Terug naar overzicht

Een dag uit het leven van ... de Lactatiekundige

Wat doet een Lactatiekundige eigenlijk allemaal?

De voorbereiding

Mijn dag begint eigenlijk de avond voor mijn dienst. Van mijn collega’s krijg ik de overdracht van consult aanvragen in mijn regio. We werken in een team dus op de dagen dat ik niet werk nemen mijn collega’s de consult aanvragen aan. Voor vandaag staat 1 consult gepland en geef ik een borstvoedingscursus. De avond voor mijn werkdag spreek ik alvast een tijd af met de moeder voor het consult, en ga daarbij natuurlijk uit van de voedingstijden van de baby. Ze kent het patroon van de baby inmiddels en vraagt of ik rond 9 uur bij haar kan zijn. We spreken af dat ze mij laat weten als de baby ineens toch andere plannen heeft zodat we de tijd wat kunnen aanpassen.

Tips van onschatbare waarde voor een succesvolle borstvoeding Kraamzorg de Waarden 2

Aan de slag

Om kwart over 8 word ik gebeld door een kraamverzorgende. Ze wil graag weten of we nog tijd hebben voor een consult vandaag. Ik bel even met mijn collega uit die regio, en zij heeft gelukkig nog ruimte voor een consult dus draag ik de gegevens over aan haar. Intussen pak ik mijn tas in, en maak ik een planning voor vandaag: een overzichtje van de consulten en terugbel afspraken die ik heb staan. Ik stap in de auto en rij naar gezin A. Baby A is nu 3 weken oud en de moeder heeft nog steeds pijn bij het voeden. Dat is natuurlijk niet de bedoeling! Bij aankomst heeft de baby duidelijk al trek. We kunnen dus meteen aan de slag! Ik kijk mee met het aanleggen en kan gelukkig wat tips geven waardoor het voeden meteen al minder pijnlijk is. Ook beantwoord ik de vragen die moeder verder nog heeft opgeschreven. Ik schrijf mijn bevindingen in een verslagje en laat dit achter bij de moeder. We spreken af dat ik aan het eind van de week nog even bel om te horen hoe het gaat.

Nog een consult

Intussen is mijn telefoon al een paar keer overgegaan. Terug in de auto luister ik mijn voicemail af en zie ik dat mijn collega geprobeerd heeft te bellen. Er blijkt een spoed aanvraag te zijn via een kraamverzorgende die aan het werk is in een aangrenzend dorp. De baby zou over een half uurtje moeten drinken. Ik reken even hoeveel tijd ik dan heb vóór mijn cursus vanmiddag en dit moet lukken. Ik bel de kraamverzorgende dat ik eraan kom. Een dik kwartier later sta ik op de stoep. De baby ligt nog heerlijk te slapen dus bespreken we eerst wat er allemaal tot nu toe gebeurd is en wat het probleem is. Baby B hapt wel aan maar wil niet doordrinken aan de borst. Moeder B heeft intussen gekolfd om haar productie goed op gang te krijgen, en met resultaat. Met een andere houding en wat technieken lukt het om de baby goed aan de borst te krijgen en de moeite die moeder B heeft gestoken in het kolven wordt beloond, want er is duidelijk melk aanwezig waardoor de baby lekker door gaat drinken! Moeder heeft er weer wat vertrouwen in en ze gaat samen met de kraamverzorgende oefenen met de nieuwe houding en technieken. 

Tips van onschatbare waarde voor een succesvolle borstvoeding Kraamzorg de Waarden 4

Advies en contact houden

Na het consult bel ik twee moeders en een kraamverzorgende terug. Eén moeder heeft een vraag een we spreken af dat ik later even terug bel voor een telefonisch consult. De andere moeder wil een huisconsult afspreken met een collega voor de volgende dag. De kraamverzorgende wil graag weten of het beleid wat ze gestart is met een moeder waarvan het kindje te veel is afgevallen oké is, en om te vragen of ik nog tips heb.

Onderweg naar huis bel ik de verloskundige van moeder B even om haar te laten weten dat ik ben geweest en wat we hebben gedaan. Zij is eindverantwoordelijk voor moeder en kind dus het is belangrijk dat we ons beleid goed op elkaar afstemmen. De verloskundige is blij dat ik zo snel langs kon komen. Dat lukt niet altijd, maar als het lukt is dat natuurlijk heel fijn.

Online Borstvoedingscursus

Nu snel naar huis, even wat eten en achter de laptop om de online borstvoedingscursus te geven. Ik heb acht inschrijvingen. Eén voor één komen de moeders via de virtuele wachtruimte “binnen” en we babbelen even wat totdat iedereen er is. Er zijn gelukkig ook wat partners aanwezig die mee kijken. De cursus gaat van start en na ongeveer twee uur zijn we klaar, beantwoorden we nog wat vragen en sluiten we af.

Na de cursus heb ik nog tijd om moeders terug te bellen waar ik vorige week op consult ben geweest. Bij de ene moeder gaat het een stuk beter en drinkt de baby nu alle voedingen aan de borst. Ze heeft op dit moment geen hulp meer nodig en we sluiten af. De andere moeder blijkt toch nog wat problemen te hebben dus ik geef nog wat tips in de hoop dat dit gaat helpen, en ik spreek af dat we elkaar later die week nog even via WhatsApp contacten.

Bereikbaarheid Lactatiekundige

De lactatiekundigen zijn alle dagen bereikbaar. Heb je vragen of problemen bij het geven van borstvoeding of de voorbereiding hierop? Neem gerust contact met ons op! Bel tijdens kantoortijden (8.00 - 16.30 uur): 088 - 130 17 17. In het weekend en op feestdagen kun je via onze planning contact met ze opnemen tussen 10.00 en 12.00 uur: 088 - 130 17 18.
Voor niet dringende vragen tijdens je zwangerschap kun je je vragen ook mailen naar: lactatiekundige@kraamzorg.org. Je ontvangt binnen twee werkdagen een bericht terug.

Ik werk nog snel mijn administratie bij en stuur de overdracht van de consult aanvraag naar mijn collega. Al met al een volle maar gevarieerde dag!
Lactatiekundige Ellen

Laat je reactie achter

Posting comment as a guest.
Bijlages (0 / 3)
Share Your Location
Kraamzorg aanvragen?

Kraamzorg aanvragen?

Spreekt onze kraamzorg je aan? Meld je dan aan en je ontvangt een uniek kadootje tijdens de intake. 

Aanmelden kraamzorg

Advies nodig?

Vraag het aan Sanne

Blijf op de hoogte
en praat mee

Advies nodig?