De ooievaarsbeet bij baby's

Terug naar overzicht

De ooievaarsbeet bij baby's

Meestal zie je een ooievaarsbeet op het gezicht, het voorhoofd of de oogleden of de nek van een pasgeboren baby. Maar ook op andere plekken van het lichaam kunnen deze vlekjes voorkomen. Het ziet er misschien wat gek uit, maar kwaad kan het gelukkig niet. Het is een onschuldige huidaandoening die meestal binnen een jaar vanzelf weer verdwijnt. 

Ooievaarsbeet baby Kraamzorg de Waarden

We noemen dit een ooievaarsbeet vanwege het verhaal dat kindjes gebracht worden door de ooievaar. De rode vlekken zijn ontstaan omdat de ooievaar de kindjes in hun bek beethouden, de snavel zou dan zorgen voor de rode vlek. Een leuk verhaal maar in werkelijkheid worden de vlekjes veroorzaakt door de bloedvaatjes onder de huid. Op de plekken van de vlekken zijn de bloedvaten wijder waardoor er meer bloed doorheen stroomt. Dit veroorzaakt de rode vlek. 

De symptomen van een ooievaarsbeet

Van alle pasgeborenen heeft ongeveer één derde een ooievaarsbeet. De huid waar de rode vlekjes zitten is vlak en niet gezwollen of kapot. Je kindje heeft er dan ook geen last van. Wel kan het zijn dat de vlekken roder worden als je kindje huilt of driftig is. Ook dit kan geen kwaad.

In veel gevallen zit de ooievaarsbeet in de nek, maar ook de oogleden en het voorhoofd zijn plekken waar het veel voorkomt. Een vlekje op het voorhoofd wordt ook nog wel eens een engelenkus genoemd. Ook op andere plekken op het lichaam kan de ooievaarsbeet voorkomen, zoals bij de baby op de onderstaande foto. Zij werd geboren met een geboortevlekje op haar handpalm in de vorm van een hartje. 

Ooievaarsbeet hart baby Kraamzorg de Waarden

Als de rode vlekken uitbreiden en de huid op die plekken anders aanvoelt, dik of bobbelig, dan kan het zijn dat het geen ooievaarsbeet is. 

Groeit de vlek of is hij dik en bobbelig? Dan kan het een aardbeivlek of een wijnvlek zijn. Deze vlekken zijn vaak groter en paarser van kleur en verdwijnen niet vanzelf. Bespreek hiervoor de opties met je huisarts.

Een ooievaarsbeet behandelen

Gelukkig is een ooievaarsbeet een goedaardige huidaandoening. Behandeling is daarom niet nodig. In 95% van de gevallen verdwijnen de vlekken binnen een jaar. Vlekjes in de nek blijven soms wel zichtbaar, maar worden vaak steeds lichter van kleur. Heeft je kindje een ooievaarsbeet, maak je dan vooral geen zorgen!

Is jouw kindje geboren met een ooievaarsbeet?

Juli 2018

Kraamzorg aanvragen?

Kraamzorg aanvragen?

Spreekt onze kraamzorg je aan? Meld je dan aan en je ontvangt een uniek kadootje tijdens de intake. 

Aanmelden kraamzorg

Advies nodig?

Vraag het aan Sanne

Blijf op de hoogte
en praat mee

Advies nodig?