12 weken zwanger - je kindje kan duimen

12 weken zwanger - je kindje kan duimen

Week 12 zwangerschap Kraamzorg de waarden pruim

Je baby

Je zit nu in de 12e week van je zwangerschap en in de afgelopen weken is je baby qua lengte meer dan verdubbeld. Je baby is nu vergelijkbaar met een pruim; ongeveer 6 centimeter lang en circa 20 gram. De basis is klaar en het hartje klopt als een razende met 160 slagen per minuut. Later in de zwangerschap zal het tussen de 110 en 160 slagen per minuut liggen.

Je kindje krijgt nu steeds meer menselijke trekjes, zoals het zuigen op z’n duimen en grijpen met z’n handjes. Hij pakt de, goed beschermde, navelstreng wel eens vast en rekt zich soms flink uit.

Hieronder zie je in een filmpje hoe een echo bij 12 weken eruitziet.

Jij

wk 12 65cm 20 grHet kan zijn dat je verloskundige met de doptone op zoek gaat naar het geluid van het hartje. Maak je geen zorgen als dit niet lukt, het is met 12 weken nog erg vroeg. De volgende keer hoort ze het vast of misschien mag je over een weekje nog een keer komen om te kijken of het dan wel lukt.

Vanaf nu gaat het hard met je buik. Je baarmoeder kun je nu zelfs al voelen vanaf de buitenkant. Je kunt hem voelen door plat op je rug te gaan liggen en met je vingers boven je schaambeen te voelen. Voel je een harde rand, dan heb je de bovenkant van je baarmoeder te pakken.

Het is dus ook helemaal niet gek dat je broeken niet meer zo makkelijk dicht gaan en niet meer lekker zitten. Tijd voor zwangerschapskleding dus! Onze Sanne geeft in de onderstaande vlog een aantal tips om er tijdens de zwangerschap leuk uit te zien, zonder hier te veel geld aan kwijt te zijn.

Heb je geen complicaties of bijzonderheden, dan blijft de verloskundige je begeleiden tijdens je zwangerschap. Zijn die er wel of treden die later in je zwangerschap alsnog op, dan word je doorverwezen naar de gynaecoloog.

Vertellen dat je zwanger bent

Het kan zijn dat je jouw zwangerschap al wereldkundig hebt gemaakt of dat je wilde wachten tot deze week, de magische 12e week. Na 12 weken zwangerschap is de kans op een miskraam heel klein. Daarom wachten de meesten tot deze week met het bekend maken. Daarnaast hebben jullie dan samen even de tijd gehad om eraan te wennen en van te genieten. Wanneer je het ook vertelt, het is goed, doe wat bij jou past.

Tegenwoordig zie je steeds meer originele manieren om de komst van een nieuw kindje bekend te maken. Ook hierbij geldt, doe het zoals jij het wilt, laat je niet gek maken. Er is geen goed of fout.

Regel deze zaken tussen week 5 en week 13 van je zwangerschap

  • Maak een afspraak met je verloskundige of de echoscopist voor de termijnecho van twaalf weken.
  • Bespreek met je verloskundige de mogelijkheden van prenatale screening (hierbij wordt jouw ongeboren kindje onderzocht op mogelijke afwijkingen).
  • Denk na of je straks weer wilt gaan werken en regel zo nodig tijdig kinderopvang; hier zijn soms flinke wachtlijsten voor.
  • Meld je zwangerschap bij je zorgverzekeraar.
  • Regel je kraamzorg

Promo inschrijven 2

Bronnen

Naar 13 weken zwanger

 

Kraamzorg aanvragen?

Kraamzorg aanvragen?

Spreekt onze kraamzorg je aan? Meld je dan aan en je ontvangt een uniek kadootje tijdens de intake. 

Aanmelden kraamzorg

Advies nodig?

Vraag het aan Sanne

Blijf op de hoogte
en praat mee

Advies nodig?