Gefeliciteerd, je wordt vader!

Elke zwangerschap is bijzonder en uniek, geniet er van!
Maar ook voor de aanstaande vader komt er veel op je af, daarom staan wij voor je klaar

PaPagina voor week 33 - zwangerschapsverlof

Jij & je vrouw in week 33

 • Hé hé, je vrouw kan bijna met zwangerschapsverlof. In een van de komende weken gaat het verlof in, afhankelijk van haar voorkeur. Zestien weken lang. Betaald. Niet altijd met volledig behoud van salaris maar toch.
 • Jaloers? Ach, zij moet het zware werk doen en heeft dus alle recht op een lang verlof. Maar iets meer dan die twee karige vrije dagen die jou straks gegund zijn had toch wel gemogen. Gelukkig krijg je vanaf 2019 vijf dagen verlof 😃
 • Trouwens, waak ervoor dat je vrouw zich niet over de kop werkt in de laatste weken vóór haar verlofperiode ingaat. Jullie kind wordt er niet blij van als er stoom uit haar oren komt.

PaPagina Je bent nu in de 33e week van je zwangerschap zwangerschapsverlof Kraamzorg de Waarden

Babyberichten in de 33e week van je zwangerschap 

 • Hij is nu zo'n 41 centimeter lang en weegt al bijna twee kilogram.
 • Kleine kans dat hij nog lekker rondjes draait. Grote kans dat hij zich nu in de zogenaamde 'achterhoofdsligging' heeft gemanoeuvreerd. Dit is de ideale houding voor de bevalling: zijn hoofd kan zich zo aanpassen aan het bekken van je vrouw.
 • Hij kan ook koppig zijn en een 'voorhoofdsligging' of 'aangezichtsligging' verkiezen. Deze houdingen zijn iets minder handig omdat zijn hoofd zo niet voldoende ruimte vindt in het bekken van je vrouw. Als hij in deze houding blijft volharden, is vaak een keizersnede noodzakelijk.
 • Is hij een echte dwarsligger dan prefereert hij de stuitligging. Hierbij ligt hij met zijn billen naar het bekken toegedraaid. De verloskundige of arts zal proberen hem om te draaien. Lukt dat niet, dan is ook vaak een keizersnede vereist.

VaderVaria – Nat washandje

De overlevering wil dat de rol van een vader zich tijdens de bevalling beperkt tot het leggen van een nat washandje op het bezwete voorhoofd van zijn vrouw. Klopt, dit is nog altijd een voorname taak die gewaardeerd zal worden door je vrouw. Maar de moderne tijd eist dat je méér bent dan het spreekwoordelijke natte washandje – véél meer zelfs. Tijd om je even bij te praten.

PaPagina Je bent nu in de 33e week van je zwangerschap washandje Kraamzorg de Waarden

Plunjezak

Wat heb je nodig? Om te beginnen een rotsvast vertrouwen in je vrouw. En verder steekt er een flinke voorraad geduld, begrip, moed, en zelfbeheersing in je plunjezak. En niet te vergeten: een onuitputtelijk vat vol liefde. Waarom? Omdat uit onderzoek blijkt dat jouw aanwezigheid grote invloed heeft op het verloop van de bevalling. Met hun partners aan hun zijde zijn vrouwen meer ontspannen, duurt de bevalling gemiddeld korter en worden er minder pijnstillers voorgeschreven. Kortom: er niet bij zijn, is geen optie. Jij en niemand anders bent haar entertainer, haar mental coach, haar rustbrenger, haar onbreekbare rots. Bij een thuisbevalling opereer je met de verloskundige in teamverband. Geef haar een hartelijk welkom en maak haar wegwijs in je huis. In het ziekenhuis ben je, naarmate de bevalling vordert, het eerste aanspreekpunt van het medische team.

