6 weken zwanger - onvoorstelbaar allemaal
Je baby in de 6e week van je zwangerschap
Je zit nu in de 6e week van je zwangerschap. Een klein sesamzaadje van 3 millimeter, zo groot is je baby nu ongeveer. Tenminste baby, het lijkt er nog steeds niet echt op. Deze week komt daar verandering in. Je baby krijgt stompjes die later uitgroeien tot armen en benen en er komen aan de zijkant van het hoofd oogjes tevoorschijn.
Ook al ziet het er nog niet uit als een baby, veel onderdelen zijn al wel aanwezig. Zo wordt deze week de basis gelegd voor de maag, darmen, nieren en longen. Er is zelfs al een systeem van bloedvaten, waardoor je baby vanaf nu zijn voedingsstoffen via jou binnenkrijgt. Ook is de wervelkolom aanwezig. Het hartje dat vorige week is gaan groeien, gaat aan het einde van deze week ook kloppen. Niet gek voor 5 millimeter groot, toch?
Jij in de 6e week van je zwangerschap
Je borsten zijn gespannen, je bent moe en misschien ook wel misselijk, ja je bent zeker zwanger! Om de misselijkheid tegen te gaan kun je vóór het opstaan al iets eten zoals een lichte cracker. Geef je veel over, blijf dan goed water drinken. Water drinken is sowieso belangrijk tijdens je zwangerschap om het vruchtwater aan te vullen. Blijf je veel overgeven, neem dan contact op met je huisarts.
Vanaf het moment dat je weet dat je zwanger bent, kun je contact opnemen met een verloskundige bij jou in de buurt. De eerste afspraak is meestal tussen de 8e en de 10e week van je zwangerschap.
Je zwangerschap bijhouden
Misschien is het nu nog moeilijk te geloven, maar voor je het weet heb je je kindje in je armen. De tijd vliegt, belangrijk dus om mooie momenten tijdens je zwangerschap te koesteren. Maak bijvoorbeeld iedere maand op een vaste dag en tijd een foto van je buik. Of houd een zwangerschapsdagboekje bij, dat je bij ons kunt bestellen of natuurlijk zelf kunt maken.
Prenatale screening
Ook al ben je nog maar net zwanger, toch is het goed om alvast na te denken en met je partner te praten over prenatale screening.
In Nederland heeft iedere vrouw recht op prenatale screening. Bij prenatale screening wordt er gekeken hoe groot de kans is dat je kindje een aangeboren chromosoomafwijking heeft, zoals het Syndroom van Down.
Prenatale Screening kan in Nederland op twee manieren, via de combinatietest en vanaf 1 april 2017 via de NIPT-test. Beide testen worden niet vergoed vanuit de basisverzekering als er geen medische indicatie is om de test uit te voeren. De combinatietest wordt door sommige verzekeraars wel vergoed vanuit de aanvullende verzekering.
Combinatietest
De combinatietest bestaat uit bloedonderzoek bij de moeder en een nekplooimeting via een echo. Deze echo wordt tussen week 11 en week 14 van je zwangerschap gedaan.
Ergens tussen de 9e tot 14e week van je zwangerschap wordt er bloed afgenomen voor bloedonderzoek.
Een combinatie van jouw leeftijd, de nekplooimeting en het bloedonderzoek bepaalt de uitslag van de combinatietest. Deze uitslag geeft de kans aan dat jullie kindje een chromosoomafwijking heeft. Dit is dus geen zekerheid. Is er een verhoogde kans, dan zal de specialist je aanraden een vervolgtest te doen in de vorm van een vlokkentest of vruchtwaterpunctie.
NIPT-test
Vanaf 1 april 2017 is het voor alle vrouwen mogelijk om de NIPT-test te doen. Voorheen werd dit alleen aangeboden als vervolgtest na de combinatietest bij een verhoogd risico. NIPT staat voor Niet Invasieve Prenatale Test. Het is een DNA-test waarbij er bij jou een aantal buisjes bloed wordt afgenomen voor onderzoek. Jouw DNA wordt geanalyseerd om te kijken of er chromosoomafwijkingen in voorkomen.
Regel deze zaken tussen week 5 en week 13 van je zwangerschap
- Maak een afspraak met je verloskundige of de echoscopist voor de termijnecho van twaalf weken.
- Bespreek met je verloskundige de mogelijkheden van prenatale screening (hierbij wordt jouw ongeboren kindje onderzocht op mogelijke afwijkingen).
- Denk na of je straks weer wilt gaan werken en regel zo nodig tijdig kinderopvang; hier zijn soms flinke wachtlijsten voor.
- Meld je zwangerschap bij je zorgverzekeraar.
- Regel je kraamzorg.