36 weken zwanger - je baby daalt in

36 weken zwanger - je baby daalt in

Je bent nu in de 36e week van je zwangerschap headerfoto papaya Kraamzorg de Waarden

Je baby in week 36          

Je kindje is nu ongeveer 45 cm en weegt 2900 gram. De meeste baby's gaan indalen of zijn al ingedaald. Dat wil zeggen dat hij met zijn hoofdje zakt tussen jouw bekkenbotten. Vaak gaan baby's automatisch in deze achterhoofdsligging liggen. Dat is de perfecte houding voor de bevalling. Indaling kan ook nog vlak voor de bevalling plaatsvinden. Dus geen paniek als je baby nog niet is ingedaald.

Ondertussen kan je baby al zelfstandig ademhalen, is zijn bloedcirculatie in gang gezet en zijn immuunsysteem af. Het huidje van je baby voelt glad en zacht aan zodat jij straks hem straks heerlijk kunt knuffelen.

36

De huid van je baby is nog steeds bedekt met huidsmeer. Huidsmeer ziet eruit als een glibberige witte crème. Het is echter wel een heel belangrijk crème, want het beschermt je kindje tegen infecties en uitdrogen. Lees hier nog meer over huidsmeer. 

Jij in week 36 van je zwangerschap

Gefeliciteerd, je bent 36 weken zwanger en het werken zit er voor iedere zwangere vrouw op en het zwangerschapsverlof is van start gegaan. Je kunt je nu bezig gaan houden met het wassen van de kleertjes, het schoonmaken van het babykamertje of nog de laatste spulletjes kopen. 

Je bent nu in de 36e week van je zwangerschap jij zwangerschapsverlof babykleertjes Kraamzorg de Waarden
Dit is een echte periode om de laatste dingetjes af te ronden zodat je je de laatste weken in alle rust kunt gaan voorbereiden op de bevalling. Controleer bijvoorbeeld ook of je kruiken, als je die eerder hebt gebruikt, nog goed zijn. Je hebt dan nu nog de tijd om de rubbers te vervangen. 

Misschien heb je inmiddels wel een heel ander beeld van hoe je wilt gaan bevallen als in het begin van je zwangerschap.
Met de verloskundige zul je ook bespreken of je thuis of in het ziekenhuis wilt gaan bevallen. Wanneer er geen medische reden is om in het ziekenhuis te bevallen, is het thuis net zo veilig als in het ziekenhuis. Het kan zijn dat tijdens de bevalling alsnog beslist wordt dat het beter is om in het ziekenhuis te bevallen. Dan zal de verloskundige of gynaecoloog van het ziekenhuis de leiding overnemen. Zorg dat je voor het geval je naar het ziekenhuis moet een 'vluchtkoffertje' klaar hebt staan met spullen die je nodig zult hebben. 

Mooie zwangerschapsfoto's 

Het is nu een mooie tijd om zwangerschapsfoto's te maken. Houd er rekening mee, dat de afdrukken van je kleding op de buik nog zo'n 2 uur zichtbaar zijn. Trek dus ruim voor het foto's maken wijde kleding aan voor het geval je ook foto's van je blote buik wilt (laten) maken!

Je bent nu in de 36e week van je zwangerschap mooie zwangerschapsfotos maken Kraamzorg de Waarden

De gunstige effecten van borstvoeding voor jou

Het geven van borstvoeding is niet alleen gunstig voor je baby, maar heeft ook voordelen voor jou als moeder! Door het geven van borstvoeding direct na de bevalling komt het hormoon oxytocine vrij waardoor je baarmoeder gaat samentrekken. Dit samentrekken zorgt ervoor dat je placenta (moederkoek) gaat loslaten van de baarmoeder. Dit helpt het bloedverlies na de bevalling te beperken. Als je borstvoeding geeft, ben je vaak sneller weer op je oude gewicht. Ook al mag je niet lijnen als je borstvoeding geeft. Toch is de kans groot dat je weer in een redelijke tijd je oude gewicht zal bereiken. Als je borstvoeding geeft, is het van belang dat je goed en gezond eet. Dit heeft voor jou ook voordelen!

Lactatiekundige 

Waar kan een lactatiekundige jou bij helpen? En wanneer schakel je die nou in? Een lactatiekundige is er voor jou, wanneer je vragen hebt over borstvoeding, goed voorbereid wilt zijn op het geven van borstvoeding of hulp nodig hebt. Als het geven van borstvoeding niet vanzelf gaat, vraag dan tijdig om hulp. Hoe sneller je problemen met borstvoeding met de juiste adviezen aanpakt, hoe eerder en langer jullie samen kunnen genieten.

