33 weken zwanger - vergeetachtig

33 weken zwanger - vergeetachtig

Je bent nu in de 33e week van je zwangerschap anannas Kraamzorg de WaardenJe baby

Je zit nu in de 33e week van je zwangerschap. Je baby is nu ca. 41 cm en weegt ongeveer 2000 gram. Een baby ter grootte van een ananas draag je met je mee!
De donshaartjes waarmee je baby bedekt was beginnen nu langzaam maar zeker te verdwijnen. De haartjes komen in het vruchtwater terecht, evenals de losgelaten huidcellen en propjes huidsmeer. Je kindje drinkt dit en ontwikkelt daarmee de maag en darmen.

Wat verandert er nog meer bij je kindje in deze week: 

  • Het zicht, zijn oogjes blijven open. Hij kan licht en donker onderscheiden.
  • Het gehoor wordt sterker. Hierdoor kan hij jouw stem en andere geluiden van buitenaf steeds beter horen. Praat en zing veel voor je kleintje.
  • Zijn botten verharden zich.
  • Zijn hersentjes groeien hard. 
33

Je kindje kan nauwelijks nog een kant op en ligt waarschijnlijk al in de houding waarin hij geboren gaat worden. De kans dat hij draait, wordt steeds kleiner. Verreweg de meeste baby's liggen nu met hun hoofdje naar beneden, dit is een perfecte houding voor de bevalling. Soms ligt een kindje in een stuitligging. Bij een volkomen stuitligging ligt hij met zijn voetjes naar beneden. Bij een onvolkomen stuitligging komen de billetjes eerst. De verloskundige kan kijken of hij nog gedraaid kan worden. Lukt dat niet, dan bespreken jullie of je voor een natuurlijke bevalling of een keizersnede zal kiezen.

Jij

Voel je je 's nachts onprettig? Dit is niet zo raar met je groeiende buik. Probeer op je zij te liggen, buig je been en leg er een kussen onder. Masseer de pijnlijke spieren lichtjes als je kramp krijgt en beweeg je tenen. Wat sommige vrouwen ook lekker vinden, is slapen met een voedingskussen. Je kunt het kussen onder je buik en tussen je benen leggen, waardoor alles goed ondersteund is.

En heb je ook last van zwangerschapsdementie? Dat wil zeggen dat je steeds vaker dingen vergeet, zoals waar je sleutels liggen, wat je pincode is en welke boodschappen je nodig hebt.  Ga notities maken van belangrijke dingen en maakt boodschappenlijstjes. Probeer spullen op een vaste plek op te bergen. Naast vergeetachtigheid kan ook je concentratie en reactievermogen minder worden. Schaam je je hiervoor? Niet nodig. Je hebt een goed excuus, je bent zwanger. Het goede nieuws is dat je over een paar maanden je oude geheugen weer helemaal terug hebt. 

In deze periode van je zwangerschap vindt de intake plaats. Als je voor de intake het informatieboekje even doorleest, kun je eventuele vragen hierover stellen tijdens het intakegesprek. Verder kun je alles wat je belangrijk vindt met de consulente bespreken. De consulente wil graag de babykamer en de slaapkamer zien, maar het hoeft niet allemaal klaar te zijn. 

Zwangerschapsverlof

Heerlijk je zwangerschapsverlof gaat in. Geniet hiervan en neem voldoende rust, want je moet immers in topconditie zijn wanneer de bevalling begint. Drink daarom 's avonds liever geen thee of koffie. Koffie en thee bevatten het oppeppende cafeïne.
Drink 's avonds liever een beker warme melk of kruidenthee.

Je bent nu in de 33e week van je zwangerschap warme melk of kruiden thee Kraamzorg de Waarden

Maar je kunt de tijd van je verlof ook goed gebruiken om praktische zaken te regelen voor de bevalling, zoals babykleertjes wassen, de babykamer decoreren en alvast nadenken over leuke teksten voor op de geboortekaartjes. Ook is dit hét moment om nog even te genieten voor de baby er is. Ga lekker lunchen met vriendinnen, ga nog even een keer goed shoppen of naar de kapper.   

Houd er ook rekening mee dat je baby niet altijd blijft zitten tot je uitgerekende datum. Plan je agenda dus niet té vol tot aan je due date! 

Ziekenhuistas

Je weet nooit wanneer je kleine geboren wordt. Het is daarom handig om je ziekenhuistas alvast klaar te hebben staan, ook als je van plan bent om thuis te bevallen. Soms verloopt een bevalling niet zoals je hoopt en moet je alsnog naar het ziekenhuis.  Ook dan is het fijn als je tas al klaar staat. Wat mag er niet ontbreken in jouw tas? Je leest het hier. 

Je bent nu in de 33e week van je zwangerschap inpakken vluchtkoffer Kraamzorg de Waarden 

Geboortekaartjes

  • Een van de leukste to-do dingen is het uitzoeken van een geboortekaartje. Leuk, maar ook lastig. Waar moet je aan denken, wat mag je zeker niet vergeten en wie moet je allemaal een geboortekaartje sturen. Hier wat handige tips.

Kosten kinderopvang

Als je na de geboorte van je baby weer aan het werk gaat, heb je meestal kinderopvang nodig. Maar wat kost dat eigenlijk en waar vind je geschikte kinderopvang voor jouw kindje? Hier lees je alles wat je wilt weten over de kinderopvang.

Op deze site van de belastingdienst kun je een proefberekening maken. 

