Vaginale afscheiding tijdens de zwangerschap

Terug naar overzicht

Vaginale afscheiding tijdens de zwangerschap

Normale afscheiding is vloeibaar, slijmerig, doorzichtig wit en ruikt niet sterk. Dit is tijdens de zwangerschap niet anders, je hebt alleen (veel) meer afscheiding. Deze is meestal wat wateriger.

Vaginale afscheiding zwangere buik en vaginale afscheiding Kraamzorg de Waarden

Wat is vaginale afscheiding eigenlijk?

Een vaginale afscheiding is eigenlijk het vocht en slijm dat door de baarmoederhals wordt geproduceerd. Dit beschermt je vagina tegen ziektekiemen en heeft een reinigende werking. Vaginale afscheiding wordt ook wel witte vloed genoemd.

Afscheiding na de bevruchting

Niet lang na de bevruchting kun je al merken dat de hoeveelheid afscheiding toeneemt. Bij de innesteling van de bevruchte eicel in je baarmoederwand kun je wat bloed verliezen. Hierdoor kan de afscheiding tijdelijk wat meer roze of bruin van kleur zijn. Dit is dan één van de eerste symptomen van een zwangerschap.

Vaginale afscheiding zwanger en vaginale afscheiding Kraamzorg de Waarden

Afscheiding tijdens de zwangerschap

Tijdens je zwangerschap heb je waarschijnlijk meer afscheiding dan normaal. Hoe langer je zwanger bent, hoe meer afscheiding je hebt. De afscheiding is bovendien dunner en wateriger tijdens je zwangerschap. Net als voor je zwangerschap maakt je lichaam deze afscheiding aan om je vagina en baarmoeder te beschermen. Het kan dus absoluut geen kwaad.

Vruchtwater of afscheiding

Aan het eind van je zwangerschap kun je behoorlijk veel en waterige afscheiding hebben. Dit wordt nog wel eens verward met het verliezen van vruchtwater. We zullen je het onderscheid vertellen:

  • Kleur: vaginale afscheiding kan waterig zijn, maar blijft altijd een beetje wittig. Vruchtwater is helder en kleurloos maar kan wel witte vlokken bevatten.
  • Geur: afscheiding ruikt niet sterk, soms een beetje zurig maar niet zoet, vruchtwater ruikt zoet.
  • Structuur: de afscheiding is altijd een beetje slijmerig, het vruchtwater is vloeibaar en niet plakkerig.

Twijfel je? Neem dan contact op met je verloskundige. Want mocht het vruchtwater zijn, dan zal je baby niet lang meer op zich laten wachten.

Wat doe je er tegen?

Hoe vervelend ook, er is niets aan te doen.

Gebruik in elk geval geen tampons en liever ook geen maandverband of inlegkruisjes. Hierdoor wordt het broeierig en vergroot je de kans op een vaginale infectie. Hetzelfde geldt voor synthetisch ondergoed. Draag bij voorkeur katoenen ondergoed en trek wat vaker een schone onderbroek aan. Was je vagina alleen met water, gebruik geen zeep.

Vaginale afscheiding katoenen ondergoed Kraamzorg de Waarden

Afwijkende afscheiding

Vaginale afscheiding is normaal gesproken wittig van kleur, doorzichtig, vloeibaar slijmerig en ruikt niet sterk. Heeft jouw afscheiding een andere kleur, structuur of ruikt het vies? Bespreek dat dan altijd met je verloskundige of huisarts.

Tijdens je zwangerschap ben je kwetsbaarder voor vaginale infecties.

Witte, korrelige afscheiding

Als je afscheiding wit en korrelig is, heb je waarschijnlijk een schimmelinfectie. Vaak heb je dan ook last van jeuk en een brandende pijn. Je kan ook pijn hebben bij het plassen en tijdens de seks. De vagina ziet er vaak rood en gezwollen uit.

Bruine afscheiding

Dit is meestal onschuldig en wordt vaak veroorzaakt door een kleine hoeveelheid bloed in je afscheiding. Dit kan onder andere komen door innestelingsbloed. Lichtbruine afscheiding verdwijnt meestal binnen een paar dagen. Neem contact op met je huisarts of verloskundige als de bruine afscheiding niet na een paar dagen is verdwenen of gepaard gaat met andere klachten.

Gele afscheiding

Als normale afscheiding opdroogt, kan het wat gelig worden en een beetje zuur ruiken. Als deze niet stinkt en niet gepaard gaat met andere klachten, is er waarschijnlijk niks aan de hand. Is de afscheiding echt geel, dan is dit vaak het volg van een ontsteking of soa. Neem dan contact op je huisarts.

Groene afscheiding.

Afscheiding hoort niet groen te zijn. Dit wordt bijna altijd veroorzaakt door een ontsteking of soa. Bespreek dit daarom met je huisarts.

Roze afscheiding

In de meeste gevallen is roze afscheiding een normaal verschijnsel. De kleur wordt vaak veroorzaakt doordat er een beetje bloed bij de afscheiding zit. Buiten de zwangerschap gebeurt dit vaak rond de menstruatie. Tijdens de zwangerschap kan roze afscheiding het gevolg zijn van innestelingsbloed. Als de afscheiding langere tijde roze is of samengaat met klachten, is het verstandig contact met je huisarts of verloskundige op te nemen.

Stinkende afscheiding

Het is normaal dat afscheiding licht ruikt. Als de afscheiding is opgedroogd ruikt het wat zurig. Als de afscheiding echt stinkt, is dit meestal het gevolg van een infectie of soa. Neem in dat geval contact op met je huisarts.

Dikke afscheiding

Je afscheiding hoort vloeibaar te zijn en tijdens de zwangerschap eerder wateriger. Als je merkt dat je afscheiding dikker wordt, is het daarom goed om contact op te nemen met je huisarts of verloskundige.

Bloed bij afscheiding

Veel vrouwen verliezen een kleine hoeveelheid bloed tijdens de zwangerschap. Vaak is dit onschuldig. Toch kan het ook een teken zijn van iets ernstigs. Daarom is het bij bloedverlies tijdens de zwangerschap altijd verstandig om contact op te nemen met je verloskundige of huisarts.

Bronvermelding: https://www.24baby.nl/zwanger/zwangerschapskwaaltjes/vaginale-afscheiding-zwangerschap/

juni 2023

Kraamzorg aanvragen?

Kraamzorg aanvragen?

Spreekt onze kraamzorg je aan? Meld je dan aan en je ontvangt een uniek kadootje tijdens de intake. 

Aanmelden kraamzorg

Advies nodig?

Vraag het aan Sanne

Blijf op de hoogte
en praat mee

Advies nodig?