Terug naar overzicht

Column Karin: De wondere wereld van het kraampakket

Karin (32) is moeder van Raf (3) en getrouwd met Richard (31). In juli van dit jaar verwachten zij hun tweede kindje, Raf krijgt er een zusje bij. Sinds kort heeft ze besloten om te gaan voor een thuisbevalling in plaats van in het ziekenhuis, zoals bij Raf. Met Kraamzorg de Waarden deelt ze haar ervaring en voorbereiding op de bevalling.

De wondere wereld van het kraampakket Kraamzorg de Waarden 3Gister kwam mijn kraampakket binnen. Toch een beetje een teleurstelling als je onverwachts een pakketje krijgt en er zit vooral maandverband in. ;-) Maar goed, we hebben de spullen nodig, dus gelijk maar even alles netjes uitgepakt en in de slaapkamer in de kast gezet.

Toen ik de vorige keer mijn kraampakket kreeg heb ik er eerlijk gezegd niet zo heel goed naar gekeken. Ik zou toch in het ziekenhuis bevallen, daar hebben ze alles wat nodig is, dus dit zal allemaal wel.

Eigenlijk jammer dat er niet iets ‘leuks’ in het kraampakket zit als je het van je zorgverzekeraar krijgt. Al is het maar een kraambezoekboekje, knuffeltje of iets dergelijks.

Deze keer heb ik het kraampakket natuurlijk goed doorgenomen, maar kan niet zeggen dat ik er heel veel wijzer van ben geworden. Sommige dingen zijn uiteraard wel logisch, maar wat is nou het verschil tussen een kraammatras, een matrasbeschermer en onderleggers en wanneer gebruik ik wat? We gaan op onderzoek uit!

Kraammatras

We beginnen met het kraammatras. Rare naam is mijn eerste gedachte want het is verre van een matras. Google vertelt me dat een kraammatras mijn matras, hoeslaken en molton beschermt tegen het doorlekken van vruchtwater en/of urine vóór en tijdens de bevalling. Kijk dat is mooi, ik wil mijn matras graag beschermen.

Het is eigenlijk hetzelfde als een onderlegger, maar dan groter. Of dit mijn matras beschermt tegen een plens vruchtwater vraag ik me wel sterk af.

De wondere wereld van het kraampakket Kraamzorg de Waarden 4

Onderleggers

Onderleggers zijn dus in principe hetzelfde als een kraammatras alleen dan kleiner. Ik ken ze uit de tijd dat ik in het bejaardentehuis werkte. Plasmatten noemden we ze. Handig tegen een kleine lekkage inderdaad, maar net als het kraammatras denk ik niet dat het een plens vruchtwater tegenhoudt.

Matrasbeschermer

Maar we hebben nog een laatste optie: de matrasbeschermer. Oh ja, dit is dat plastic zeiltje. Ik heb hem in de maat 80 x 180 gekregen. Prima voor een éénpersoonsbed, maar ik gok dat ik mij tijdens de bevalling niet aan de regels van jouw-kant-mijn-kant hou. Mijn bed is 2 bij 2 meter, dus dit gaat niet werken. Daarnaast lijkt het me ook niet heel erg comfortabel om in de zomer op een plastic zeiltje te liggen.

Als je uitgaat van het kraampakket maak je je bed vanaf week 37 dus als volgt op:

Op je molton leg je de matrasbeschermer. Hier overheen kun je nog het kraammatras leggen of wat losse onderleggers. Daar overheen gaat je hoeslaken.

Natuurlijk is dit een goede mogelijkheid. Ik zou dan op de kant van je partner, of in ieder geval deels, ook wat onderleggers plaatsen om ook zijn kant te beschermen.

Ik ben hier nog niet gerust mee en ga op zoek naar een waterdichte molton van die ik over beide matrassen kan leggen. Ik heb namelijk wel 2 losse matrassen, maar daaroverheen een 2-persoons dekmatras die ik er graag op wil houden én wil beschermen. Een tip naar aanleiding van mijn vorige column was al de Ikea, daar heb ik de GÖKÄRT Matrasbeschermer gevonden voor maar € 14,95. Het lijkt er op dat dat is wat ik zoek én voor een leuk prijsje! Gelijk een goed excuus om een dagje shoppen bij Ikea in te plannen!

Na het uitpakken van het hele pakket had ik toch nog het gevoel dat ik wat zaken miste zoals een stretchbroekje en een gewone thermometer. Gelukkig komt eind april mijn verloskundige nog thuis langs, die kan me vast vertellen wat er nog aanvullend nodig is!

TIP: mocht je geen kraampakket van je verzekeraar ontvangen dan kun je deze bestellen in de Dadashop :)

Reacties (7)

Denise

Fbto doet er een 9 maanden boek in, kraambezoekboek en 1e jaar boek. Daarnaast een knuffel en een opvouwbare wasmand. Na 4 jaar gebruik ik die nog steeds met iedere was. Zwaar ideaal!

  Bijlages
 
Marleen
  1.    Denise

Mijn kraampakket van de FBTO zag er weer heel anders uit, ongeveer 2 maanden geleden ontvangen. Die boeken die hierboven genoemd worden zaten er bij mij niet (meer) in. Wel een knuffeltje en een opvouwbare opbergdoos/ook te gebruiken ale kinderzitje.

  Bijlages
 
Sanne
  1.    Marleen

Dat is ook leuk Marleen! Misschien wijzigen ze het 'kadootje' eens in de zoveel tijd.

  Bijlages
 
Sanne
  1.    Denise

Wat leuk Denise, daar heb je echt wat aan!

  Bijlages
 
Elise

Jammer dat er niks ‘leuks’ in zat. Hoeft natuurlijk niet, maar ik was erg blij met de verzorgingsset (shampoo, lotion, olie, badschuim etc) wikkeldoek en thermometer. Die verzorgingsset vind ik nog het fijnst, neutraal voor het huidje en ruikt heerlijk.

  Bijlages
 
Anne

Ik had een waterdichte molton i.p.v. matrasbeschermer, want ik lag inderdaad ontzettend te transpireren.
De onderleggers gebruikte ik na de bevalling, i.v.m. het 'nalekken'. En voor de controles van de verloskundige.
Ook bij mij zat er wel een cadeautje bij. Dus zal inderdaad per verzekering verschillen.
Thermometer had ik weer niet

  Bijlages
 
Marianka

Het verschilt zo te horen per zorgverzekeraar wat je krijgt...
Ik kreeg ook de benodigde dingen, maar ook een knuffeltje, thermometer en temperatuur metertje voor in het kamertje of voor in het badje...
Ik heb trouwens ook een waterdichte molton gekocht zodat ik zeker weet dat ik me matras goed bescherm, net nieuw dus dat zou zonde zijn...

  Bijlages
 

Laat je reactie achter

Posting comment as a guest.
Bijlages (0 / 3)
Share Your Location
Kraamzorg aanvragen?

Kraamzorg aanvragen?

Spreekt onze kraamzorg je aan? Meld je dan aan en je ontvangt een uniek kadootje tijdens de intake. 

Aanmelden kraamzorg

Advies nodig?

Vraag het aan Sanne

Blijf op de hoogte
en praat mee

Advies nodig?