Column Karin: De wondere wereld van het kraampakket

Terug naar overzicht

Column Karin: De wondere wereld van het kraampakket

De wondere wereld van het kraampakket Kraamzorg de Waarden 3Gister kwam mijn kraampakket binnen. Toch een beetje een teleurstelling als je onverwachts een pakketje krijgt en er zit vooral maandverband in. ;-) Maar goed, we hebben de spullen nodig.

Toen ik de vorige keer mijn kraampakket kreeg heb ik er eerlijk gezegd niet zo heel goed naar gekeken. Ik zou toch in het ziekenhuis bevallen, daar hebben ze alles wat nodig is, dus dit zal allemaal wel.

Eigenlijk jammer dat er niet iets ‘leuks’ in het kraampakket zit als je het van je zorgverzekeraar krijgt. Al is het maar een kraambezoekboekje, knuffeltje of iets dergelijks.

Deze keer heb ik het kraampakket natuurlijk goed doorgenomen, maar kan niet zeggen dat ik er heel veel wijzer van ben geworden. Sommige dingen zijn uiteraard wel logisch, maar wat is nou het verschil tussen een kraammatras, een matrasbeschermer en onderleggers en wanneer gebruik ik wat? We gaan op onderzoek uit!

Kraammatras

We beginnen met het kraammatras. Rare naam is mijn eerste gedachte want het is verre van een matras. Google vertelt me dat een kraammatras mijn matras, hoeslaken en molton beschermt tegen het doorlekken van vruchtwater en/of urine vóór en tijdens de bevalling. Kijk dat is mooi, ik wil mijn matras graag beschermen.

Het is eigenlijk hetzelfde als een onderlegger, maar dan groter. Of dit mijn matras beschermt tegen een plens vruchtwater vraag ik me wel sterk af.

De wondere wereld van het kraampakket Kraamzorg de Waarden 4

Onderleggers

Onderleggers zijn dus in principe hetzelfde als een kraammatras alleen dan kleiner. Ik ken ze uit de tijd dat ik in het bejaardentehuis werkte. Plasmatten noemden we ze. Handig tegen een kleine lekkage inderdaad, maar net als het kraammatras denk ik niet dat het een plens vruchtwater tegenhoudt.

Matrasbeschermer

Maar we hebben nog een laatste optie: de matrasbeschermer. Oh ja, dit is dat plastic zeiltje. Ik heb hem in de maat 80 x 180 gekregen. Prima voor een éénpersoonsbed, maar ik gok dat ik mij tijdens de bevalling niet aan de regels van jouw-kant-mijn-kant hou. Mijn bed is 2 bij 2 meter, dus dit gaat niet werken. Daarnaast lijkt het me ook niet heel erg comfortabel om in de zomer op een plastic zeiltje te liggen.

Als je uitgaat van het kraampakket maak je je bed vanaf week 37 dus als volgt op:

Op je molton leg je de matrasbeschermer. Hier overheen kun je nog het kraammatras leggen of wat losse onderleggers. Daar overheen gaat je hoeslaken.

Natuurlijk is dit een goede mogelijkheid. Ik zou dan op de kant van je partner, of in ieder geval deels, ook wat onderleggers plaatsen om ook zijn kant te beschermen.

Ik ben hier nog niet gerust mee en ga op zoek naar een waterdichte molton van die ik over beide matrassen kan leggen. Ik heb namelijk wel 2 losse matrassen, maar daaroverheen een 2-persoons dekmatras die ik er graag op wil houden én wil beschermen. Een tip naar aanleiding van mijn vorige column was al de Ikea, daar heb ik de GÖKÄRT Matrasbeschermer gevonden. Het lijkt er op dat dat is wat ik zoek én voor een leuk prijsje! Gelijk een goed excuus om een dagje shoppen bij Ikea in te plannen!

Na het uitpakken van het hele pakket had ik toch nog het gevoel dat ik wat zaken miste zoals een stretchbroekje en een gewone thermometer. Gelukkig komt eind april mijn verloskundige nog thuis langs, die kan me vast vertellen wat er nog aanvullend nodig is!

TIP: mocht je geen kraampakket van je verzekeraar ontvangen dan kun je deze bestellen in de Dadashop :)

April 2017

Kraamzorg aanvragen?

Kraamzorg aanvragen?

Spreekt onze kraamzorg je aan? Meld je dan aan en je ontvangt een uniek kadootje tijdens de intake. 

Aanmelden kraamzorg

Advies nodig?

Vraag het aan Sanne

Blijf op de hoogte
en praat mee

Advies nodig?