39 weken zwanger - Je bent het zat

39 weken zwanger - Je bent het zat

Watermeloen Kraamzorg de Waarden week 39

Je baby in week 39 

Je baby is nu ca. 49 cm en weegt ongeveer 3300 gram. Een complete watermeloen die je nu met je meedraagt!

Groeien doet je kindje nu bijna niet meer. Tenminste, niet in omvang. De hersenen zijn nog volop in ontwikkeling en groeien in hoog tempo door. En die blijven flink groeien de eerste 3 jaar van het leven van je baby. Zeker in het eerste jaar bereikt je kleintje al heel veel mijlpalen! Iedere week leert hij wel weer een nieuw trucje.

39

Wist je dat pasgeboren baby's geen tranen hebben? Huilen kunnen ze heel goed, maar de traanbuisjes gaan na ongeveer een maand pas open. 

Het huidje van je baby wordt nu steeds witter. Hij begon doorzichtig, werd daarna roze en nu dus wit. Dit komt vooral door de dikkere laag vet die je kindje nu heeft gekregen. Verwacht je een kindje met een getinte huid, dan kan het best zo zijn dat hij bij de geboorte veel lichter is dan verwacht. Snel na de geboorte wordt het pigment verder ontwikkeld en dan zal de huid ook donkerder worden. Hierdoor kan het ook zijn dat je kindje met blauwe ogen wordt geboren die later van kleur veranderen. 

Jij in deze laatste weken van je zwangerschap

Je gewicht blijft nu constant, je buik is op dit moment het grootst van de hele zwangerschap. 

De kans is groot dat je het nu wel goed zat bent en dat is heel normaal. Het is in deze tijd niet ongewoon als je snel geïrriteerd bent of vergeetachtig. Alles draait nu om jou en de baby en dat mag ook best want jullie gaan straks allebei een topprestatie leveren.

Laatste weken Kraamzorg de Waarden

Ga niet zitten wachten op die uitgerekende datum, slechts één op de 20 baby's wordt namelijk op de uitgerekende dag geboren. Sommige vrouwen zijn echt 42 weken zwanger. Waarschijnlijk heeft dit dan te maken met de grootte van de placenta. Een grote placenta produceert namelijk veel progesteron, een hormoon dat de weeën activiteit afremt. 

Hoe moeilijk het ook is, probeer wel te blijven bewegen. Lopen en fietsen is waarschijnlijk wat lastiger inmiddels, maar zwemmen kan wel lekker zijn. Zolang je vliezen nog niet zijn gebroken is je baarmoeder nog afgesloten en kun je dus veilig zwemmen. In het water kun je je wat makkelijker bewegen en het warme water ontspant je buik. 

Je zal nu waarschijnlijk steeds vaker berichtjes en telefoontjes krijgen van familie en vrienden met de vraag: rommelt het al? Natuurlijk is al die aandacht leuk en goed bedoelt, maar het kan soms ook irritatie bij je opwekken en vermoeiend zijn. Zet je telefoon daarom af en toe gewoon uit en geniet van je rust. 

Probeer je niet teveel zorgen te maken over de bevalling. Iedereen kan bevallen en het loopt vaak anders dan je verwacht of hebt gepland. Ontspan zoveel mogelijk, zodat je relaxed de bevalling in kunt gaan. 

Sokken Kraamzorg de Waarden

Bevallingstips

Hoewel je een bevalling niet kunt plannen hebben we wel wat praktische tips voor je, om het zo aangenaam mogelijk te maken. 

  • Hou jezelf warm tijdens de ontsluitingsfase. Desnoods 3 paar sokken over elkaar, een warme trui en een heerlijk zittende slobberbroek; bevallen is geen modeshow, comfort boven alles!
  • Drink genoeg. Haal eventueel wat bouillon is huis, dat sterkt je ook nog eens aan. 
  • Herhaal steeds tegen jezelf: Ik kan dit! En dat is ook waar, je kunt het!
  • Bedenk dat er aan iedere wee een einde komt. 
  • Doe wat je wil in het moment. Schreeuw, lach, vloek, doe wat je wilt want tijdens een bevalling mag alles zolang jij je er goed bij voelt. 
  • Onthoud dat jij de baas bent over je bevalling. Irriteert iemand je, zeg het dan, ook al is het de verloskundige, kraamverzorgende of je partner. Iedereen zal je begrijpen en er rekening mee houden. 

keizersnede Kraamzorg de Waarden week 39

Keizersnede of sectio caesarea

Bij een keizersnede (sectio caesarea) wordt de baby niet via de vagina, maar door middel van een operatie geboren.

Redenen voor een keizersnede kunnen zijn:

  • Stuitligging
  • Dwarsligging
  • Bekkenvernauwing
  • Voorliggende placenta
  • Gedeeltelijk loslatende placenta
  • Een slecht vorderende bevalling
  • Een te nauw bekken
  • Slechte harttonen van de baby voordat er volledige ontsluiting is.

Een keizersnede vindt plaats onder algehele narcose of onder plaatselijke verdoving: een 'ruggenprik'.

Algehele narcose

Je slaapt tijdens de keizersnede en wordt pas wakker als je kindje geboren is. De narcose wordt zo gegeven dat je kindje zo weinig mogelijk medicijnen krijgt. Je partner mag hierbij ook aanwezig zijn. Omdat alles steriel moet blijven mag hij de navelstreng niet doorknippen.

