4 weken zwanger - zwangerschapstest

4 weken zwanger - zwangerschapstest

Je baby in de 4e week van je zwangerschap

Week 4 zwangerschap Kraamzorg de waarden potlood

Je zit in de 4e week van je zwangerschap en je baby heeft een plekje gevonden in de baarmoeder. In je baarmoeder gaan er nu drie groepen cellen aan de slag. De eerste groep vormt je baby, de tweede de placenta, waardoor je kindje de komende maanden wordt voorzien van voeding, en de laatste groep vormt de vliezen. Het dikke slijm in je baarmoederhals heeft nu een prop gevormd en daarmee de baarmoederhals afgesloten.

Onder het slijmvlies komen er bloedvaten naarboven die de voedingsstoffen bij je kindje brengen. Je hele lichaam wordt klaargemaakt, zodat je kindje de komende 8 maanden in een veilige omgeving kan groeien.

Het embryo bestaat op dit moment uit drie lagen. In deze week groeien deze lagen uit tot onderdelen van het lichaam van je baby. Vanuit de binnenste laag worden de lever en de longen gemaakt. De middelste laag vormt het hart, botten, spieren, nieren en geslachtsorganen. Het haar, de huid, ogen en het zenuwstelsel van je baby wordt gemaakt uit de buitenste laag.

Groot is je baby op dit moment nog niet, ongeveer zo groot als een potloodstipje.

De komende maanden moet je baby groeien. Het is dus belangrijk om goed voor je lichaam te zorgen en gezond te eten!

Week 4 zwangerschap Kraamzorg de waarden Test

Jij in de 4e week van je zwangerschap

Tijdens je normale cyclus is dit de week waarin je menstrueert. Deze week kun je dus overtijd zijn en een zwangerschapstest doen. Het is mogelijk dat je aan je lichaam al voelt dat je zwanger bent. Denk hierbij aan:

  • Gespannen borsten;
  • Misselijkheid;
  • Vermoeidheid;
  • Opgeblazen gevoel;
  • Winderigheid.

Het gevaar is wel dat je deze klachten ook bij een gewone aankomende menstruatie kunt hebben. Het is een verwarrende week, maar gelukkig kun je nu snel een test doen! Lees hier alles over zwangerschapstesten: welke, wanneer en hoe?

Een zwangerschapstest kun je in de winkel kopen, bij de drogist of apotheek, maar tegenwoordig zijn ze ook gemakkelijk online te bestellen. 

Een zwangerschapstest meet de hoogte van het hormoon hCG in je urine. Het kan zijn dat je nog niet voldoende hCG hebt aangemaakt om opgepikt te kunnen worden door een test. Een zwangerschapstest is vanaf week 5 pas echt betrouwbaar, dus nog heel even geduld.

Week 4 zwangerschap Kraamzorg de waarden emoties

Emoties

In deze week vieren de emoties hoogtij. Prikkelbaarheid kan natuurlijk komen door de aankomende menstruatie, maar kan ook één van de eerste tekenen van een zwangerschap zijn. Nog even geduld en je weet het zeker. Tot die tijd: wat het ook is, verwen jezelf en doe dingen waar je blij van wordt!

Bronnen

Naar 5 weken zwanger

 

Kraamzorg aanvragen?

Kraamzorg aanvragen?

Spreekt onze kraamzorg je aan? Meld je dan aan en je ontvangt een uniek kadootje tijdens de intake. 

Aanmelden kraamzorg

Advies nodig?

Vraag het aan Sanne

Blijf op de hoogte
en praat mee

Advies nodig?