De navelstreng doorknippen

Terug naar overzicht

De navelstreng doorknippen

Navelstreng en placenta

De navelstreng doorknippen baby navelstreng doorknippen Kraamzorg de Waarden

Tijdens je zwangerschap is de navelstreng de verbinding tussen je baby en de placenta. De placenta neemt voedingsstoffen en zuurstof op uit jouw bloed en brengt die via de navelstreng naar je baby. Ook komen via de navelstreng hormonen en antistoffen bij je baby terecht. Deze beschermen je baby tot ongeveer drie maanden na de geboorte tegen verschillende soorten infecties. 

Afvalstoffen en koolzuur van je baby gaan de andere kant op: via de navelstreng naar de placenta. De placenta geeft dat weer door aan jouw bloed, zodat je lichaam de afvalstoffen van je kindje opruimt. De navelstreng en placenta zijn dus van levensbelang.

De navelstreng heeft twee slagaders en één gewone ader, is ruim 50 cm lang en heeft belangrijke stamcellen. 

De navelstreng doorknippen doorgeknipte navelstreng Kraamzorg de Waarden

Hoe lang wachten met het doorknippen van de navelstreng?

Na de geboorte is je baby nog even verbonden met jou. Er stroomt dan nog bloed door de navelstreng naar je baby. Na een paar minuten houdt de navelstreng op met 'kloppen'. Dit betekent dat er geen bloed meer door de navelstreng stroomt. Al jaren is het een discussiepunt wanneer de navelstreng precies afgeklemd en doorgeknipt moet worden: gelijk na de geboorte of pas als de navelstreng is uitgeklopt? Uit recente onderzoeken blijkt dat het laten 'uitkloppen' van de navelstreng verschillende gezondheidsvoordelen geeft, zoals het voorkomen van bloedarmoede. Je kunt er ook voor kiezen om de navelstreng helemaal niet door te knippen, maar te wachten tot deze er vanzelf afvalt. Dit kan soms dagen duren. Dit noem je een lotusbevalling. 

Navelstreng doorknippen

De verloskundige klemt de navel af met een navelklem of cordring en aan de andere kant een kocher (een soort schaar die de navelstreng afklemt). Daartussen mag (meestal) de partner, de navelstreng doorknippen met een schaar. Dit is een mooi moment en ook goed voor de band tussen partner en kind. Jullie zijn nu een gezin! Hoewel zo'n navelstreng dik, stug en rubberachtig aanvoelt, is het doorknippen ervan niet moeilijk. Wees ook niet bang dat je baby er iets van voelt, er lopen gelukkig geen zenuwen door de navelstreng. De navelstreng wordt afgeklemd omdat er anders een open verbinding is tussen de bloedvaten van je kindje en de buitenwereld. Zo zou je kindje bloed kunnen blijven verliezen.

De navelstreng doorknippen vader en dochter family Kraamzorg de Waarden

Navelstompje

Nadat de navelstreng is doorgeknipt blijft er een restje zitten: het navelstompje. Dit stompje droogt snel in, wordt hard, kleurt zwart en verschrompeld. Tussen de vijf en 14 dagen na de geboorte valt het stompje er vanzelf af. Wat achterblijft is een litteken: de navel. 

Bronvermelding: https://www.24baby.nl/geboorte/de-bevalling/de-navelstreng/

September 2022

Kraamzorg aanvragen?

Kraamzorg aanvragen?

Spreekt onze kraamzorg je aan? Meld je dan aan en je ontvangt een uniek kadootje tijdens de intake. 

Aanmelden kraamzorg

Advies nodig?

Vraag het aan Sanne

Blijf op de hoogte
en praat mee

Advies nodig?