Je kan de lactatiekundige om verschillende redenen om advies vragen of vragen bij je langs te komen. Zoals:

  • De baby drinkt niet of moeilijk aan de borst
  • Het voeden is pijnlijk
  • De baby is steeds onrustig of juist slaperig
  • Je baby is te vroeg geboren
  • Onvoldoende groei van de baby
  • Te weinig melk of teveel melk
  • Borstontsteking
  • Afbouwen van de borstvoeding
  • En vele andere vragen of problemen. 

De lactatiekundige luistert naar je, analyseert jouw situatie, observeert hoe jij borstvoeding geeft en geeft op basis daarvan een deskundig advies. Je kunt de lactatiekundige tijdens je zwangerschap, kraamperiode maar ook daarna raadplegen. 

Hier lees je alles over onze lactatiekundigen en de mogelijkheden!

Lactatiekundigen R800Q80S663245

 

Thuis- of ziekenhuisbevalling

De keuze om thuis of in het ziekenhuis te bevallen kan best lastig zijn. Sommige vrouwen willen liever thuis bevallen en anderen weer in het ziekenhuis. Beide plekken hebben hun voor- en nadelen. Thuis ben je waarschijnlijk meer ontspannen, maar bevallen in het ziekenhuis geeft sommige vrouwen een 'veiliger' gevoel. Ben je bij de gynaecoloog onder behandeling dan heb je een medische indicatie en beval je in het ziekenhuis. Bijvoorbeeld als je een meerling verwacht, te hoge bloeddruk hebt of een verhoogde kans hebt op een vroeggeboorte.
Verloopt je zwangerschap normaal, dan is er geen reden om naar het ziekenhuis te gaan. Zorg er wel voor, of je nu voor een thuisbevalling of ziekenhuisbevalling kiest, dat je vluchtkoffertje klaar staat.

Je bent nu in de 36e week van je zwangerschap vluchtkoffer Kraamzorg de Waarden

Het is belangrijk dat je kiest voor een plek waar je je op je gemak voelt. Je kunt je dan beter ontspannen en concentreren op de bevalling. Voor de een is dat thuis, in een vertrouwde omgeving. Een ander kan zich pas ontspannen als ze weet dat alle medische zorg binnen handbereik is. Je weet niet van tevoren hoe je bevalling zal verlopen, je zult niet de eerste zijn die er achter komt dat ze toch liever thuis wil bevallen of andersom. Bespreek het vooral met je verloskundige. Je keuze is niet definitief, je kunt op het laatste moment nog anders beslissen.

Als je in het ziekenhuis bevalt zonder medische indicatie, ga je na de bevalling zo snel mogelijk naar huis. Dit is een poliklinische bevalling. Je gaat pas naar het ziekenhuis tijdens de ontsluitingsfase. De verloskundige belt dan het ziekenhuis. Je moet zelf voor vervoer zorgen. Je zit dus altijd met weeën in de auto. Tijdens de poliklinische bevalling beschikt de verloskundige over dezelfde instrumenten en hulpmiddelen als bij een thuisbevalling. Als er zich problemen voordoen wordt een beroep gedaan op een gynaecoloog of kinderarts.
Als alles goed gaat, ga je samen met je baby zo snel mogelijk weer naar huis. Thuis moet je bed op klossen staan. Ook moet je een kraampakket in huis hebben. Poliklinisch bevallen brengt vaak extra kosten met zich mee. Informeer hierover bij je verzekering. Ziekenhuizen organiseren regelmatig voorlichtingsbijeenkomsten. Je kunt dan de verloskamer en kraamafdeling bekijken. Lees hier meer over alle voor- en nadelen.

Tip

Zit er voldoende benzine in je auto? Heel vervelend als je met weeën ook nog eens moet gaan tanken, je wilt dan het liefst zo snel mogelijk in het ziekenhuis zijn. En als je midden in de nacht naar het ziekenhuis moet, zijn sommige benzinestations gesloten. 

Je bent nu in de 36e week van je zwangerschap tanken bevalling ziekenhuis Kraamzorg de Waarden

Vroegtijdige inzet partusassistentie

Alle onze kraamverzorgenden zijn geschoold in vroegtijdige inzet partusassistentie, wat inhoudt dat je al eerder kunt bellen voor kraamzorg vóór de bevalling. De kraamverzorgende kan vroeg bij je aanwezig zijn en je zo optimaal begeleiden.

