Brandend maagzuur tijdens je zwangerschap

Terug naar overzicht

Brandend maagzuur tijdens je zwangerschap

Inhoud blog

Wat is brandend maagzuur?

Heb je last van brandend maagzuur, dan merk je dat direct. Je krijgt een misselijk of opgeblazen gevoel, boert veel, hebt misschien pijn in je borst, een brok in je keel en een branderig gevoel in je slokdarm. Nee brandend maagzuur is geen pretje. Dit komt doordat je zure maaginhoud terugstroomt in de slokdarm. Het kan ook zijn dat je er vooral 's nachts last van hebt. Omdat je gaat liggen stroomt het maagzuur makkelijker terug je slokdarm in. En je sliep al zo slecht.....

De bevalling zwanger Kraamzorg de Waarden

Overgeven

Als je erg veel last hebt van brandend maagzuur tijdens je zwangerschap kan het zelfs zijn dat je hierdoor regelmatig moet overgeven. In dat geval kun je het beste even langs de huisarts gaan. Ook als je het gevoel hebt dat je eten niet goed zakt of als je in korte tijd veel afvalt. 

De oorzaak van het brandend maagzuur

Sommige vrouwen hebben al vroeg in de zwangerschap last van brandend maagzuur. In dat geval zijn homonen meestal de oorzaak. Door de hormonen verslapt de sluitspier tussen je maag en je slokdarm. Hierdoor komt je maagzuur makkelijker naar boven. Krijg je later in je zwangerschap last van maagzuur, dan komt het vaak door je groeiende baarmoeder. Deze drukt tegen je maag waardoor het maagzuur letterlijk uit je maag wordt gedrukt.

Producten die je beter kunt vermijden

Heb je last van brandend maagzuur dan kun je de volgende producten het beste niet of in ieder geval niet teveel gebruiken. Deze zorgen namelijk voor extra maagzuur.

Vet eten

Ben je zwanger en heb je een 'craving' naar een lekkere vette hap? Denk er nog even goed over na voordat je je tanden in die vette burger zet. Gefrituurd eten zorgt er namelijk voor dat er meer maagzuur wordt aangemaakt en je maag gaat er nog langzamer van werken ook. Hierdoor blijft er langer zuur in je maag. 

Koffie en (niet alle) thee

Cafeïne en theïne zijn stofjes die er voor zorgen dat de sluitspier van je slokdarm verslapt en daardoor komt het maagzuur makkelijker omhoog. Dit geldt trouwens ook voor (peper)munt en tomaten. Pepermunt geeft vaak even verlichting, maar werkt het maagzuur uiteindelijk alleen maar in de hand. 

Koolzuur

Koolzuur zorgt ervoor dat je buik opzet, dus vermijd voorlopig even koolzuurhoudende drankjes, frisdrank, maar ook bruisend mineraalwater. 

Citrus

 

Citrusvruchten

Ben je veel misselijk tijdens je zwangerschap, dan kan het zuur uit citrusvruchten daarbij helpen. Het nadeel is wel dat dit dan bovenop het maagzuur in je maag terecht komt. Daarnaast zorgt de Vitamine C uit citrusvruchten voor extra afscheiding van maagzuur. 

Zuivel

Zuivel bevat vetten, eiwitten en calcium, de drie elementen die bijdragen aan de productie van maagzuur. Daarom kun je dit beter laten staan. Dat ieder mens verschillend is blijkt wel weer, want bij sommige mensen helpt een glas melk juist bij maagzuur, omdat dit het zuur neutraliseert. Een kwestie van uitproberen dus hoe dat bij jou werkt. 

Gekruid eten

Sta je graag te kokkerellen met verschillende kruiden en specerijen? Hou je dan de komende tijd even in met pepers, salie, tijm, zuring, marjolein, dragon en knoflook om je maagzuur wat te verminderen. 

Maagzuur door stress

Ook stress kan een oorzaak zijn van brandend maagzuur. Stress heeft namelijk invloed op wat je eet. De één gaat veel meer eten, of juist veel minder. Je maag produceert wel gewoon maagzuur, dus zowel te veel als te weinig eten kan leiden tot brandend maagzuur. Ook voor de baby is stress niet goed, probeer dit daarom zoveel mogelijk te vermijden. 

Tips tegen maagzuur

Naast het vermijden van de bovenstaande producten geven we je nog wat extra tips die kunnen helpen tegen maagzuur of het in ieder geval wat kunnen verminderen. 

 Eet rustig en kauw je eten goed. Probeer na je avondmaaltijd niks meer te eten en ga niet direct slapen als je hebt gegeten.  

 Eet in plaats van drie keer een grote maaltijd meerdere kleine maaltijden per dag. 

 Kies voedsel met veel granen, fruit, groenten en mager vlees.

 Zorg dat je broeken draagt die niet knellen en niet te strak zitten. Gebruik zwangerschapskleding die comfortabel zit. 

 Zorg dat je hoofd tijdens het slapen wat hoger ligt. Je maag kantelt hierdoor wat naar beneden en je lichaam kan het maagzuur dan sneller afvoeren. 

 Beweeg genoeg! Bewegen stimuleert de stoelgang en je spijsvertering. Bekijk hier anders even onze vlog over sporten tijdens je zwangerschap

Gember

Natuurlijke middeltjes tegen maagzuur

Tijdens je zwangerschap mag je bijna geen medicijnen slikken omdat dit gevaarlijk kan zijn voor je baby. We hebben daarom wat natuurlijke middeltjes tegen maagzuur voor je op een rijtje gezet om te proberen!

 Vis: doordat vis weinig vet en veel proteïne bevat kan dit goed helpen tegen maagzuur.

 Bonen: ook bonen bevatten veel proteïne en vezels en zijn daarom ideaal voor zwangeren met maagzuur.

 Havermout: havermout bevat veel vezels en weinig vet. Een ideaal ontbijt als je last hebt van maagzuur. Op het moment dat je last hebt van maagzuur kan een hap droge havermout ook direct verlichting geven. 

 Bananen: bananen werken zuurremmend en kalmeren je maagzuur. Maak bijvoorbeeld lekkere bananenpannenkoeken, heerlijk en supergezond!

 Gember: gember is het bekendste natuurlijke middeltje tegen maagzuur. Gebruik het in je maaltijd of zet er lekker een kopje thee mee. 

Laurierdrop: uit onderzoek blijkt dat zoethout (het basisingrediënt van drop) een gunstig effect heeft op brandend maagzuur.

Mag je Rennie tijdens je zwangerschap?

Veel mensen vragen zich af of je Rennie mag tijdens je zwangerschap. Als deze natuurlijke middeltjes niet tegen helpen tegen het maagzuur, overleg dan met je huisarts welke medicijnen je eventueel kunt nemen. Medicijnen die vrij verkrijgbaar zijn bij de apotheek zoals Rennie, Gaviscon en Gravicol mag je gebruiken tijdens je zwangerschap. Heb je echt langdurig last van maagzuur, overleg dan zeker met je huisarts. Het langdurig slikken van deze medicijnen kan weer andere nadelige bijwerkingen hebben zoals obstipatie. 

Heb jij ook zo'n last van maagzuur (gehad)? En heb je nog aanvullende tips? Laat het weten in een reactie!

Oktober 2022

Kraamzorg aanvragen?

Kraamzorg aanvragen?

Spreekt onze kraamzorg je aan? Meld je dan aan en je ontvangt een uniek kadootje tijdens de intake. 

Aanmelden kraamzorg

Advies nodig?

Vraag het aan Sanne

Blijf op de hoogte
en praat mee

Advies nodig?