Aanscherping richtlijn kruikgebruik

Terug naar overzicht

Aanscherping richtlijn kruikgebruik

 

Er hebben recent enkele (ernstige) incidenten plaats gevonden die veroorzaakt zijn door kruikgebruik bij de pasgeborene binnen een kleine slaapoppervlakte. Zoals jullie van ons gewend zijn, bekijken we deze incidenten vanuit onze expertise zeer kritisch. Naar aanleiding daarvan hebben wij besloten de richtlijnen aan te scherpen. Wij informeren jullie hier graag over.

Wanneer gebruiken we geen kruik?
Als richtlijn geldt dat er geen kruik bij de pasgeborene gebruikt mag worden in de Maxi-Cosi, kinderwagen of in een kleine wieg. De definitie van een kleine wieg is als deze net zo groot is of kleiner is dan een kinderwagenbak. Het is namelijk gebleken dat door het kleinere matras en het bewegen van de baby de handbreedte afstand tot de kruik onvoldoende bleek te zijn. Hierdoor kunnen we de veiligheid van de baby niet meer garanderen.

De kleine wieg, kinderwagenbak of Maxi-Cosi mag wel door middel van een kruik worden voorverwarmd. De kruik dient te worden verwijderd alvorens de pasgeborene in de kleine wieg wordt gelegd of vervoerd gaat worden in de kinderwagen of Maxi-Cosi.

Wanneer gebruiken we wel een kruik?
Er mag wél een kruik of 2 kruiken worden gebruikt bij de pasgeborene in een grote wieg (groter dan het formaat van een kinderwagenbak) of een ledikant. Om warmtestuwing te voorkomen geven we bij het gebruik van twee kruiken geen twee hete kruiken tegelijk. Eerst één hete kruik en na een paar uur de tweede hete kruik;

Daarnaast wordt er standaard door onze kraamverzorgenden aan alle ouders een instructie over kruikgebruik gegeven. Ongeacht of op dat moment een kruik noodzakelijk is. Hierbij wordt er instructie gegeven hoe de kruik klaargemaakt dient te worden, wat warmtesignalen zijn en hoe deze zijn te herkennen.

Onderzoek Diakonessenhuis ‘Brandwonden bij pasgeborenen door warme kruiken’
Het Diakonessenhuis heeft ook onderzoek gedaan ten aanzien van kruikgebruik en het effect op de temperatuur en huid van de pasgeborene. Dit naar aanleiding van 3 incidenten door kruikgebruik in de wieg. Meer over dit onderzoek vind je hier: https://www.ntvg.nl/artikelen/brandwonden-bij-pasgeborenen-door-warme-kruiken

Kraamzorg de Waarden werkt volgens het beleid van Kinderveiligheid.nl. Meer informatie staat ook op onze website.

Februari 2022

Kraamzorg aanvragen?

Kraamzorg aanvragen?

Spreekt onze kraamzorg je aan? Meld je dan aan en je ontvangt een uniek kadootje tijdens de intake. 

Aanmelden kraamzorg

Advies nodig?

Vraag het aan Sanne

Blijf op de hoogte
en praat mee

Advies nodig?