Een veilige ontspannende omgeving bevordert het normale verloop van de bevalling.

Deze vroegtijdige inzet is voornamelijk emotionele ondersteuning tijdens je bevalling. Dat gebeurt vooral in de vorm van rustig en aandachtig aanwezig zijn. Maar ook bijvoorbeeld door massage, door motivatie of te helpen op een positieve manier de weeën op te vangen. En heb je behoefte om samen te zijn, dan is de kraamverzorgende in ieder geval in de buurt als je haar nodig hebt. Onze kraamverzorgenden zijn hiervoor opgeleid en kunnen je hierbij op de juiste manier ondersteunen. Dat geeft een gerust gevoel!

Je kunt zelf bepalen of je gebruik wilt maken van deze vroegtijdige inzet. Bespreek dit wel met je verloskundige, zodat zij weet dat de kraamverzorgende eerder gebeld moet worden. Deze uren worden ook door je zorgverzekeraar vergoed. 

Je bent nu in de 36e week van je zwangerschap vroegtijdige inzet partusassistentie Kraamzorg de Waarden

Opstartzorg

Als je bent bevallen in het ziekenhuis of in een geboortecentrum leveren wij indien hiervoor capaciteit is opstartzorg in de avond en de nacht. De opstartzorg is minimaal 2 uur. Mocht er geen capaciteit zijn kun je gebruik maken van de BabyManager app of onze instructiefilmpjes te volgen.

Kraampakket

In een kraampakket zitten spullen die je nodig hebt bij je thuis- of ziekenhuisbevalling en vlak na de geboorte. Sommige verzekeraars vergoeden het kraampakket als je dit zelf aanschaft. Bij andere maatschappijen krijg je een kraampakket van de zorgverzekeraar thuisgestuurd. Handig dus om even na te gaan. 

Via onze DaDaShop.nl bestel je eenvoudig het kraampakket. Hier zitten alle spullen in die je nodig hebt. Gemakkelijk alles in één pakket.

Je bent nu in de 36e week van je zwangerschap kraampakket Kraamzorg de Waarden

Veilig op weg 

Je buik zal steeds meer in de wegzitten. Vooral achter het stuur van de auto. Toch blijft het nodig om je gordel in zijn geheel te dragen. Je kunt het iets comfortabeler maken door de onderste riem zo laag mogelijk onder je buik te dragen. Je kindje wordt voldoende beschermd door het vruchtwater.

Urine verlies

Door het hormoon progesteron zijn de urinebuis en het spierweefsel verslapt, waardoor je gemakkelijker urine verliest. Ook de zware baarmoeder drukt op je blaas. Wanhoop niet, de klachten verminderen sterk na je bevalling en oefeningen helpen. Zoals bijvoorbeeld deze: Span de spieren rond de vagina aan alsof je een plas of een wind ophoudt. Doet dat 10 x achter elkaar gedurende 6 tot 8 seconden. Span nu nog een keer maximaal aan en probeer daar bovenop 5 snelle, korte aanspanningen te doen zonder te ontspannen. Let op dat je daarbij de bil, buik- en beenspieren ontspannen houdt. Herhaal deze oefening 3 x per dag. Dat kan overal en altijd, want niemand ziet het 😊. 

Tip van de week: veel last van harde buiken? Neem rust!

Harde buiken krijg je ter voorbereiding op je bevalling. Je baarmoeder trekt zich samen en dat voel jij als een harde buik, die gemiddeld een minuut duurt, maar ook wat langer aan kan houden. Anders dan bij een wee, doet een harde buik geen pijn.  Een harde buik krijg je vooral bij inspanning of beweging. Eigenlijk is het een soort waarschuwing dat je het wat rustiger aan moet doen. Ga even liggen, leg een warme kruik tegen je buik of doe een ademhalingsoefening. Heb je vaak harde buiken, wel zes of meer per uur? Neem dan onmiddellijk rust en contact op met je verloskundige. 

Je bent nu in de 36e week van je zwangerschap harde buiken rust Kraamzorg de Waarden

Bronnen

 Naar week 37 

 

Kraamzorg aanvragen?

Kraamzorg aanvragen?

Spreekt onze kraamzorg je aan? Meld je dan aan en je ontvangt een uniek kadootje tijdens de intake. 

Aanmelden kraamzorg

Advies nodig?

Vraag het aan Sanne

Blijf op de hoogte
en praat mee

Advies nodig?