17 weken zwanger - stralen!

17 weken zwanger - stralen!

Visual blog kdw 2

Je baby in de 17e week

Je zit nu in de 17e week van je zwangerschap en je baby is nu ongeveer 12 cm en weegt circa 140 gram. Je kindje is ongeveer zo groot als een peer en begint al meer lichaamsvet te krijgen. Hij kan nu ook geluiden van buitenaf opvangen en hier van schrikken. Alle ledematen zijn nu gevormd en de borstspieren beginnen al bewegingen te maken alsof hij ademt. Je kindje beweegt flink in de rondte om zijn lichaampje sterker te maken.
De vingertjes en teentjes ontwikkelen zich verder en er zijn al minuscule nageltjes gegroeid. Op de vingers ontwikkelt zich al een vingerafdruk die uniek is en die hij voor de rest van zijn leven zal houden. 

17

Jij in week 17 van je zwangerschap

Zo halverwege de zwangerschap zie je er stralend uit, je haar en je huid kunnen zichtbaar mooier en in betere conditie zijn. De doorbloeding van je lichaam is beter en dat geldt ook voor je geslachtsorganen. Daardoor kun je eerder opgewonden raken en meer zin in seks hebben dan anders. Misschien voel je je met je rondere borsten en ronde buikje wel sexy.

Je hoeft niet bang te zijn dat je door te vrijen je baby beschadigt. Als je na een orgasme een pijnlijk gevoel in je buik of rug krijgt is dat niet erg: de baarmoeder trekt samen en er wordt aan de omringende spieren en banden getrokken. Dit kan geen kwaad en de pijn trekt ook snel weg - schrik ook niet als je wat bloedverlies hebt. Je baarmoedermond is beter doorbloed en daardoor kunnen oppervlakkige bloedvaatjes knappen tijdens het vrijen. Maak je je zorgen, neem dan contact op met je verloskundige.

week 17 zwanger en sexy Kraamzorg de Waarden  
De kans op striae 

Omdat je buik groeit, moet je huid ook meegroeien. Dat gaat vanzelf want je huid is ontzettend rekbaar. Alleen groeit je buik soms sneller dan het onderhuidse bindweefsel kan bijhouden en dan ontstaat er striae. Deze zigzaggende lijntjes zijn vooral zichtbaar op je buik, maar kunnen ook op je borsten of benen vorkomen. Wen er maar aan want er is nog altijd geen middel gevonden om striae helemaal te laten verdwijnen - al worden de littekens wel lichter na verloop van tijd. Kan je er zelf nog iets aan doen? Zorg voor voldoende lichaamsbeweging, draag een stevige bh, neem wisseldouches, waarbij je eindigt met koud water en houd de huid soepel. Maar het is geen garantie! En niet iedereen krijgt last van striae. 

week 17 zwanger en striae smeren Kraamzorg de Waarden

Ervaringsverhalen

Op internet zijn meerdere fora te bezoeken waar je ervaringen van anderen kunt lezen, vragen kunt stellen en je verhaal kunt delen. Het gaat om informeel uitwisselen van informatie, ervaringen en gedachten. Voor medische vragen is het altijd verstandig om je verloskundige of arts te raadplegen. 

Duur van een zwangerschaps- en bevallingsuitkering

Een zwangerschaps- en bevallingsuitkering duurt minimaal 16 weken. De uitkering kan ingaan tussen 6 en 4 weken vóór de dag na de vermoedelijke bevallingsdatum. Je mag zelf bepalen op welke dag binnen deze periode de uitkering begint.

Sinds 1 januari 2015 kun je de laatste periode van het bevallingsverlof in delen opnemen. Dit gaat om het bevallingsverlof dat overblijft vanaf 6 weken na de datum van de bevalling. Dit deel van het verlof kun je gespreid opnemen over een periode van maximaal 30 weken. Je overlegt dit met je werkgever. Het verzoek om dit verlof op te nemen, dien je uiterlijk 3 weken na de bevallingsdatum in bij je werkgever. Hoeveel verlof krijg je als je eerder of juist later bevalt? Hier lees je alle antwoorden.