Je bent nu in de 33e week van je zwangerschap kosten kinderopvang geld Kraamzorg de Waarden

Naamgeving, erkenning en geboorte aangifte  

Naamgeving

Je mag zelf bepalen welke achternaam je kind krijgt. Dit geldt alleen voor het eerste kind met jouw partner, deze naam geldt dan ook voor alle volgende kinderen.
Je moet dan samen met je partner naar de Burgerlijke Stand om dit vast te stellen. Wanneer je dit niet voor of bij de aangifte samen officieel verklaart krijgt je kindje de achternaam van de vader.
Als je niet bent getrouwd leg je dit vast op het moment van erkenning, anders krijgt je kindje jouw naam.
Bij een relatie van twee vrouwen, zonder huwelijk of geregistreerd partnerschap, krijgt het kind de naam van de biologische moeder. Bij adoptie door twee vrouwen of mannen krijgt het kind de naam van een van de ouders.

Erkenning

Als biologische vader ben je niet altijd automatisch ook de officiële vader van je kind. Wel als je met de moeder van je kind bent getrouwd of geregistreerd partners. Ben je niet getrouwd of geregistreerd partners, zul je als vader je kind moeten erkennen. Je kunt dit doen bij de burgerlijke stand van de gemeente waar je woont. Het kan voor de geboorte, bij de aangifte van de geboorte, na de geboorte of bij de notaris.
Door het erkennen van je kind krijgt het kind erfrecht. Als vader heb je het recht en plicht je kind te onderhouden. Als ouders zijn getrouwd of een geregistreerd partnerschap zijn aangegaan, krijgen zij allebei automatisch het ouderlijk gezag. Ouderlijk gezag is het recht en de plicht om je kind op te voeden en te verzorgen.

Geboorte aangifte

Binnen drie werkdagen na de geboorte van je kind moet je aangifte doen bij de Burgerlijke Stand.
De vader moet de aangifte doen. De vader is de wettelijke vader (door huwelijk met de moeder) of degene die het kind heeft erkend. Is er geen vader bekend dan is degene die bij de bevalling was verplicht om aangifte te doen. Bijvoorbeeld de verloskundige of de kraamverzorgende.
Je kind wordt aangegeven in de gemeente waar het is geboren.
Je ontvangt een uittreksel van de geboorteakte of dit wordt bijgeschreven in je trouwboekje. 

Tijdens de coronacrisis zal dit hoogstwaarschijnlijk overal digitaal gebeuren. Check het bij jouw gemeente! 

Je bent nu in de 33e week van je zwangerschap baby aangifte Kraamzorg de Waarden

Knuffels

Afhankelijk van een knuffelbeest

Veel kinderen hebben als baby al een doekje of knuffel waar ze lekker mee kunnen kroelen. Dit geeft een gevoel van troost en veiligheid. Als je kindje groter wordt kan het de knuffel nodig hebben om in slaap te komen of om zich te troosten bij verdriet. Omdat je kindje niet altijd met je mee kan gaan, kan hij zich met de knuffel troosten en maakt de knuffel het makkelijker om van zijn ouders gescheiden te zijn.
Het is belangrijk om een knuffel te gunnen. Maar het ene kindje heeft behoefte aan een knuffel en het andere niet. Plaag je kindje niet met de knuffel en probeer hem ook niet over te halen om de knuffel weg te doen. Dit gedrag hoort bij een kind.

Reserveknuffel

Het is verstandig om een tweede knuffel achter de hand te houden. Kinderen laten de knuffels op de gekste plekken liggen en vooral als je kindje de knuffel nodig heeft om in slaap te komen is het makkelijk om als de knuffel zoek is een reserve knuffel achter de hand te hebben. Als je een reserveknuffel hebt is het verstandig om deze van te voren een paar keer te wassen, zodat die er niet meer nieuw uitziet of ruikt. Probeer af en toe te wisselen. Het kan zijn dat je kindje het toch in de gaten heeft omdat hij toch anders ruikt en er net anders uitziet, het is altijd beter dan niets.

Wassen

Omdat je kindje de knuffel regelmatig achter zich aansleept zal de knuffel er na verloop van tijd smoezelig uit gaan zien en niet zo fris meer ruiken. Het is goed om de knuffel regelmatig te wassen. Als je kindje dat van af het begin weet went het daar ook aan. En anders komt de reserve knuffel nog van pas.
Een kindje kan de knuffel niet altijd met zich meenemen. Dan is het goed dat de knuffel een vast plekje heeft zodat als je kindje weer thuis komt weet waar de knuffel is.

Je bent nu in de 33e week van je zwangerschap knuffel Kraamzorg de Waarden

Tip van de week

Je hebt normaal gesproken nog een aantal weken te gaan. Toch is het verstandig om alvast een autostoeltje in je auto klaar te zetten. Het moment van de bevalling komt iedere week dichterbij en het kan zomaar gebeuren dat je baby iets eerder komt. Als je na een ziekenhuisbevalling met je auto naar huis gaat is een autostoeltje verplicht.  Je kan het autostoetje dus beter een paar weken te vroeg in je auto hebben staan, dan dat je hier na de geboorte halsoverkop iets voor moet regelen. Bekijk trouwens ook meteen je autoverzekering.  

EXTRA TIP: Voordat je kindje geboren wordt is het handig om het in de auto plaatsen van het autostoeltje al een aantal keer te oefenen. Hoe vervelend is het als je bijvoorbeeld uit het ziekenhuis komt met je kindje en je niet goed weet hoe je het autostoeltje moet bevestigen.

Bronnen

Naar week 34hap

 

Kraamzorg aanvragen?

Kraamzorg aanvragen?

Spreekt onze kraamzorg je aan? Meld je dan aan en je ontvangt een uniek kadootje tijdens de intake. 

Aanmelden kraamzorg

Advies nodig?

Vraag het aan Sanne

Blijf op de hoogte
en praat mee

Advies nodig?