Terug naar overzicht

Rekenmodel helpt paren gewenste gezinsgrootte realiseren

Onderzoekers van het Erasmus MC hebben in een internationale onderzoeksgroep een voorspelmodel ontwikkeld dat paren helpt hun gewenste gezinsgrootte te realiseren. Het model geeft aan op welke leeftijd van de vrouw een paar uiterlijk aan het krijgen van kinderen moet beginnen als het één, twee of drie kinderen wil. Dit meldt het Erasmus MC. 

Het model houdt er rekening mee hoe belangrijk paren het vinden dat het gezin dat ze zich hadden voorgesteld ook volledig wordt gerealiseerd. Als ze bijvoorbeeld heel graag twee kinderen willen krijgen, en ze daarom een grote kans van 90 procent willen hebben dat dit ook gaat lukken, moeten ze uiterlijk starten als de vrouw ongeveer 27 jaar is. Als het paar van plan is om, indien nodig, IVF te gebruiken, hoeven ze pas op 31-jarige leeftijd te beginnen. Als het paar genoegen neemt met een lagere kans van 75 procent op 2 kinderen moeten ze op zijn laatst beginnen als de vrouw 34 jaar is, en 35 bij eventueel IVF gebruik.  

De uiterste startleeftijd hangt sterk af van het gewenste aantal kinderen. Zo moeten paren die drie kinderen willen met een grote kans van 90 procent al beginnen op een leeftijd van 23 jaar, terwijl voor 1 kind gewacht kan worden tot het 32ste. Als het paar van plan is om – indien  nodig - gebruik te maken van IVF schuiven deze leeftijden 4 jaar op, net als bij 2 kinderen. 

Het model is ontwikkeld om paren te helpen met het plannen van hun gezinsvorming. Tegenwoordig wachten de meeste paren veel langer dan vroeger met het krijgen van kinderen, en door pilgebruik kan de planning heel precies gebeuren. Jonge mensen willen eerst studeren, zo lang mogelijk carrière maken zonder kinderen, en veel leuke en interessante dingen doen die lastiger uitvoerbaar worden als je kinderen hebt, zoals reizen. Om dit soort redenen wordt het krijgen van kinderen vooruitgeschoven, maar eigenlijk zonder idee of de gezinsvorming dan nog gaat lukken. 


Bron: Nationale Zorggids

Laat je reactie achter

Posting comment as a guest.
Bijlages (0 / 3)
Share Your Location
Kraamzorg aanvragen?

Kraamzorg aanvragen?

Spreekt onze kraamzorg je aan? Meld je dan aan en je ontvangt een uniek kadootje tijdens de intake. 

Aanmelden kraamzorg

Advies nodig?

Vraag het aan Sanne

Blijf op de hoogte
en praat mee

Advies nodig?