Waar moet je op letten bij de aankoop van de kinderwagen

week 17 kinderwagens 2 Kraamzorg de Waarden

Wanneer je zwanger bent, zijn er veel spullen die je moet aanschaffen voor je kindje en zeker wanneer het jullie eerste kindje is. Er bestaan vele uitzetlijstjes, waarop de meest uiteenlopende zaken staan vermeld. Maar één ding zul je op elk lijstje terugvinden en dat is de aanschaf van een kinderwagen. Misschien ook wel een van de leukste dingen om te kopen. 
Zie je door de bomen het bos niet meer? Lees hier de tips voor de aanschaf van een kinderwagen.

Onmisbaar in de babykamer: de commode

week 17 zwanger en commode Kraamzorg de Waarden

Tips voor de aanschaf van een commode:

  • Je gebruikt een commode om je kindje op te verschonen, aan te kleden of spulletjes op te bergen. Het maakt niet uit of je een nieuwe of gebruikte commode koopt, een ladenkast of tafeltje gebruikt. Er zijn wel dingen waar je op moet letten, want je gaat de commode veel gebruiken. 
  • Kijk wat een prettige werkhoogte is. Meestal is een commode ongeveer 90 cm hoog.
  • Kijk of je met je voeten onder de commode kunt, zodat je niet voorover hoeft te buigen bij het verzorgen van je baby. Houd er wel rekening mee dat je in de winkel schoenen aan hebt, terwijl je thuis misschien vaak op sokken loopt. 
  • Het blad van de commode moet ruim genoeg zijn voor een aankleedkussen en wat andere spulletjes. Een afmeting van minimaal 65 cm breed en 40 cm diep is handig. 
  • Extra veilig als er aan de achterzijde en zijkanten een opstaande rand met een minimale hoogte van 3 cm zit. Controleer of de commode stabiel staat, ook als de deurtjes of laadjes open staan. Zet hem liever niet te dicht bij de verwarming en stopcontacten.
  • Voor meer tips kun je terecht op de site van Kinderveiligheid. 

Je haar tijdens je zwangerschap

week 17 zwanger en haar verven Kraamzorg de Waarden

Je haar wordt voller, soepeler en glanzender, soms ook minder snel vet. Gebruik een milde shampoo, was je haar met lauwwarm water en spoel het goed uit. Laat het aan de lucht drogen, want je haar wordt droger van de föhn.
Je mag je haar gewoon verven tijdens je zwangerschap. Toch zijn er kappers die een permanent of kleuring in de eerste drie maanden van de zwangerschap afraden. Neem anders een kleurspoeling, dat is minder agressief.
Door hormonale veranderingen kan je haar anders reageren op verf en permanent vloeistof. Permanent pakt soms niet of een kleur valt heel anders uit dan normaal. Laat anders bij de kapper een haarloktest doen en kijk of je huid niet overgevoelig reageert. Ook de geur van de producten, kan zeker in de eerste drie maanden, een probleem zijn. 

De samenstelling van borstvoeding

Wist je dat je al in staat bent om vanaf vier maanden zwangerschap borstvoeding aan te maken?
Je borsten zijn al snel in staat om melk te produceren. Wanneer je eerder zou bevallen heb je meteen al melk voor je baby. Het unieke van borstvoeding geven, is dat de borstvoeding helemaal is afgestemd qua samenstelling op de leeftijd van je baby. De melk voor een baby die met 32 weken geboren wordt, is van een heel andere samenstelling dan de melk voor een baby die met 40 weken geboren wordt. 

Bronnen

Naar week 18

 

Kraamzorg aanvragen?

Kraamzorg aanvragen?

Spreekt onze kraamzorg je aan? Meld je dan aan en je ontvangt een uniek kadootje tijdens de intake. 

Aanmelden kraamzorg

Advies nodig?

Vraag het aan Sanne

Blijf op de hoogte
en praat mee

Advies nodig?