Ruggenprik

Bij een ruggenprik zijn je onderlichaam en benen verdoofd, maar je maakt de geboorte van je kind bewust mee en je partner mag bij deze methode altijd aanwezig zijn. Jullie kunnen direct na de geboorte contact maken met je kind en je herstelt sneller.

Borstvoeding

Na een keizersnede kun je in principe borstvoeding geven. Het maakt niet uit of je algehele narcose of een ruggenprik hebt gekregen. Ligt je kindje in de couveuse kun je beginnen met afkolven. Als alles goed gaat kun je gelijk starten met het geven van borstvoeding. Meestal is de eerste dag liggend voeden het plezierigst.

Bevallingstips Kraamzorg de Waarden week 39

Weer thuis

Probeer zoveel mogelijk te rusten. Na een keizersnede wordt de kraamzorg meestal verlengd tot de tiende dag en kun je gewoon gebruik maken van de kraamzorg. Laat je partner, familie of kennissen zoveel mogelijk helpen. 

Na de eerste weken kun je geleidelijk aan weer meer doen. Zwaar tillen (vuilniszakken, zware boodschappentassen) wordt de eerste zes weken ontraden, maar gaandeweg kun je je activiteiten uitbreiden (licht huishoudelijk werk, kleinere boodschappen). Belangrijk advies is dat je de eerste zes weken niet zwaar mag tillen.

Met buikspieroefeningen kun je ongeveer zes weken na de operatie weer beginnen. De verschillende lagen van de buikwand zijn dan goed genezen. Aan de zijkant van het litteken zal je de eerste tijd soms een trekkend gevoel van inwendige hechtingen hebben; dit kan geen kwaad.

Help de verloskundige is er nog niet!

Stel de bevalling is echt begonnen en heeft er flink de vaart in terwijl de verloskundige er nog niet is.

We hebben wat tips en weetjes voor je partner op een rijtje gezet om goed met de situatie om te kunnen gaan:

kraampakket Kraamzorg de Waarden week 39

  • Houd het kraampakket in de buurt, zodat je een matje onder je vrouw kunt leggen.
  • Bij persdrang zie je de hele buik in een golfbeweging mee drukken.
  • Zoek contact met de verloskundige, ze kan je onderweg ook al telefonisch bijstaan. Dit geeft rust. Zet de buitendeur vast op een kier.
  • Help zo lang mogelijk de persweeën weg te zuchten. Op de top van de wee kan ze mee drukken, daarna weer zuchten.
  • Raak niet in paniek als je het hoofdje ziet.
  • Als de navelstreng om het nekje zit, schuif die dan over het hoofdje terug.
  • Begeleid het hoofdje naar buiten en stuur mee met de natuurlijke draaibeweging van het kind.
  • Ademt je kindje nog niet, maak dan het mondje schoon. Of prikkel je kindje door het ruw af te drogen. Vaak duurt het een klein minuutje voordat kinderen goed doorademen of huilen.
  • Droog de baby goed af, leg hem op de blote buik van de moeder en dek hem goed toe.
  • De navelstreng kun je laten zitten tot de verloskundige er is.

Borstvoedingstips

Onze kraamverzorgende zal je leren hoe je kunt zien of je baby goed drinkt. We geven je alvast wat tips ter voorbereiding.

Om te weten of je kindje goed drinkt kijk je naar:

  • het gedrag en uiterlijk van je baby
  • urine- en ontlastingspatroon
  • effectief drinkgedrag
  • voedingsfrequentie en -duur.

De kraamverzorgende zal (tenzij de verloskundige of huisarts anders beslist) je kindje elke dag wegen.

Weeën Kraamzorg de Waarden week 39Voorweeën of echte weeën?

Zeker bij je eerste kindje zal het moeilijk zijn om te voelen wat voorweeën zijn en wat nu een echte wee is. De belangrijkste verschillen:

Voorweeën:

  • Voorweeën worden steeds krachtiger en duren 50 tot 70 seconden
  • Worden niet pijnlijker
  • Heb je vooral 's avonds of 's nachts
  • Geven geen ontsluiting bij een eerste zwangerschap. Bij een volgende bevalling kunnen ze wel een ontsluiting van enkele centimeters veroorzaken. 

Echte weeën:

  • Duren slechts 30 tot 40 seconden
  • Nemen toe in kracht
  • Doen ook steeds meer pijn

Verzekering Kraamzorg de Waarden week 39

Goed verzekerd!

Waarschijnlijk zijn verzekeringen het laatste waar je op dit moment aan denkt. Maar veranderingen in je gezinssituatie zijn wel belangrijk om door te geven aan je verzekeraar. Zeker bij een eerste kindje moet je je inboedel-, reis-, rechtsbijstands- en aansprakelijkheidsverzekering aanpassen. Bij je autoverzekering is het misschien handig om je aanvullend te laten verzekeren voor inzittenden. Vergeet je baby ook na de geboorte niet aan te melden bij je zorgverzekering. Dit is tot hun 18e jaar gratis. 

Bronnen

Naar week 40

 

Kraamzorg aanvragen?

Kraamzorg aanvragen?

Spreekt onze kraamzorg je aan? Meld je dan aan en je ontvangt een uniek kadootje tijdens de intake. 

Aanmelden kraamzorg

Advies nodig?

Vraag het aan Sanne

Blijf op de hoogte
en praat mee

Advies nodig?