21 weken zwanger - geniet!

21 weken zwanger - geniet!

Week 21 artisjok Kraamzorg de Waarden Je baby in week 21

Je zit nu in de 21e week van je zwangerschap en je baby is vergelijkbaar met een artisjok, ongeveer 27 cm en circa 380 gram. Hoewel je kindje qua lengte al over de helft is, zal hij nog bijna 10 keer zo zwaar worden. Vanaf nu komt hij iedere week zo'n 60 gram aan en jij 500 gram per week. Dat is heel normaal.

21

De huid van de baby is niet meer doorzichtig. Er zijn witte bloedlichaampjes gevormd die belangrijk zijn als afweer tegen ziektes en infecties. De tong en het evenwichtsorgaan in het binnenoor zijn ontwikkeld. Hij trekt verschillende gezichtjes om zijn gezichtsspieren te oefenen. 

Bij een meisje zijn nu de inwendige geslachtsorganen geheel gevormd. Ze heeft nu miljoenen eicellen in haar eierstokken. Na de geboorte heeft ze er nog ruim 500.000. De beentjes zijn nu in verhouding met het lichaam. Je zal je kindje nu echt regelmatig voelen schoppen en bewegen. Hij heeft hier ook nog volop ruimte voor. 

Jij in je 21e week van je zwangerschap

Wauw, je bent al weer over de helft van je zwangerschap en je weet nu waarschijnlijk ook het geslacht van je ongeboren baby, als je dit wilde weten tenminste. Aangezien je buik over een paar weken behoorlijk in de weg kan zitten, is dit het ideale moment om babyspullen te shoppen en te beginnen met de babykamer. 

Je baarmoeder reikt ongeveer tot 1 cm boven je navel. Je buik begint al duidelijk dikker te worden. Of jij last van zwangerschapsstrepen krijgt, is erfelijk bepaald en is niet geheel te voorkomen. Je kindje merkt steeds meer, ook als jij bijvoorbeeld over je buik strijkt. Doe dit regelmatig en je zult zien dat je kindje er op gaat reageren en na een aantal weken misschien wel in je hand kruipt.

Week 21 zwanger buik Kraamzorg de Waarden
Je bloeddruk zal steeds gemeten worden. Een lage bloeddruk zorgt voor duizeligheid. Een hoge bloeddruk komt ook nog al eens voor. Vroeger zei men dat je geen zout meer mocht, maar uit recent onderzoek blijkt dat matigen met zout beter is, dus pas ook op met zoethoutthee, drop, sauzen uit een pakje, jus, soep, ontbijtspek en chips.

Wist je dat...

  • Je kindje zijn oogjes al open heeft.
  • Zijn oogjes nog niet de definitieve kleur hebben, dat is meestal rond zijn eerste verjaardag.  Voorspel hier de kleur ogen van je baby.
  • Wanneer jij je beweegt, je baby in slaap wordt gewiegd. 
  • Als jij rustig op de bank zit, de kans groot is dat je kindje juist in beweging komt.
  • Je kindje meer dan de helft van de dag slaapt.
  • Je borsten niet alleen groter en zachter zijn geworden, maar ze nu ook melk kunnen produceren.
  • Je haar waarschijnlijk voller en glanzender is dan normaal.
  • De gemiddelde leeftijd waarop vrouwen hun eerste kind krijgen in Nederland 29,8 jaar is. Voor vaders ligt het gemiddelde op 34,2 jaar. In Nederland krijgt een vrouw gemiddeld 1,7 kinderen. Dit zijn cijfers van 2017.

Je huid verzorgen tijdens je zwangerschap 

Week 21 zwanger buik smeren Kraamzorg de Waarden

Je huid wordt steeds verder opgerekt waardoor je meer jeuk kunt krijgen. Een droge huid verergert de jeuk, dus blijf smeren of vraag of je partner je regelmatig even lekker masseert. 
Door het oprekken van de huid kunnen onderhuids kleine scheurtjes ontstaan. Dit is striae. Hier kun je niks tegen doen. Het enige wat je kunt proberen is de huid soepel te houden. 

