Zwanger, en nu?

Terug naar overzicht

Zwanger, en nu?

Vertel het iemand

Heb je de test samen met je partner gedaan, dan is dit nog even het geheim van jullie samen. Maar als je alleen bent is het nieuws té groot om voor je te houden. Vertel het dus aan iemand. Deel je vragen. Of zorgen. Niemand in je omgeving die het al mag weten? Dan is een forum online heerlijk anoniem. Net als de chatfunctie met Sanne op onze website, trouwens. Pas natuurlijk wel op met Facebook, dat staat zo ongeveer gelijk aan een spandoek in de straat.

Zwangerschapstest Kraamzorg de Waarden

Oei. Zwanger. Wat nu?

Misschien was je niet op deze uitslag voorbereid, en moet je even wennen aan het idee. Gelukkig heb je daar zo’n 9 maanden de tijd voor. Maar het kan ook zijn dat deze zwangerschap je in zo’n moeilijke situatie brengt dat je voor een besluit komt te staan. Zeker hier geldt: deel het. Met iemand die dicht bij je staat of met een deskundige hulpverlener. Soms zijn er meer wegen dan je nu ziet.

Dé datum

Haal je agenda tevoorschijn of duik in je geheugen en schrijf de eerste dag van je afgelopen menstruatie meteen op. Deze datum ga je de komende tijd nog een paar keer moeten opdreunen, hier wordt namelijk voorlopig je uitgerekende datum op gebaseerd. Nu al nieuwsgierig hiernaar? Gebruik dan onze rekentool.

Stoppen met...

Dit zijn vaak de eerste gedachten die door je heen schieten. Want zwanger zijn betekent verantwoordelijkheid voor een heel klein minimensje. Wat jij doet heeft nu invloed op twee. Daarom zul je, sorry, toch even aandacht moeten schenken aan het volgende lijstje met do’s en don'ts:

  • Eet gezond en vooral veilig Lees hier meer over gezond eten tijdens de zwangerschap
  • Slik je nog geen foliumzuur? Haal het bij de drogist of apotheek en start er vandaag nog mee. Dat kan zonder recept. Lees hier meer over foliumzuur
  • Bekijk de kattenbak vanaf nu als een potentieel gevaar en ga niet enthousiast tuinieren zonder handschoenen of taartjes bakken in de zandbak, vanwege besmettingsgevaar met toxoplasma.
  • Moeten we het nog zeggen? Tegen sigaretten en alcohol zeg je vanaf nu natuurlijk nee. Ook tegen een half glaasje ‘om het te vieren’. Of rokerige ruimtes.
  • Slik je medicijnen? Bel je huisarts om te vragen of dit veilig is tijdens je zwangerschap.

blog zwanger en nu poes en zand

Verloskundige

Nu je weet dat je zwanger bent, hoe pril ook, is het moment daar dat de verloskundige in je leven komt. Zij (of hij) zal de komende maanden de eerste zijn aan wie je denkt bij het kleinste pijntje, de raarste vraag en de grootste onzekerheid. Ze wordt jouw zoekmachine, agenda-assistent en luisterend oor in één. Kijk vandaag dus even in ons lijstje met verloskundigen in jouw woonplaats en maak vast een afspraak.

Je baas

Hij of zij staat waarschijnlijk ergens onderaan je lijstje met te informeren personen. Maar als je op je werk te maken hebt met straling, chemische stoffen, nachtdiensten of lichamelijk zwaar werk zul je je werkgever toch bovenaan moeten zetten. Even door de zure appel heen. Het draait vanaf nu om de veiligheid van je kindje.

Moeder voor een ander

Of je nu binnen no time zwanger bent geworden of dat het wat meer tijd en voeten in de aarde heeft gevergd: jouw lichaam maakt nu snel hCG aan, het zwangerschapshormoon. Dit is hét moment om andere vrouwen met vruchtbaarheidsproblemen te kunnen helpen. Kijk daarom zeker even op de website van Moeders voor Moeders. Geluk kun je delen!

Kraamzorg regelen

Gelukkig heb je nog genoeg tijd om dit te regelen, maar wacht er niet te lang mee. Zo rond de 12 weken zwangerschap is een prima moment om je kraamzorg aan te vragen. Misschien heb je een goed gevoel bij Kraamzorg de Waarden en past deze zorg bij jou? 

Zo

Dat was dag 1. Je hebt gedaan wat je te doen stond, goed bezig! Nu mag je even met je benen omhoog en wegdromen. De komende tijd wordt bijzonder. Laat de control-freak in je los en zie alles met nieuwsgierigheid tegemoet.
Fijne zwangerschap!

Dit zijn onze tips, heb je zelf ook nog een goede tip? Laat hem hieronder achter!

Juni 2017

Kraamzorg aanvragen?

Kraamzorg aanvragen?

Spreekt onze kraamzorg je aan? Meld je dan aan en je ontvangt een uniek kadootje tijdens de intake. 

Aanmelden kraamzorg

Advies nodig?

Vraag het aan Sanne

Blijf op de hoogte
en praat mee

Advies nodig?