Hoe werkt je cyclus?

Terug naar overzicht

Hoe werkt je cyclus?

Als je zwanger wilt worden is het goed om te weten wat je vruchtbare dagen zijn. Daarom is het handig om een menstruatiekalender te gaan bijhouden. Zo weet je hoe jouw cyclus verloopt, wanneer je eisprong ongeveer plaatsvind en wanneer je meest vruchtbare dagen zijn.

Zo werkt je cyclus Kraamzorg de Waarden agenda

Beginnen bij het begin

We beginnen bij het begin. Grappig eigenlijk, want bij een cyclus is er geen begin en einde, het is een doorlopend proces. Maar afijn, bij het begin beginnen: het bijhouden van je cyclus.

Een gemiddelde menstruatiecyclus duurt ongeveer 28 dagen. De meest vruchtbare dag is vaak de 14e dag. Dat jouw cyclus misschien korter of langer is, is helemaal niet gek. Iedere vrouw heeft haar eigen biologische klokje. Een cyclus van 23 tot 35 dagen is helemaal niet vreemd.

Zolang je een regelmatige cyclus hebt kun je gemakkelijk je eisprong voorspellen. Je eisprong vindt altijd plaats tussen 12 tot 15 dagen vóór je menstruatie. Bij veel vrouwen is de cyclus niet regelmatig, de ene keer is het 23 dagen en de andere keer weer 30. In dat geval is het wat lastiger om je eisprong en dus je vruchtbare dagen te voorspellen.

Zo werkt je cyclus Kraamzorg de Waarden 3

Bijhouden van je cyclus

Om inzicht te krijgen in je cyclus kun je beginnen met het bijhouden van je cyclus. Dit kan tegenwoordig heel makkelijk met verschillende apps. In dit soort apps kun je vaak ook lichamelijke en psychische signalen noteren die kunnen wijzen op een eisprong. Zo krijg je goed in kaart hoe jouw cyclus verloopt en wat signalen zijn voor de eisprong. Dan kun je ook vruchtbare dagen voorspellen met een onregelmatige cyclus.

Zo is een cyclus opgebouwd

Hoeveel dagen je cyclus ook duurt, een normale cyclus bestaat uit 2 fases; de folliculaire fase en de luteale fase.

Zo werkt je cyclus Kraamzorg de Waarden overzicht 2

De folliculaire fase

In de eerste fase van je cyclus wordt er een follikel stimulerend hormoon (FSH) afgegeven in je hersenen. Door dit hormoon wordt de groei van follikels, oftewel eiblaasjes, gestimuleerd. Dit hormoon FSH zorgt er ook nog voor dat er oestrogeen wordt aangemaakt. Oestrogenen zijn de vrouwelijke hormonen die de baarmoeder klaar maken voor de bevruchting. Het slijm van je baarmoederwand wordt dikker, daardoor kan de bevruchte eicel zich straks innestelen.

Het zal je niet verbazen dat dit de eerste twee weken van je cyclus tot aan de eisprong zijn.

De Luteale fase

De tweede fase is de Luteale fase. Dit is de fase vanaf de eisprong tot aan je menstruatie. Het follikel waar de eicel in zat gaat nu progesteron aanmaken, wat helpt bij het voorbereiden van de baarmoeder voor de innesteling. Als de eicel niet wordt bevrucht stopt je lichaam weer met progesteron aanmaken. Hierdoor laat het baarmoederslijmvlies los en menstrueer je dus.

Deze tweede fase is erg belangrijk bij het zwanger worden. Is deze fase kort (minder dan 12 dagen), dan is het lastiger om zwanger te worden. Dit komt omdat je baarmoeder weinig tijd heeft gehad om voor te bereiden op de innesteling. Er is niet voldoende slijmvlies opgebouwd.

Door het bijhouden van je cyclus kun je inzicht krijgen in de lengte van de twee fases van je cyclus. Kom je er achter dat je een korte luteale fase hebt, dan is het verstandig om langs de huisarts te gaan.

Week 2 zwangerschap Kraamzorg de waarden eitje

Om je nog beter inzicht te geven in het verloop van je cyclus leggen we hieronder uit hoe je cyclus verloopt van week tot week.

