22 weken zwanger - beter horen

22 weken zwanger - beter horen

Week 22 Kraamzorg de Waarden koolraapJe baby in de 22e week

Je zit nu in de 22e week van je zwangerschap. baby is nu ongeveer 28,5 cm en weegt circa 440 gram, vergelijkbaar met een koolraap. Deze week vindt de ontwikkeling vooral op en in het hoofd van je kindje plaats. De oren beginnen hun uiteindelijke vorm aan te nemen.  Je kindje kan al een paar weken horen, maar het gehoor wordt nu alleen maar beter. Hij hoort al veel geluiden om zich heen, het kloppen van je hart, het gerommel in je maag en ook je stem klinkt duidelijk door. Iets minder goed zijn de geluiden van buitenaf te horen, muziek en de stem van je partner. Dit is hetzelfde idee als dat jij onder water luistert, dan hoor jij ook niet goed. Toch neemt hij veel van de dingen op. Je zult merken dat hij na de geboorte dingen herkent. De stem van het broertje of zusje, bepaalde muziek. En het is niet voor niks dat je stem en hartslag je kindje straks rustig kunnen krijgen.

22

Ook krijgt je kindje steeds meer haar. Wat zou het zijn? Blond, donker of misschien wel rood? Ook de wenkbrauwen beginnen nu te groeien en je baby heeft nu al hele kleine wimpertjes!

Jij in week 22 van je zwangerschap

Je begint je baby steeds beter te voelen. En je zal waarschijnlijk merken dat de baby vaak actief is als jij net even rustig gaat liggen. Als jij actief bent wordt hij in je buik in slaap gewiegd. Vanaf nu wordt je buik echt dikker. Per week kom je gemiddeld een pond aan. Dat is ook niet zo gek, want ook het vruchtwater neemt toe. Aan het einde van je zwangerschap draag je ongeveer een liter vruchtwater met je mee. 

Is jouw babyuitzet al compleet? Check het uitzetlijstje!

Voor de komst van een baby moet je veel in huis halen. Om je te helpen, hebben we een makkelijk overzicht gemaakt voor je én je kunt ons uitzetlijstje ook printen, handig om mee te nemen als je gaat shoppen! En wist je dat je veel artikelen ook in onze DadaShop kunt vinden?

Klik hier om ons babyuitzetlijstje te bekijken en te downloaden!

Bij sommige dingen zul je je afvragen waarom je het in huis moet hebben en waar het precies voor is. We geven je daarom hier nog wat extra tips en informatie voor je babyuitzet!

Week 22 Kraamzorg de Waarden zonnebank

Onder de zonnebank tijdens je zwangerschap?

Even ontspannen onder de zonnebank of in de zon is tijdens de zwangerschap heerlijk. Maar kan dat eigenlijk wel?

Het advies voor zwangere vrouwen is: met mate. Sommige deskundigen raden de zonnebank gedurende de eerste drie maanden van de zwangerschap af. Het is niet bekend of een te hoge omgevingstemperatuur tijdens de zwangerschap kwaad kan. Wel kan de warmte van de zonnebank ervoor zorgen dat je duizelig wordt. Het kan zijn dat je tijdens de zwangerschap minder goed tegen de warmte kunt als daarvoor. Je kunt naast duizeligheid, ook last krijgen van benauwdheid en zelfs hartkloppingen. Heb je last van deze verschijnselen, dan is het verstandig om direct een koele plek op te zoeken.

Wil je toch even ‘kort’ genieten van de zon of de zonnebank? Zorg er dan voor dat je goed bent ingesmeerd. De zonnestralen kunnen namelijk het beruchte zwangerschapmasker veroorzaken. Dit komt omdat je huid onder invloed van hormonen tijdens de zwangerschap verandert. Je krijgt donkere pigmentvlekken op je gezicht. Bij de meeste vrouwen verdwijnen de vlekken vanzelf weer, maar bij sommige vrouwen blijven ze. Zorg er ook voor dat je ná de zwangerschap niet te veel in de zon gaat zitten en smeer je huid goed in met een hoge factor.

Twijfel je? Bespreek het dan even met je verloskundige.

Week 22 Kraamzorg de Waarden prematuur

Wat als je baby te vroeg wordt geboren

Nu je in de 22e week van je zwangerschap zit, stijgt de overlevingskans van je baby met de dag bij een vroeggeboorte. De kans is gelukkig niet zo groot dat je kindje te vroeg wordt geboren, maar het is wel handig om te weten waar je rekening mee moet houden mocht dit onverhoopt gebeuren.

