Terug naar overzicht

Het RS virus bij een baby

Het is zondagmiddag met een ziek kind op schoot ben ik aan het werk. Tijd inhalen voor het werk van de week. Mijn dochter is ziek en als werkende ouders is het dan behelpen!

Het begon een week geleden, ze was uit haar hum, sliep minder goed en had wat verhoging maar niets ernstigs. Maandag leek het wel ok, dus dame toch maar naar de opvang. ‘s middags kon ik haar op tijd ophalen. Beter was het namelijk niet geworden, eerder slechter.

RS Virus baby Kraamzorg de Waarden

Dinsdag naar de huisarts, gewone verkoudheid. Botte pech dat dit alweer de zoveelste ziekweek was. Leuk we hebben een herfstkatje! Schijnt wel vaker zo te zijn bij kindjes die in april geboren zijn. Dus paracetemol was het advies.

De rest van de week verliep van kwaad tot erger. Slechte nachten, huilend, piepend en krakend meisje. Vrijdag toch weer terug naar de huisarts. Het RS virus was de vermoedelijke boosdoener, samen met een fikse oorontsteking. Arme vrouw…. Thuis toch maar eens de site van het RIVM geraadpleegd.

Het RS -virus is het meest voorkomende verkoudheidsvirus bij kinderen. RS-virus is een afkorting voor respiratoir syncytieel virus. Bijna alle kinderen krijgen in het eerste levensjaar een infectie met dit virus. Het virus komt met name in de winter voor.  Blijkbaar zijn wij nu aan de beurt.... 

Wat is het RS virus?

Een RSV-infectie is een luchtweginfectie die wordt veroorzaakt door het respiratoir syncytieel virus. Het virus veroorzaakt vooral ernstige ziekte bij jonge baby’s die benauwd worden door een ontsteking van de kleine luchtwegen (bronchiolitis) of een longonsteking. Te vroeg geboren kinderen of kinderen met een aangeboren hartafwijking of syndroom van Down, hebben een verhoogd risico op een ernstiger ziektebeloop. Sterfte door RSV bij kinderen komt in Nederland nauwelijks voor.

Wat zijn symptomen van het RS virus?

De tijd tussen besmetting en de eerste ziekteverschijnselen van RSV varieert van 2 tot 8 dagen. De meest voorkomende klachten zijn een neusverkoudheid en hoesten. Een eerste infectie op baby- en peuterleeftijd kan ernstig verlopen en gepaard gaan met koorts, benauwdheid door ontsteking van de kleine luchtwegen (bronchiolitis) of longontsteking. Daarnaast kan een RSV-infectie oorontsteking bij kinderen veroorzaken. Behandeling van een RS-virusinfectie is in de meeste gevallen niet nodig. Veelal verdwijnen de klachten vanzelf na een paar dagen tot een week. Overleg met een huisarts is raadzaam wanneer:

Temperatuur RS Virus Kraamzorg de Waarden

  • Iemand erg benauwd is;
  • Iemand hoge koorts heeft (hoger dan 39 graden);
  • Iemand langer dan 3 dagen koorts heeft;
  • Een kind jonger dan 3 maanden koorts heeft;
  • Kinderen tot 1 jaar niet goed drinken of eten.

Op andere websites lees ik dat het ongeveer 10 dagen duurt. Aangezien het nu nog niet beter is houd ik me maar vast aan deze richtlijn. Nog een paar dagen met een ziek meisje.... Nog een paar slechte nachten..... Nog een paar dagen behelpen met oppas en werken in de avonduren.... Is het al vakantie??  

Laat je reactie achter

Posting comment as a guest.
Bijlages (0 / 3)
Share Your Location
Kraamzorg aanvragen?

Kraamzorg aanvragen?

Spreekt onze kraamzorg je aan? Meld je dan aan en je ontvangt een uniek kadootje tijdens de intake. 

Aanmelden kraamzorg

Advies nodig?

Vraag het aan Sanne

Blijf op de hoogte
en praat mee

Advies nodig?