'Ik ga flauwvallen'

Sta je stijf staat van de zenuwen? Maakt niet uit: daar hebben we allemaal last van. Je slaat je hier wel doorheen, beter dan je nu vermoed. Denk je, nee, wéét je zeker dat je straks flauw gaat vallen? Kun je niet tegen witte jassen of een plas bloed? Of tegen het beeld van je vrouw die pijn lijdt? Ook allemaal heel voorstelbaar. Praat over je angst met vrienden die al vader zijn, en natuurlijk met je vrouw. Probeer je erover heen te zetten: ze heeft je steun hard nodig en als jij er al tegen opziet... Kom je toch tot de conclusie dat je de bevalling niet of slechts gedeeltelijk wilt meemaken, leg je afwegingen dan zo duidelijk mogelijk voor aan je vrouw. Reken niet bij voorbaat op begrip, maar maak jezelf ook niet het verwijt dat je nu al hebt gefaald als vader.

VaderVraag - Ik wil verlof opnemen. Hoe doe ik dat?

Ga er vol in! De geboorte van je eerste kind is een van meest intense dagen van je leven. Concentreer je erop en zorg dat je niet wordt afgeleid door deadlines of afspraken. Neem dus een paar dagen of een hele week vrij. Na de bevalling heb je recht op twee werkdagen (vanaf 2019 zijn dit er gelukkig vijf) kraamverlof. Deze twee verlofdagen moet je binnen vier weken na de bevalling opnemen. Daarnaast mag je verlof opnemen om aangifte te doen. Met 'ouderschapsverlof' is de wetgever aanmerkelijk royaler maar daarvoor moet je dan ook zelf de beurs trekken. Tenzij je ambtenaar bent: dan heb je een grote kans dat je werkgever je loon vergoedt tot zo'n zeventig procent. Check je CAO. Volgens de wet Arbeid en Zorg mag je – als je een vaste baan én een kind van 0 tot 8 jaar hebt – ouderschapsverlof opnemen van maximaal zes maanden. Je werkgever is verplicht toestemming te geven.

PaPagina Je bent nu in de 33e week van je zwangerschap vader verlof Kraamzorg de Waarden

Citaat van de Week

'Soms is de vraag op te vatten als een uiting van de HOMOFOBIE waar onze samenleving nog steeds aan lijdt. Een man die iets "vrouwelijks" doet moet wel homo zijn. En daar is nog steeds angst voor.'

Vincent Duindam in Zorgende vaders.

Checklist

 • Accepteer het feit dat je vader wordt: er is geen weg terug meer.
 • Verdiep je in de mogelijkheden om ouderschapsverlof op te nemen.
 • Is de babykamer helemaal gereed?
 • Bereid je mentaal voor op de rol die je bij de bevalling kunt spelen.
 • Ga na of je vaderschap juridisch goed geregeld is. 

  Dit is ingewikkelde materie die je aandacht verdient. Het zit zo: als je getrouwd bent of als 'geregistreerd partner' samenwoont, heb je het gemakkelijk: je krijgt dan automatisch het gezag over jullie kind. Ben je ongehuwd, alleenwonend of ongeregistreerd samenwonend, dan is er een procedure nodig om het juridische vaderschap te verkrijgen. Het is (zeer) aan te bevelen deze procedure nu al in gang te zetten door bij de burgerlijke stand een 'akte van erkenning ongeboren vrucht' te laten opmaken. Deze akte moet door jullie allebei worden ondertekend. Je kunt tegelijk aangeven welke achternaam het kind moet krijgen. Als je na de geboorte aangifte doet, neem je deze akte mee. Wacht niet tot de geboorte met het regelen van deze zaken, dat geeft alleen maar geode en mogelijke teleurstellingen. Vergeet niet: voor de wet is de moeder heilig. Als jij dus na de geboorte aangifte komt doen en tegelijkertijd denkt de erkenning even te kunnen regelen, vraagt de ambtenaar doodleuk waar je vrouw is. Zij moet namelijk in persoon aanwezig zijn en tekenen om toestemming te geven voor jouw erkenning. En om haar nou in de eerste dagen na de geboorte mee naar het gemeentehuis slepen... Regelen dus.

PaPagina Je bent nu in de 33e week van je zwangerschap trouwen Kraamzorg de Waarden

Kraamzorg aanvragen?

Kraamzorg aanvragen?

Spreekt onze kraamzorg je aan? Meld je dan aan en je ontvangt een uniek kadootje tijdens de intake. 

Aanmelden kraamzorg

Advies nodig?

Vraag het aan Sanne

Blijf op de hoogte
en praat mee

Advies nodig?