Terug naar overzicht

Sanne vertelt: stel een bevalplan op

Hallo, ik ben Sanne van Kraamzorg de Waarden. Tussen het werkoverleg en misschien wel een mooie thuisbevalling in, schrijf ik mijn blog voor deze maand. Ik zit namelijk zoals we dat noemen op wacht. Op wacht voor een bevalling of voor zorg aan een gezin dat net uit het ziekenhuis komt. Altijd weer spannend, omdat de telefoon elk moment kan gaan en ik alles uit mijn handen moet laten vallen om op pad te gaan.

En het is weer tijd voor een mooie ziekenhuisbevalling, de afgelopen maand mocht ik ook al drie bevallingen in het ziekenhuis meemaken. Ze staan natuurlijk nog vers in mijn geheugen. Alle drie zo totaal verschillend. 

Je bevalt natuurlijk op de manier die het best bij je past. Het kan heel goed zijn dat je er in de zwangerschap over hebt nagedacht hoe, waar en met wie je zou willen bevallen. Waar de ene vrouw kiest voor veel mensen om haar heen ter ondersteuning, kiest een ander misschien wel juist voor alleen haar partner. 

Sanne vertelt bevalplan opstellen bevalplan Kraamzorg de Waarden

Gelukkig zijn er bevalplannen en maken veel aanstaande ouders hier gebruik van om van tevoren over hun wensen na te denken en deze op te schrijven. Wat zijn je wensen als het gaat om houdingen tijdens de bevalling? Wat wil je als het eventueel op pijnstilling aankomt? Als ik bij een bevalling binnen kom, lees ik hem meteen even door. Zo kan ik samen met de verloskundige in spelen op jullie wensen rond de bevalling. Bekijk hier een voorbeeld van een beval-/geboorteplan

Een van mijn laatste gezinnen had ook een wensenlijstje. Haar grote wens was om in bad te bevallen. Gelukkig biedt het ziekenhuis hier in de buurt die gelegenheid. Op twee kraamsuites is een groot bevalbad en de jonge vrouw in kwestie had geluk; er was één kamer met bevalbad vrij.

Sanne vertelt bevalplan badbevalling ziekenhuis Kraamzorg de Waarden

Mijn telefoon gaat 's nachts. Het is de planning, ik mag naar het ziekenhuis voor een bevalling. Ik krijg het kamernummer door en maak me snel klaar voor mijn ritje naar het ziekenhuis. In het ziekenhuis zie ik, dat niet alleen de verloskundige, de aanstaande jonge vader en ik bij de bevalling aanwezig zullen zijn. Maar dit stel heeft er ook voor gekozen om een geboortefotograaf bij de bevalling te laten zijn. Een trend die we trouwens steeds vaker zien. Het bad staat al gevuld als ik de kamer binnen kom. De barende heeft nog praatjes voor tien en er zit nog een aardige tijd tussen de weeën in. Ze gaat in het bad, maar komt er eigenlijk vrij snel al weer uit. Nee, het bad is haar te heet.... Ze blijft wat rond lopen op de kamer. Even op het bed, even de bank.... de weeën komen nog steeds in het zelfde patroon en ze blijft tussen de weeën door met iedereen op de kamer kletsen. We stellen haar voor om toch nog even in het bad te gaan. Het water zal onder tussen minder warm zijn en dat bevalbad is wat ze graag wilde. In de badkamer gaat het kletsen tussen de weeën gewoon weer door. Soms merk je dat een barende zich gewoon even moet terug trekken in een bubbel. Gewoon even afsluiten en zich gaan richten op de bevalling. We doen de sfeerverlichting van het bevalbad aan en dempen het grote, felle licht van de ziekenhuis badkamer. Ik vraag of ze misschien een ipod of telefoon bij zich hebben met muziek die ze graag willen horen. Wij (verloskundige, fotograaf en ik), trekken ons terug uit de badkamer. We laten het stel achter met alleen de fijne zachte klanken uit het speakertje van zijn mobieltje, het serene licht van het bad en met elkaar. Want met elkaar gaan zij dit avontuur aan.

We horen dat de weeën met steeds grotere regelmaat komen en dat ze steeds sterker worden. Zo af en toe kijkt de verloskundige of ik even om een hoekje of het nog goed gaat. We bieden ze wat te drinken aan en moedigen ze aan. Ze doen het goed zo met z'n tweeën samen in die bubbel! Als het duidelijk is dat het einde inzicht komt en alle houdingen zijn geprobeerd in dat hele grote bevalbad, blijven we bij haar. 

