Terug naar overzicht

Brandend maagzuur tijdens je zwangerschap

Brandend maagzuur, een bekend kwaaltje tijdens de zwangerschap. Maar liefst 70% heeft (wel eens) last van brandend maagzuur tijdens de zwangerschap. 

Inhoud blog

Wat is brandend maagzuur?

Heb je last van brandend maagzuur, dan merk je dat direct. Je krijgt een misselijk of opgeblazen gevoel, boert veel, hebt misschien pijn in je borst, een brok in je keel en een branderig gevoel in je slokdarm. Nee brandend maagzuur is geen pretje. Dit komt doordat je zure maaginhoud terugstroomt in de slokdarm. Het kan ook zijn dat je er vooral 's nachts last van hebt. Omdat je gaat liggen stroomt het maagzuur makkelijker terug je slokdarm in. En je sliep al zo slecht.....

De bevalling zwanger Kraamzorg de Waarden

Overgeven

Als je erg veel last hebt van brandend maagzuur tijdens je zwangerschap kan het zelfs zijn dat je hierdoor regelmatig moet overgeven. In dat geval kun je het beste even langs de huisarts gaan. Ook als je het gevoel hebt dat je eten niet goed zakt of je valt in korte tijd veel af. 

De oorzaak van het brandend maagzuur

Sommige vrouwen hebben al vroeg in de zwangerschap last van brandend maagzuur. In dat geval zijn homonen de oorzaak. Door de hormonen verslapt de sluitspier tussen je maag en je slokdarm. Hierdoor komt je maagzuur makkelijker naar boven. Krijg je later in je zwangerschap last van maagzuur, dan komt het door je groeiende baarmoeder. Deze drukt tegen je maag waardoor het maagzuur letterlijk uit je maag wordt gedrukt.

Producten die je beter kunt vermijden

Heb je last van brandend maagzuur dan kun je de volgende producten het beste niet of in ieder geval niet teveel gebruiken. Deze zorgen namelijk voor extra maagzuur. 

Vet eten

Ben je zwanger en heb je een 'craving' naar een lekkere vette hap? Denk er nog even goed over na voordat je je tanden in die vette burger zet. Vet eten zorgt er namelijk voor dat er meer maagzuur wordt aangemaakt en je maag gaat er nog langzamer van werken ook. Hierdoor blijft er langer zuur in je maag. 

Koffie en (niet alle) thee

Cafeïne en theïne zijn stofjes die er voor zorgen dat de sluitspier van je slokdarm verslapt en daardoor komt het maagzuur makkelijker omhoog. Dit geldt trouwens ook voor (peper)munt en tomaten. Pepermunt geeft vaak even verlichting, maar werkt het maagzuur uiteindelijk alleen maar in de hand. 

Koolzuur

Koolzuur zorgt er voor dat je buik opzet, dus vermijd voorlopig even koolzuurhoudende drankjes, frisdrank, maar ook bruisend mineraalwater. 

Citrus

 

Citrusvruchten

Ben je veel misselijk tijdens je zwangerschap, dan kan het zuur uit citrusvruchten daarbij helpen. Het nadeel is wel dat dit dan bovenop het maagzuur in je maag terecht komt. Daarnaast zorgt de Vitamine C uit citrusvruchten voor extra afscheiding van maagzuur. 

Zuivel

Zuivel bevat vetten, eiwitten en calcium, de drie elementen die bijdragen aan de productie van maagzuur. Daarom kun je dit beter laten staan. Dat ieder mens verschillend is blijkt wel weer, want bij sommige mensen helpt een glas melk juist bij maagzuur, omdat dit het zuur neutraliseert. Een kwestie van uitproberen dus hoe dat bij jou werkt. 

Gekruid eten

Sta je graag te kokkerellen met verschillende kruiden en specerijen? Hou je dan de komende tijd even in met pepers, salie, tijm, zuring, marjolein, dragon of knoflook om je maagzuur wat te verminderen. 

