dit artikel heeft geen nuttige functie. Je kindje zal zich niet aan de spijlen pijn doen. Het gebruik van een hoofdbeschermer kan zelfs gevaarlijk zijn, als de baby met neus en mond tegen de zachte 'beschermer' aan draait. Wij raden het gebruik van een hoofdbeschermer dan ook af.

Het gebruik van een campingbedje

Een campingbedje is handig tijdens vakanties en logeren, maar niet geschikt voor permanent gebruik. Het moet stabiel zijn, ventilerende zijwanden hebben van minimaal 55 cm hoog, de bodem mag niet doorzakken en het vouwmechanisme moet een kinderveilige sluiting hebben. Een met plastic overtrokken matrasje is niet veilig, bescherm het matrasje met een molton. 

Berg het campingbedje op in een droge ruimte. Dit voorkomt roest- en schimmelvorming.

Een slaaptentje is wegens het ontbreken van stevige wanden niet geschikt als slaapplaats voor een baby tijdens een vakantie. Als een baby omrolt of verschuift en met neus en mond naast het matrasje tegen de meegevende, tegen vocht geprepareerde zijwand terechtkomt en wellicht in de 'spleet' wat wegzakt, kan de ademhaling worden belemmerd. 

Tijdens kortdurend gebruik in de tuin of op het strand is toezicht raadzaam!

Tips voor het gebruik van kinderwagens

Week 19 kinderwagen Kraamzorg de Waarden

  • Doe de kap van de kinderwagen pas omhoog als je baby erin ligt.
  • Doe bij windstil weer of binnenshuis de kap omlaag voor voldoende ventilatie.
  • Als je een regenscherm gebruikt, controleer dan of er genoeg ventilatie is.
  • Zorg dat je baby het in de kinderwagen niet te warm heeft: zet je baby niet in de volle zon maar gebruik een parasol en zet de wagen ook niet te dicht bij een verwarming.
  • Breng in de zomer muggengaas aan op de wagen als je baby in de tuin ligt en er wespen of bijen in de buurt zijn. Bevestig de klamboe zo, dat je baby er niet bij kan.
  • Gebruik het wandelwagenzitje pas als je kindje zelf kan zitten. Vervoer je kind daarvoor zo plat mogelijk in een kinderwagenbak.
  • Als een kind kan gaan zitten, is de reiswieg niet diep genoeg en daardoor niet veilig meer. Stap dan over op het wandelwagenzitje.
  • Gebruik geen laken of hydrofiele doeken over de kinderwagenkap. Dit is echt heel gevaarlijk! De temperatuur kan dan snel stijgen waardoor het risico bestaat dat je kindje oververhit kan raken. De temperatuur stijgt in een half uur bijvoorbeeld van 22 naar 34 graden. Laat daarom de kap naar beneden en gebruik een parasolletje. Hierbij hou je de zon uit de kinderwagen maar krijgt je kindje wel de frisse lucht die het nodig heeft om oververhitting te voorkomen. 
  • Open hier de brochure van Stichting Veilig Kind over het gebruik van de kinderwagen met warm weer. 
  • Zet de wagen niet in de zon! Bij warm weer is het voor je kindje vaak fijner om binnen te blijven, daar is het vaak koeler dan buiten.
  • Trouwens nog een belangrijk weetje. In een donker gekleurde wandelwagen kan door warmte-absorptie de temperatuur hoger oplopen dan in een licht gekleurde wagen.

Stel je weerbaar op!

Week 19 stel je weerbaar op Kraamzorg de Waarden

Wat doe je als je arts of verloskundige onvoldoende tijd voor je heeft of niet naar je luistert? Je geen antwoord op je vragen hebt gehad? Je bezoek zich al aankondigt tijdens of vlak na de bevalling? Je kraamvisite de hele avond blijft? Het niet klikt met de kraamverzorgende?

  • Maak een lijstje met vragen die je wilt stellen.
  • Vraag om een duidelijke uitleg als je iets niet begrijpt.
  • Neem je partner mee, zodat hij kan helpen onthouden wanneer jij iets vergeet. 
  • Laat je niet overrompelen.
  • Als iemand onbehoorlijk tegen je doet, zeg dan: "Waarom praat u zo onaardig/op zo'n toon tegen mij?"
  • Neem altijd iemand mee naar belangrijke afspraken.
  • Overleg van tevoren met je partner wat je wel en niet wilt tijdens de bevalling, zodat hij de honneurs voor je waarneemt wanneer jij daar niet toe in staat bent.
  • Wanneer je niet tevreden bent over de kraamverzorgende, ga je dan niet zitten ergeren en je kraamtijd hierdoor laten verpesten. Neem direct contact met ons op en bespreek je problemen.

Bronnen

Naar week 20

 

Kraamzorg aanvragen?

Kraamzorg aanvragen?

Spreekt onze kraamzorg je aan? Meld je dan aan en je ontvangt een uniek kadootje tijdens de intake. 

Aanmelden kraamzorg

Advies nodig?

Vraag het aan Sanne

Blijf op de hoogte
en praat mee

Advies nodig?