De twijfel of ze het wel kan zonder pijnstilling, komt bij haar boven borrelen. Maar ze doet het zo goed en ze is er echt al bijna... Dit laatste stukje kun jij, beloof ik haar. Ik sta naast haar hoofd en haar man aan de andere kant van het bad. Samen houden we op haar verzoek haar handen vast tijdens de wee. Kom op vrouw, jij kunt het!

Ook al is het hun tweede kindje, merk ik dat het heel spannend voor haar is. Bij het oudste kindje was ze niet in bad bevallen, had ze pijnstilling gekregen, omdat ze niet meer op adem kon komen door een weeënstorm en was er een knip gezet om het kindje snel geboren te laten worden. Nu dus alles anders. Het is ook eng als je niet weet wat er gaat komen. Laat het gebeuren... die weeën hebben we nodig om je baby geboren te laten worden. De verloskundige breekt de vliezen en niet veel later geeft ze al aan te moeten toegeven aan die oerkracht. Ze doet het super!

Als de kleine man dan geboren is met zijn hoofdje (we hebben dan nog steeds het zachte licht van alleen het bevalbad aan), blijkt dat zijn navelstreng om zijn nekje zit. Dit is iets wat vaak voorkomt en de verloskundige schuift dan de navelstreng over het hoofdje heen. Helaas was bij deze jongeman de navelstreng te kort en was er geen ruimte om het af te schuiven. Waar je normaal bij een badbevalling het kindje nog even onder water kunt laten bewegen omdat het nog zuurstofrijk bloed via de navelstreng binnen krijgt, moesten we nu het plan veranderen.

Sanne vertelt bevalplan moeder en kindje na badbevalling Kraamzorg de Waarden

Het grote licht ging aan, de navelstreng werd door de verloskundige afgeklemd en door geknipt en meteen werd de jonge man uit het water geplukt om op moeders borst te leggen. De jonge moeder kijkt verliefd naar de nieuwe man in haar leven. Maar wat is er met haar andere man aan de hand? De man die haar zo goed heeft bijgestaan de afgelopen uren is achter de fotograaf aan de badkamer uitgeslopen. Gaat het met je, hoor ik iemand aan hem vragen. Ik kijk vanuit de badkamer de kraamsuite in en zie dat de jonge vader bijna licht geeft zo bleek is hij geworden. We parkeren hem op het bankje, geven hem een beetje aanmaaklimonade en een kartonnen spuugbakje. De koude washandjes waarmee hij zo liefkozend het voorhoofd van zijn vrouw had gedept, zijn nu bij hem zeer welkom. Het is ook niet niks, vader worden!

Sanne vertelt bevalplan vader worden Kraamzorg de Waarden

Ik kan jullie vertellen dat het ondertussen weer helemaal goed gaat met de jonge vader en dat ze in goede gezondheid, samen met hun zoontje het ziekenhuis al na een paar uur konden verlaten. 

Heb jij nog tips ter voorbereiding op  je bevalling of je bevalplan, dan ben je vrij om ze te delen.

Vriendelijke groet, Sanne

Reacties (2)

Sanne

Beste mevrouw Hoogendoorn, Dank je wel voor je mooie reactie. Wij willen heel graag de foto van jouw kindje na de badbevalling ontvangen. We kunnen deze dan in ons blog plaatsen. Je mag deze naar ons mailen als je wilt.
Groetjes Sanne

  Bijlages
 
mevr. hoogendoorn

Hallo Sanne, wat mooi dat je een bad bevalling hebt mogen begeleiden. Zelf ben ik moeder van twee kinderen en beiden zijn in bad geboren. Heel bijzonder rustgevend vond ik dat. Eventueel heb ik een prachtige foto van ons 2e kindje dat nog even onder water gehouden wordt. Als je er iets aan hebt, kan ik die eventueel mailen. Groetjes

  Bijlages
  Reactie bewerkt door Marian Eijkelenboom (ongeveer 1 jaar geleden) Marian Eijkelenboom

Laat je reactie achter

Posting comment as a guest.
Bijlages (0 / 3)
Share Your Location
Kraamzorg aanvragen?

Kraamzorg aanvragen?

Spreekt onze kraamzorg je aan? Meld je dan aan en je ontvangt een uniek kadootje tijdens de intake. 

Aanmelden kraamzorg

Advies nodig?

Vraag het aan Sanne

Blijf op de hoogte
en praat mee

Advies nodig?