Maagzuur door stress

Ook stress kan een oorzaak zijn van brandend maagzuur. Stress heeft namelijk invloed op wat je eet. De één gaat veel meer eten, of juist veel minder. Je maag produceert wel gewoon maagzuur, dus zowel te veel als te weinig eten kan leiden tot brandend maagzuur. Ook voor de baby is stress niet goed, probeer dit daarom zoveel mogelijk te vermijden. 

Tips tegen maagzuur

Naast het vermijden van de bovenstaande producten geven we je nog wat extra tips die kunnen helpen tegen maagzuur of het in ieder geval wat kunnen verminderen. 

 Eet rustig en kauw je eten goed. Probeer na je avondmaaltijd niks meer te eten en ga niet direct slapen als je hebt gegeten.  

 Eet in plaats van drie keer een grote maaltijd meerdere kleine maaltijden per dag. 

 Kies voedsel met veel granen, fruit, groenten en mager vlees.

 Zorg dat je broeken draagt die niet knellen en niet te strak zitten. Gebruik zwangerschapskleding die comfortabel zit. 

 Zorg dat je hoofd tijdens het slapen wat hoger ligt. Je maag kantelt hierdoor wat naar beneden en je lichaam kan het maagzuur dan sneller afvoeren. 

 Beweeg genoeg! Bewegen stimuleert de stoelgang en je spijsvertering. Bekijk hier anders even onze vlog over sporten tijdens je zwangerschap

Gember

Natuurlijke middeltjes tegen maagzuur

Tijdens je zwangerschap mag je bijna geen medicijnen slikken omdat dit gevaarlijk kan zijn voor je baby. We hebben daarom wat natuurlijke middeltjes tegen maagzuur voor je op een rijtje gezet om te proberen!

 Vis: Doordat vis weinig vet en veel proteïnen bevat kan dit goed helpen tegen maagzuur.

 Bonen: ook bonen bevatten veel proteïnen en vezels en zijn daarom ideaal voor zwangeren met maagzuur.

 Havermout: Havermout bevat veel vezels en weinig vet. Een ideaal ontbijt als je last hebt van maagzuur. Op het moment dat je last hebt van maagzuur kan een hap droge havermout ook direct verlichting geven. 

 Bananen: bananen werken zuurremmend en kalmeren je maagzuur. Maak bijvoorbeeld lekkere bananenpannekoeken, lekker en nog supergezond ook!

 Gember: gember is het bekendste natuurlijke middeltje tegen maagzuur. Gebruik het in je maaltijd of zet er lekker een kopje thee mee. 

Laurierdrop: Uit onderzoek blijkt dat zoethout (het basisingrediënt van drop) een gunstig effect heeft op brandend maagzuur.

Mag je Rennie tijdens je zwangerschap?

Veel mensen vragen zich af of je Rennie mag tijdens je zwangerschap. Als deze natuurlijke middeltjes niet tegen helpen tegen het maagzuur, overleg dan met je huisarts welke medicijnen je eventueel kunt nemen. Medicijnen die vrij verkrijgbaar zijn bij de apotheek zoals Rennie, Gaviscon en Gravicol mag je gebruiken tijdens je zwangerschap. Heb je echt langdurig last van maagzuur, overleg dan zeker met je huisarts. Het langdurig slikken van deze medicijnen kan weer andere nadelige bijwerkingen hebben zoals obstipatie. 

Heb jij ook zo'n last van maagzuur (gehad)? En heb je nog aanvullende tips? Laat het weten in een reactie!

Reacties (14)

Patricia werz

Gestampte muisjes wat je normaal op een boterham doet werkt geniaal heb dit net gelezen op de site van oma weet het wel en ik heb het net zelf uitgeprobeerd nog geen 10 min geleden en het is zo goed als weg na 2 best flinke happen ervan genomen te hebben maar o wat ben ik blij heb heel de dag last ervan gehad en rennie ingenomen wat telkens maar heel even hielp plus veel langer duurde voordat het hielp nu ben ik alleen benieuwd nog hoelang dit gaat helpen maar in iedergeval helpt het een stuk sneller en zijn het teminste geen medicijnen.
Ben nu 35 weken zwanger en wordt er echt niet goed van hoe erg ik het nu heb dit is me 3de zwangerschap en bij de andere 2 ook gehad maar niet zo op deze manier wat een ellende is dit zeg pffff

  Bijlages
 
Sanne
  1.    Patricia werz

Wat fijn dat je jouw tip deelt Patricia! Ik hoop dat het helpt!

