Terug naar overzicht

Sanne vertelt: Er kan veel veranderen maar de zorg kan nooit gestopt worden

Hallo ik ben Sanne van Kraamzorg de Waarden,  mijn laatste blog heb ik alweer een ruim jaar geleden geschreven, maar vandaag zit ik met een overgebleven oranje tompouce achter mijn laptop.

Mijn laatste blog, alweer een ruim jaar geleden,  waarin ik me verwonderde over alle veranderingen in de kraamzorg door de jaren heen, maar wie had toen kunnen verwachten dat de wereld er uit zou zien zo als nu. 

tompouce

Maar het is echt zo hè, Koningsdag is Woningsdag en we blijven thuis. Geen vrijmarkten in straten of op pleinen, maar je digitale kleedje uit rollen via verschillende online sites. Geen feestmuziek en overvolle terrasjes, maar een enkele koningsgetrouwe burger die stipt om 10 uur het Wilhelmus op straat staat te zingen, om zo deze dag te openen. Geen bezoek van de koning en zijn gezin aan een stad in Nederland, waar hij dan duizenden handen gaat schudden en verjaardagfelicitaties in ontvangst zal nemen. Dat kan niet meer.... we schudden geen handen meer.

Boodschappen bestel ik al weken online en die worden elke week weer trouw tot aan mijn voor deur afgeleverd.  Zo heb ik het online versturen van een gezellige bos bloemen of een tros met ballonnen voor een ziek familielid of met pensioengaande collega helemaal ontdekt. Zelfs het online bestellen van een vrolijke kaart  met opbeurende tekst voor mijn ouders zit in mijn wekelijkse routine. Meer dan een kaartje naar kwetsbare ouderen is het niet, dat kan niet meer.....

Werk thuis waar mogelijk, was de opdracht. Bedrijven waarbij dat niet kan, nemen aangepaste maatregelen of moeten dicht. Waar de ene ondernemer echt in zak en as zit of zijn bedrijf deze hele crisis wel kan overleven, komen andere bedrijven met ingenieuze plannen om toch nog wat inkomsten te generen. Overal worden aanpassingen gedaan om zo toch door te kunnen draaien met elkaar. Wat zijn wij een dapper volk, als je ziet hoe snel mensen in touw zijn gekomen om elkaar te helpen.

Soms klein en misschien onopvallend, maar vaak ook heel groot en van onschatbare waarde.  Patroontjes om zelf van heet wasbare textiel, je eigen mondkapjes te kunnen maken op de naaimachine heb ik voorbij zien komen.  Je moet maar net  de handigheid en een naaimachine hebben om uiteindelijk tot een paar kapjes te komen met dat patroontje. Wat fijn dat er dan weer handige collega's opstaan, die dan belangeloos voor alle kraamverzorgenden bij De Waarden achter hun naaimachine kruipen en zich suf naaien aan ongelofelijk veel mondkapjes.  En dat er dan weer zo veel lieve mensen op kantoor zorgen voor de distributie van al die mondkapjes en veiligheidsbrillen.

Sanne vertelt mondkapjes maken Kraamzorg de Waarden

Iedereen zet zich in voor een veilige samenleving. Een samenleving die voorlopig zal bestaan uit anderhalve meter afstand. Maar hoe doe je dat in de zorg?  Veel bedrijven kunnen dicht of draaien online door, werken thuis, maar in de zorg - thuis en in de ziekenhuizen - kan de verpleegkundige zorg niet worden stopgezet. 

Ik heb ook enige onrust bemerkt bij collega's onderling, toen we aan het begin van deze crisis stonden. Toen nog niet duidelijk was welke gevolgen het ging hebben voor ons in de zorg. Hoe geef je persoonlijke hulp bij  een bevalling of tijdens je instructie borstvoeding? Hoe dan op anderhalve meter? Al heel vlug zijn er bij De Waarden steeds duidelijke updates gegeven wat betreft alles rond corona en hoe wij onze zorg kunnen blijven geven op een veilige manier. Er zijn duidelijke richtlijnen hoe te werken in geval van een niet bewezen corona infectie en hoe te werken bij een bewezen corona infectie. Toch schrik je even als je het telefoontje krijgt dat je je zorg gaat starten bij een kraamvrouw met corona.  Schrik die eigenlijk niet nodig is omdat we duidelijk weten hoe te werken in dit soort situaties. De box met persoonlijke beschermmiddelen zal bij je worden afgeleverd door een medewerker van De Waarden. En je staat er niet alleen voor,  je teamcoach is altijd te bereiken om te overleggen of om even gewoon je hart te luchten. 

We doen het samen bij De Waarden.  Jij als zwangere of net bevallen moeder zal geen gevaar lopen door de kraamverzorgende besmet te worden, omdat ze werkt volgens de opgestelde veiligheidsregels. Als jullie op jullie beurt je weer keurig houden aan de regels omtrent veiligheid naar de kraamverzorgende toe, ik noem hier bijvoorbeeld het prachtige (k)raambezoek, dan moet het goed komen.

Sanne vertelt raamvisite Kraamzorg de Waarden

Er kan veel veranderen, maar de zorg kan nooit gestopt worden.

Lieve lezers, stay home and stay safe!

Sanne

Laat je reactie achter

Posting comment as a guest.
Bijlages (0 / 3)
Share Your Location
Kraamzorg aanvragen?

Kraamzorg aanvragen?

Spreekt onze kraamzorg je aan? Meld je dan aan en je ontvangt een uniek kadootje tijdens de intake. 

Aanmelden kraamzorg

Advies nodig?

Vraag het aan Sanne

Blijf op de hoogte
en praat mee

Advies nodig?