Terug naar overzicht

Column Karin: De intake met Kraamzorg de Waarden

Karin (32) is moeder van Raf (3) en getrouwd met Richard (31). In juli van dit jaar verwachten zij hun tweede kindje, Raf krijgt er een zusje bij. Sinds kort heeft ze besloten om te gaan voor een thuisbevalling in plaats van in het ziekenhuis, zoals bij Raf. Met Kraamzorg de Waarden deelt ze haar ervaring en voorbereiding op de bevalling.

Intake kraamzorg 2

Afgelopen week heb ik de intake gehad voor de kraamzorg. Aangezien ik al eerder kraamzorg heb gehad van De Waarden zou dit ook telefonisch kunnen. Maar vanwege mijn bekkeninstabiliteit kwam er ook deze keer weer een consulente langs.

Ondanks dat ik het allemaal al eens heb meegemaakt vind ik het toch fijn om weer even de belangrijkste zaken door te nemen met de consulente. Ik zei het al eerder, ik ben een control freak pur sang, dus ik wil alles in orde hebben en voorbereid zijn. Daarom geeft het mij een erg fijn gevoel dat ik dit even met een ervaringsdeskundige kan doornemen.

Gelukkig krijg ik van de consulente een dikke pluim voor mijn voorbereiding, en ja op dat soort momenten voel ik me weer even een kind die een sticker krijgt voor goed gedrag, sommige dingen veranderen nooit zullen we maar zeggen.

Zeker met een thuisbevalling zijn er een aantal belangrijke aandachtspunten die we even hebben doorgenomen.

Hoogte van het bed

Zeker bij een thuisbevalling is het nodig dat het hele bed een hoogte van 80 centimeter heeft, gemeten vanaf de grond tot de bovenkant van het matras. Na de bevalling van mijn zoon heb ik mijn kant van het bed opgehoogd met een extra matras voor de kraamtijd. Die periode lag ik dus hoger dan mijn man, op niveau zeg maar. ;-)

Tijdens de bevalling thuis in mijn eigen bed wil ik graag de ruimte hebben en niet het risico lopen om van mijn hogere bedkant af te rollen, zie je het al voor je!?

Dus hebben we netjes bedverhogers besteld en het bed opgehoogd. Ik zag er een beetje tegenop eerlijk gezegd, maar samen met wat hulp heeft m’n man het zo voor elkaar gekregen gelukkig. Ik vind het nu al heerlijk, lekker makkelijk met in en vooral met uitstappen! Ik denk dat we het maar zo houden! Alleen mijn zoontje stond de eerste ochtend raar te kijken, die heeft nu een krukje nodig om bij ons in bed te kruipen.

Intake kraamzorg

Handig tijdens de bevalling

Het kraampakket, de inhoud heb ik in mijn vorige blog al met jullie besproken, moet bij de hand liggen. In mijn geval ligt het netjes uitgestald op een plank in mijn kledingkast naast mijn bed, zo voor het grijpen.

Een handige tip vond ik nog dat er een ruimte moet zijn om spullen op te leggen tijdens de bevalling. Een klein tafeltje voldoet en als je dat niet hebt werkt een strijkplank ook prima! Het is handig als de verloskundige en de kraamverzorgende de ruimte hebben om dingen neer te leggen.

Tijdens de bevalling ontstaat er afval. Er van uitgaande dat niet iedereen een vuilnisbak in de slaapkamer heeft staan, is het handig om een emmer klaar te zetten met 2 vuilniszakken, die kan dienstdoen als vuilnisbak.

Verzorging voor de baby

Vorige keer ben ik midden in de winter bevallen. Toen was het voor mij heel duidelijk, er moest alles aan gedaan worden om de baby warm te houden. Ik had een dikke deken, warme kleertjes, kruiken en de verwarming hoog. Nu weet ik niet wat ik moet verwachten, ik ben ik juli uitgerekend, maar het kan dan zomaar 15 graden en koud zijn of 35 graden en snikheet. Niets zo veranderlijk als het Nederlandse weer natuurlijk.

Gelukkig nam de consulente de tijd om te bekijken wat ik al allemaal in huis had qua dekentjes. Ook al is het warm, je baby heeft 9 maanden in de warme en vertrouwde omgeving van je buik gezeten. Een constante temperatuur van 37 graden is hij of zij aan gewend. Ook al is het zomer, na de geboorte heeft je kindje hulp nodig om op die temperatuur te blijven.

Dus ook voor de zomer geldt dat je kruiken in huis moet hebben, dekentjes, mutsjes, etc. Door dagelijks te temperaturen wordt vanzelf duidelijk in hoeverre je kindje hulp nodig heeft om de temperatuur te behouden. En dan is de kraamverzorgende er natuurlijk om te helpen, oh ja, loslaten, daar is hij weer!

Maar conclusie, alle belangrijke zaken zijn in huis, ik ben gerust!

Reacties (1)

Adrie

Mooi, die pluim heb je te pakken. Fijn dat alles zo goed op orde is!

  Bijlages
 

Laat je reactie achter

Posting comment as a guest.
Bijlages (0 / 3)
Share Your Location
Kraamzorg aanvragen?

Kraamzorg aanvragen?

Spreekt onze kraamzorg je aan? Meld je dan aan en je ontvangt een uniek kadootje tijdens de intake. 

Aanmelden kraamzorg

Advies nodig?

Vraag het aan Sanne

Blijf op de hoogte
en praat mee

Advies nodig?