Handig om een geboorteplan op te stellen 

"Hoe zal mijn bevalling gaan?", is een vraag die iedere zwangere zich wel eens stelt. Niet alleen jij maar ook je partner is benieuwd naar de geboorte van je baby.
Een aantal dingen kun je zelf plannen, bijvoorbeeld het kopen van de uitzet en de babykamer en afspreken met je werkgever wanneer je verlof ingaat.
Wanneer de bevalling begint en hoe deze zal verlopen is niet bekend. Daarom is het goed om hier eens over na te denken. Wat zou je willen en wat is voor jou belangrijk.
Probeer je wensen, dus geen eisen, op 1 A4-tje te zetten. Probeer deze zo beknopt mogelijk weer te geven. De meeste zorgverleners vinden het prettig om te weten wat een zwangere wil en willen best 1 A4-tje doornemen maar niet 10 pagina's. Je kunt het geboorteplan altijd veranderen wanneer jij dit wilt. Het is jouw geboorteplan dat jij en je partner hebben opgesteld.

Week 21 zwanger thuis of ziekenhuisbevalling geboorteplan Kraamzorg de Waarden
Vragen waar je over na kunt denken zijn:

  • Wil je in het ziekenhuis of thuis bevallen?
  • Je kunt niet altijd de plek kiezen waar je gaat bevallen. Wel kun je aangeven wat je prettig vindt, denk aan licht, muziek, sfeer, temperatuur en rust.
  • Hoe wil je bevallen? In bed, in bad, op de baarkruk, de mogelijkheden zijn eindeloos. Soms is het moeilijk om van te voren in te schatten waar je je het prettigst bij voelt, maar je kunt je er wel van tevoren in verdiepen.
  • Wie wil je om je heen hebben naast de verloskundige, kraamverzorgende en eventueel een leerling kraamverzorgende? Is dit alleen je partner of ook een vriend of familielied? 
  • Wil je dat er tijdens de bevalling foto's worden gemaakt of dat er gefilmd wordt? Of pas na het doorknippen van de navelstreng?
  • Hoe denk je over medische zaken? Hoe sta je tegenover pijnbestrijding en andere medicatie?
  • Wie knipt de navelstreng door?
  • Hoe zie je het eerste uur na de bevalling, in alle rust met je baby of gelijk je familie bellen?

Dit zijn zomaar een aantal vragen maar de lijst is lang niet compleet. Bespreek je geboorteplan ook van tevoren met je verloskundige of gynaecoloog zodat deze je ook verder op weg kan helpen.

Borstvoedingsverlof om borstvoeding te geven of te kolven tijdens je werk

Tijdens de eerste negen maanden na de bevalling mag je je werk onderbreken om borstvoeding te geven of te kolven. Je mag maximaal een kwart van je werktijd gebruiken. Verder is je werkgever verplicht je een afsluitbare ruimte met voldoende privacy beschikbaar te stellen voor het voeden of kolven. Is deze er niet dan moet je in de gelegenheid gesteld worden thuis te voeden of te kolven. Deze tijd moet worden doorbetaald. Je bent verplicht je werkgever op de hoogte te stellen dat je borstvoeding gaat geven. 

Voorweeën

Het is nog lang niet zo ver en je baby moet echt nog wel even blijven zitten, maar je lichaam oefent wel alvast met de weeën. Deze samentrekkingen kun je als kramp in je onderbuik ervaren. Een beetje vergelijkbaar met menstruatiepijn. Totaal onschuldig, al kan het er ook wel op duiden dat je te druk bent. Stapje terug en rustig aan doen dus. Als je teveel pijn ervaart of je verliest bloed, neem dan contact op met je verloskundige. 

Regelen

Week 21 zwanger babyshower organiseren Kraamzorg de Waarden copy copy

  • Denk alvast na of je straks een babyshower wilt. Net als bij een huwelijk is het wel zo leuk als die dag wordt georganiseerd door je zus, moeder of goede vriendin. Zo blijft het nog een beetje een verrassing. Of heb je liever zelf de touwtjes in handen? 
  • Maak een weekfoto van je mooie buik. 
  • Deze periode is ideaal op op vakantie te gaan. 

Bronnen

Naar week 22

 

Kraamzorg aanvragen?

Kraamzorg aanvragen?

Spreekt onze kraamzorg je aan? Meld je dan aan en je ontvangt een uniek kadootje tijdens de intake. 

Aanmelden kraamzorg

Advies nodig?

Vraag het aan Sanne

Blijf op de hoogte
en praat mee

Advies nodig?