6 weken zwanger - onvoorstelbaar allemaal

6 weken zwanger - onvoorstelbaar allemaal

Je baby in de 6e week van je zwangerschap

6 weken zwanger Kraamzorg de Waarden

 

Je zit nu in de 6e week van je zwangerschap. Een klein sesamzaadje van 3 millimeter, zo groot is je baby nu ongeveer. Tenminste baby, het lijkt er nog steeds niet echt op. Deze week komt daar verandering in. Je baby krijgt stompjes die later uitgroeien tot armen en benen en er komen aan de zijkant van het hoofd oogjes tevoorschijn.

Ook al ziet het er nog niet uit als een baby, veel onderdelen zijn al wel aanwezig. Zo wordt deze week de basis gelegd voor de maag, darmen, nieren en longen. Er is zelfs al een systeem van bloedvaten, waardoor je baby vanaf nu zijn voedingsstoffen via jou binnenkrijgt. Ook is de wervelkolom aanwezig. Het hartje dat vorige week is gaan groeien, gaat aan het einde van deze week ook kloppen. Niet gek voor 5 millimeter groot, toch?

Jij in de 6e week van je zwangerschap

Je borsten zijn gespannen, je bent moe en misschien ook wel misselijk, ja je bent zeker zwanger! Om de misselijkheid tegen te gaan kun je vóór het opstaan al iets eten zoals een lichte cracker. Geef je veel over, blijf dan goed water drinken. Water drinken is sowieso belangrijk tijdens je zwangerschap om het vruchtwater aan te vullen. Blijf je veel overgeven, neem dan contact op met je huisarts.

Vanaf het moment dat je weet dat je zwanger bent, kun je contact opnemen met een verloskundige bij jou in de buurt. De eerste afspraak is meestal tussen de 8e en de 10e week van je zwangerschap.

Je zwangerschap bijhouden

Misschien is het nu nog moeilijk te geloven, maar voor je het weet heb je je kindje in je armen. De tijd vliegt, belangrijk dus om mooie momenten tijdens je zwangerschap te koesteren. Maak bijvoorbeeld iedere maand op een vaste dag en tijd een foto van je buik. Of houd een zwangerschapsdagboekje bij, dat je bij ons kunt bestellen of natuurlijk zelf kunt maken.

Week 6 zwangerschap Kraamzorg de waarden boekje

Moeders voor Moeders

Wist je dat maar liefst één op de zes stellen te maken krijgt met vruchtbaarheidsproblemen? Waarschijnlijk ken je hier in je omgeving ook voorbeelden van en weet je dat dit vaak veel verdriet met zich meebrengt. Door je urine te doneren aan Moeders voor Moeders kun jij deze wensouders eenvoudig helpen. Jouw urine bevat namelijk het hCG-hormoon. Van dit hormoon worden vruchtbaarheidsmedicijnen gemaakt die tijdens een vruchtbaarheidsbehandeling (zoals bijvoorbeeld IVF) zorgen voor de ontwikkeling en rijping van meerdere eicellen. Daarnaast wordt het gebruikt voor het stimuleren van de eisprong.
Wil jij ook helpen? Meld je dan aan voor Moeders voor Moeders.
Aanmelden is mogelijk tot en met de 11e week van je zwangerschap. Je kunt urine doneren tussen de 6e en de 16e week. Als dank voor jouw deelname ontvang je onder andere een heerlijk zachte wikkeldeken voor jouw kleintje!

Prenatale screening

Ook al ben je nog maar net zwanger, toch is het goed om alvast na te denken en met je partner te praten over prenatale screening.

In Nederland heeft iedere vrouw recht op prenatale screening. Bij prenatale screening wordt er gekeken hoe groot de kans is dat je kindje een aangeboren chromosoomafwijking heeft, zoals het Syndroom van Down.

Week 6 zwangerschap Kraamzorg de waarden Screening

Prenatale Screening kan in Nederland via de NIPT-test. Deze test wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering als er geen medische indicatie is om de test uit te voeren. 

NIPT-test

Vanaf 1 april 2017 is het voor alle vrouwen mogelijk om de NIPT-test te doen.  NIPT staat voor Niet Invasieve Prenatale Test. Het is een DNA-test waarbij er bij jou een aantal buisjes bloed wordt afgenomen voor onderzoek. Jouw DNA wordt geanalyseerd om te kijken of er chromosoomafwijkingen in voorkomen.

Regel deze zaken tussen week 5 en week 13 van je zwangerschap

  • Maak een afspraak met je verloskundige of de echoscopist voor de termijnecho van twaalf weken.
  • Bespreek met je verloskundige de mogelijkheden van prenatale screening (hierbij wordt jouw ongeboren kindje onderzocht op mogelijke afwijkingen).
  • Meld je aan voor Moeders voor Moeders Door je urine te doneren aan Moeders voor Moeders kun je wensouders helpen bij wie zwanger worden niet vanzelf gaat.
  • Denk na of je straks weer wilt gaan werken en regel zo nodig tijdig kinderopvang; hier zijn soms flinke wachtlijsten voor.
  • Meld je zwangerschap bij je zorgverzekeraar.
  • Regel je kraamzorg

Bronnen

Naar 7 weken zwanger

 

Kraamzorg aanvragen?

Kraamzorg aanvragen?

Spreekt onze kraamzorg je aan? Meld je dan aan en je ontvangt een uniek kadootje tijdens de intake. 

Aanmelden kraamzorg

Advies nodig?

Vraag het aan Sanne

Blijf op de hoogte
en praat mee

Advies nodig?