Je cyclus van week tot week

Week 1

Je cyclus begint op de eerste dag van je menstruatie. De lengte verschilt heel erg per vrouw, het kan twee dagen zijn, maar ook acht dagen. Begint je menstruatie met bruine afscheiding, dan kan het zijn dat je vorige menstruatie niet goed is afgerond. Je cylcus begint echter pas op de dag dat je helderrood bloed verliest.

Meestal komen nu ook de bekende klachten om de hoek kijken, zoals buikpijn, krampen en slapeloosheid. Misschien verandert je eetpatroon wel doordat je meer of minder trek hebt. Veel vrouwen merken het ook aan hun eigen stemming in deze periode. Het kan zijn dat je je futloos, prikkelbaar voelt en sneller huilt. Het zijn allemaal signalen dat je cyclus niet helemaal lekker verloopt. Misschien zijn je hormonen uit balans, heb je een verminderde doorbloeding naar je baarmoeder en eierstokken of je lichaam mist vitamines en mineralen.

Zo werkt je cyclus Kraamzorg de Waarden

Week 2

In de tweede week komt de eisprong er aan. Het kan zijn dat je deze week je meer vaginale afscheiding hebt. Voor de zaadcellen is het beter als het slijm dunner en helderder wordt, dan kunnen ze gemakkelijker naar de eicel toe zwemmen

Veel vrouwen hebben de dagen voor de eisprong meer zin in seks. Dit is handig geregeld door moeder natuurlijk, want dit zijn de meest vruchtbare dagen. De zaadcellen kunnen een paar dagen overleven en wachten dus rustig op de eisprong.

Zo werkt je cyclus Kraamzorg de Waarden cyclus kopie

Het kan zijn dat je lichaam signalen afgeeft dat de eisprong er aan komt. Denk aan gespannen borsten, opgeblazen gevoel, rugpijn ter hoogte van de eierstokken, krampen en buikpijn.

Week 3

In deze week vindt de eisprong plaats. Onderweg naar de baarmoeder kan het zijn dat de eicel bevrucht wordt. Veel vrouwen hebben nu juist minder zin in seks. Ook hier heeft de natuur dit weer goed geregeld. Is je eicel bevrucht, dan is seks niet meer nodig voor voortplanting. Maar ook als de eicel niet bevrucht is heeft seks nu weinig zin, omdat de eicel na de eisprong gemiddeld maar 12 uur leeft en daarna dus niet meer bevrucht kan worden. Deze week kun je ook last hebben van vaginale droogte, hierdoor heb je vaak ook minder zin in seks.

Eicel

Week 4

Deze week vind de innesteling plaats als je eicel vorige week is bevrucht. Over het algemeen is dat 9 dagen na de eisprong. Er zijn vrouwen die de innesteling voelen en wat innestelingsbloed verliezen, maar de meeste vrouwen merken hier helemaal niks van.

Is je eicel niet bevrucht, dan volgt de menstruatie. Sommige vrouwen hebben deze week, voor de daadwerkelijke menstruatie, al last van klachten zoals buikpijn, hoofdpijn, vermoeidheid, etc.

Heb je echter hevige klachten en stemmingswisselingen net voor of tijdens je menstruatie, dan kan het zijn dat je last hebt van een premenstrueel syndroom (PMS). Bespreek het in dat geval met je huisarts. Als je zwanger wilt worden is je psychische gezondheid net zo belangrijk als je fysieke gezondheid.

Zo werkt je cyclus Kraamzorg de Waarden menstruatiedagboek

Het menstruatiedagboek

Wil je zwanger worden, dan is het verstandig om een menstruatiedagboek bij te houden. Noteer niet alleen de dagen waarop je menstrueert, maar andere zaken die te maken hebben met je cyclus, zoals je behoefte aan seks, lichamelijke klachten, afscheiding, etc. Op deze manier krijg je goed inzicht in je cyclus en kun je beter inschatten wanneer je vruchtbare dagen zijn.

Januari 2018

Kraamzorg aanvragen?

Kraamzorg aanvragen?

Spreekt onze kraamzorg je aan? Meld je dan aan en je ontvangt een uniek kadootje tijdens de intake. 

Aanmelden kraamzorg

Advies nodig?

Vraag het aan Sanne

Blijf op de hoogte
en praat mee

Advies nodig?