Veel succes met de laatste loodjes, ik hoop dat het maagzuur wat minder wordt!

Groetjes Sanne

  Bijlages
 
Noualskee

Ik heb aan het begin van mijn zwangerschap heel veel last gehad van maagzuur. Nu 23 weken en nog is het bezig, ik heb al een lange tijd een maagbacterie, denk dat het hierdoor alleen maar erger wordt.
Het voelt alsof alles in brand staat van mijn slokdarm tot aan me maag. Heb alles geprobeerd maar niks helpt. Wat kan ik nog doen??

  Bijlages
 
Sanne
  1.    Noualskee

Wat vervelend om te horen zeg!

Heb je dit al besproken met je huisarts? Je huisarts kan eventueel medicijnen voorschrijven tegen het maagzuur wat wellicht wel helpt namelijk.

Ik duim voor je dat het snel beter wordt!

Groetjes Sanne

  Bijlages
 
Caya

Ik had toen ik 30 weken was van mijn gynaecoloog iets gehad tegen de maagzuur, maar die had nooit geholpen. Vervolgens was ik er eindelijk van af, nu ben ik 36 weken en weer last van maagzuur 24/7 medicatie of natuurlijk voedsel dat hoort er tegen te helpen werkt hele maal niet woord er gek van.

  Bijlages
 
Sanne
  1.    Caya

Wat vervelend voor je Caya! Is het een idee om nog een keer met je gynaecoloog of je huisarts te overleggen of er iets anders voorgeschreven kan worden wat wel helpt?

Ik duim voor je dat het snel minder wordt!

Groetjes Sanne

  Bijlages
 
Dina Kool

Bij mij help niks. Ik ben er gewoon ziek van. Nu 23 weken

  Bijlages
 
Sanne
  1.    Dina Kool

Wat verschrikkelijk vervelend voor je Dina! Heb je al eens met je huisarts overlegd? Wellicht dat hij nog wat voor je kan betekenen.......

Ik wens je veel sterkte!

Sanne

  Bijlages
 
Lianna

Gele vanille vla werkt bij mij erg goed.

  Bijlages
 
Sanne
  1.    Lianna

Bedankt voor het delen van je tip Lianna!

Groetjes Sanne

  Bijlages
 
Lesley

Kuzu is een Chinees bindmiddel.. aanmaken met perensap of gewoon water tot een puddingachtige substantie. Brengt enorm veel verlichting!

  Bijlages
 
Sanne
  1.    Lesley

Daar heb ik nog nooit van gehoord Lesley, wat een goede tip. Ben benieuwd naar de ervaringen!

Groetjes Sanne

  Bijlages
 
Eve

Ik heb antagel gebruikt tijdens mijn eerste zwangerschap. Nu, tijdens mijn tweede zwangerschap, ben nu 14 weken, begin ik wederom last te krijgen van maagzuur en zal ik weer antagel gaan gebruiken. Het is in vloeibare vorm te verkrijgen bij de apotheek.

  Bijlages
 
Sanne
  1.    Eve

Fijn dat Antagel bij jou goed helpt Eve, bedankt dat je dit met ons deelt!

Groetjes Sanne

  Bijlages
 

Laat je reactie achter

Posting comment as a guest.
Bijlages (0 / 3)
Share Your Location
Kraamzorg aanvragen?

Kraamzorg aanvragen?

Spreekt onze kraamzorg je aan? Meld je dan aan en je ontvangt een uniek kadootje tijdens de intake. 

Aanmelden kraamzorg

Advies nodig?

Vraag het aan Sanne

Blijf op de hoogte
en praat mee

Advies nodig?