Een baby is te vroeg geboren als je bevalt voor de 37e week. De term die hiervoor wordt gebruikt is prematuur. Circa 5%-10% van alle zwangerschappen eindigt in een vroeggeboorte. De geboorte ligt dan meestal tussen de 28 en 36 weken zwangerschap. Het merendeel van de vroeggeboortes betreft zwangerschappen die 35 of 36 weken hebben geduurd. Wanneer je vóór je 28e week van je zwangerschap bevalt, is je baby echt nog heel klein en kwetsbaar. 

Baby's die te vroeg worden geboren hebben longetjes die nog niet zijn volgroeid, waardoor ze moeite hebben met ademhalen. Ze kunnen zichzelf nog niet op temperatuur houden en kunnen nog niet drinken. Ook lopen ze eerder een infectie op doordat het afweermechanisme nog niet klaar is. Je baby zal in een couveuse worden verzorgd op de couveuseafdeling van het ziekenhuis.

Wanneer er een vroeggeboorte dreigt, wordt er geprobeerd de bevalling tegen te houden, als dit mogelijk is. Dit kan door weeënremmers toe te dienen, vaak zal je als moeder tegelijkertijd medicijnen toegediend krijgen waarmee de longetjes van de baby zullen rijpen. Ook moet je dan absolute bedrust houden.

De gemiddelde overlevingskans

Als je baby voor 24 weken zwangerschap geboren wordt, overleeft het de geboorte vaak niet. Na een zwangerschap van 24 weken komt de baby in een couveuse terecht. Ruim 50% van de vroeggeboren baby's overleeft dit. Bij elke week die je baby langer in je buik zit, stijgt de overlevingskans. Zo is het na 26 weken bijvoorbeeld al 71% en na 28 weken 95%. 

Bron: umcg.nl

Je kunt niets doen aan een vroeggeboorte. Wanneer je weeën voortijdig beginnen, word je over het algemeen opgenomen in het ziekenhuis.

week 22 Liggend beeld Kraamzorg de Waarden

Seks tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap ondergaat je lichaam een hoop veranderingen. Je wordt ronder, je gevoelsleven verandert en logischerwijs ook je seksleven. Door de hormonale verandering in je lichaam kun je anders op seks reageren dan gewoonlijk. Feit is dat je vagina beter doorbloed wordt en dat veel vrouwen hierdoor meer zin in vrijen hebben, maar evengoed kan het precies andersom zijn. 

Je kunt last hebben van misselijkheid, vermoeidheid of angst hebben voor een miskraam. Het kan zijn dat jij helemaal op gaat in de zwangerschap, sluit je partner niet buiten! Praat er samen over.

Je kunt het vrijen aanpassen aan je veranderende lichaam en gevoel. Sommige standjes blijken op het laatst een bijna onmogelijke opgaaf te worden. 

Seks tijdens de zwangerschap is niet gevaarlijk. De baby wordt goed beschermd in de baarmoeder en omringd door vruchtwater, dus angst voor een miskraam is niet nodig.


Week 22 Kraamzorg de Waarden borstvoeding

De borstvoedingstip van deze week

Op je tepelhof zitten kleine bultjes die de kliertjes van Montgomery heten. Ze scheiden een talgachtige substantie uit, die de tepels en de tepelhof zacht en soepel houden. Ook beschermt het tegen uitdroging en heeft het een antibacteriële functie.

Tijdens de zwangerschap ontwikkelen deze kliertjes zich. Ze worden groter en duidelijker aanwezig. Het lijken net pukkeltjes. Knijp niet in die pukkeltjes en druk de talg er niet uit want daarmee maak je het alleen maar erger. Verzorg je tepels en de tepelhof met warm water en dep of droog ze voorzichtig af.

Wist je dat alle kraamverzorgenden bij de Waarden continue worden bijgeschoold in de begeleiden van borstvoeding? Zij kunnen jou helpen met het opstarten, bij problemen en eventuele vragen die je hebt! 

Bronnen

Naar week 23

Kraamzorg aanvragen?

Kraamzorg aanvragen?

Spreekt onze kraamzorg je aan? Meld je dan aan en je ontvangt een uniek kadootje tijdens de intake. 

Aanmelden kraamzorg

Advies nodig?

Vraag het aan Sanne

Blijf op de hoogte
en praat mee

Advies nodig?