5 weken zwanger - De liefde groeit!

5 weken zwanger - De liefde groeit!

Je baby

Week 5 zwangerschap Kraamzorg de waarden Kikkervisje

Je zit in de 5e week van je zwangerschap en je baby is nu nog geen halve millimeter groot en lijkt qua formaat nog het meest op een maanzaadje. Toch ontwikkelt hij zich supersnel en bestaat hij nu al uit meer dan 125.000 cellen. Vanaf deze week groeit de liefde van je kindje, het hartje!

Je kleine baby zwemt in je baarmoeder rond als een klein kikkervisje en groeit razendsnel. Niet alleen het hart, maar ook de hersenen en het ruggenmerg worden deze week gemaakt.

Tweelingen

In sommige gevallen splitst de eicel zich deze week in tweeën tot een eeneiige tweeling. Omdat een eeneiige tweeling vanuit één bevruchte eicel ontstaat, heeft een eeneiige tweeling altijd hetzelfde geslacht, uiterlijk en erfelijke eigenschappen. Als bij jou als moeder twee eicellen zijn gerijpt, die tegelijk los zijn gekomen en bevrucht, dan ontstaat er een twee-eiige tweeling. Twee-eiige tweelingen kunnen daardoor verschillen van uiterlijk en geslacht.

Jij

Als je deze week een positieve zwangerschapstest hebt, weet je het echt zeker, je bent zwanger! Vaak is het moeilijk te geloven, maar toch is het zo. Eh, en nu? Ga even zitten. Relax. En lees ons stappenplan voor dag 1

Week 5 zwangerschap Kraamzorg de waarden Stappenplan

Het kan zijn dat je duidelijk voelt dat je zwanger bent. Er gebeurt nu van alles in je lichaam. De een merkt hier meer van dan de ander. Ook al is je baby nog heel erg klein, het kan zijn dat je nu al vaker moet plassen. Dat komt door de hormonen die door je lijf gieren. Diezelfde hormonen kunnen er voor zorgen dat de stoelgang wat lastiger gaat. Blijf daarom goed en gezond eten tijdens je zwangerschap. Heb je last van je stoelgang, drink dan extra water. Blijft het moeizaam, overleg dan even met je huisarts om verstopping te voorkomen.

Naast de lichamelijke veranderingen merk je het vaak ook aan je emoties. De blijdschap van de positieve test kan zomaar omslaan in angst dat er wat mis gaat, angst voor wat komen gaat, onzekerheid over je eigen kunnen en ga zo maar door. Door de hormonen gaan je emoties als een achtbaan op en neer. Nog lastiger omdat de meeste vrouwen ervoor kiezen om de zwangerschap nog even geheim te houden. Geef er thuis gewoon aan toe, huil eens lekker, lach tot je niet meer kunt en bespreek je angsten en onzekerheden met je partner of andere (aanstaande) moeders waarmee je het nieuws al kunt en wil delen. Ken je de chatfunctie met Sanne op onze website al? Soms is anoniem je twijfels of vragen delen wel zo fijn!

Misselijkheid

Misselijkheid is een van de meest voorkomende zwangerschapskwaaltjes. Het staat bekend als morning sickness omdat het vaak voorkomt in de ochtend. Beetje misleidend is het wel, want je kunt het net zo goed in de middag of avond hebben. Het is meestal wel elke dag zo rond hetzelfde tijdstip. Het kan zijn dat je alleen misselijk bent, maar sommige vrouwen moeten ook daadwerkelijk overgeven.

Week 5 zwangerschap Kraamzorg de waarden Gemberthee

Wat kun je eraan doen?

 • Begin de dag het liefst met een kop (gember)thee en eet daarna een klein beetje.
 • Eet verdeeld over de dag steeds kleine hoeveelheden. Misselijkheid ontstaat vaak door een lege maag. Met het eten van kleine hoeveelheden verdeeld over de dag voorkom je dat je maag leeg raakt.
 • Heb je er al last van voordat je je bed uit bent? Leg dan een pakje crackers naast je bed en eet deze als je wakker wordt in bed.
 • Vermijd sterke geuren en parfums.
 • Sommige vrouwen worden ook misselijk van hun tandpasta. Probeer in dat geval een ander merk met een andere smaak.

Tip van de week: ga niet lijnen

Je baby moet voedingsstoffen binnenkrijgen en die zitten in het voedsel dat jij eet. Juist bij 5 weken zwangerschap gaat de placenta groeien, waardoor er meer voeding naar je baby kan, zodat je baby kan groeien. Zorg dat deze voeding ook aanwezig is. Dat betekent niet dat je alles moet gaan eten wat los en vast zit; eet gewoon voldoende, gevarieerd en gezond. Ga daarom niet lijnen.

Regel deze zaken tussen week 5 en week 13 van je zwangerschap

 • Maak een afspraak met je verloskundige of de echoscopist voor de termijnecho van twaalf weken.
 • Bespreek met je verloskundige de mogelijkheden van prenatale screening (hierbij wordt jouw ongeboren kindje onderzocht op mogelijke afwijkingen).
 • Denk na of je straks weer wilt gaan werken en regel zo nodig tijdig kinderopvang; hier zijn soms flinke wachtlijsten voor.
 • Meld je zwangerschap bij je zorgverzekeraar.
 • Regel je kraamzorg
 • Koop de eerste knuffel voor je kindje.

Bronnen

Naar 6 weken zwanger

 

Kraamzorg aanvragen?

Kraamzorg aanvragen?

Spreekt onze kraamzorg je aan? Meld je dan aan en je ontvangt een uniek kadootje tijdens de intake. 

Aanmelden kraamzorg

Advies nodig?

Vraag het aan Sanne

Blijf op de hoogte
en praat mee

Advies nodig?