Onzekerheid bij borstvoeding

Terug naar overzicht

Onzekerheid bij borstvoeding

Er is vaak veel onzekerheid rondom de borstvoeding. Hoe weet ik nu of mijn baby voldoende melk binnen krijgt. Dit is een veel gestelde vraag van ouders. Het is belangrijk dat de je leert om je baby goed te observeren. Dit leer je door je baby beter te “lezen” en zo beter in te kunnen gaan op de behoeftes van je baby.

Om er achter te komen of je kindje voldoende melk binnen krijgt zijn een aantal observaties die je daarbij helpen.

Observaties

  • Het gedrag van de baby
  • De plasluiers
  • De poepluiers
  • Het gewicht

Borstvoedingsproblemen - Te weinig borstvoeding

Het gedrag van de baby:

Effectief drinken herken je wanneer je baby na korte teugen overgaat naar lange teugen. Vaak zie je ongeveer 7-10 slokken afgewisseld met korte pauzes en kan hij prima lang aan de borst drinken. Dit is juist gunstig voor de melkproductie, de groei en ontlastingspatroon van de baby. Ongeveer 8 tot 12 keer per 24 uur aan de borst is dan ook normaal. Hoe vaker de baby de eerste dagen wordt aangelegd, hoe sneller de productie op gang komt en de baby lekker kan groeien.

Plasluiers:

De eerste dagen zal de baby nog niet veel plassen. Dat is normaal. De urine is vaak wat donkerder gekleurd en er kunnen uraten zichtbaar zijn. Dit zijn afvalstoffen uit de nieren en zien eruit als oranjekleurige vlekjes. Zodra de baby meer vocht binnen krijgt zullen de uraten ook verdwijnen. Na een week moet een baby minimaal 6 verzadigde plasluiers hebben. Op het moment dat dit het geval is weet je dat de baby voldoende vocht binnen krijgt.

Borstvoedingsproblemen - Te weinig borstvoeding

Poepluiers:

Aan de ontlasting kun je ook zien of een baby voldoende melk binnen krijgt.
De eerst ontlasting heet meconium. Dit is zwarte teerachtige ontlasting. Het lijkt een beetje op appelstroop. Het plakt ook net als appelstroop. Deze ontlasting zit al vanaf dat hij in de buik zit in de darmen. De baby heeft ongeveer 3 dagen de tijd om deze ontlasting te lozen.

Na een dag of 3 veranderd de ontlasting. We noemen deze ontlasting overgangsontlasting. De kleur veranderd omdat de samenstelling van de melk ook veranderd. De ontlasting kan groen, bruinig en gelig van kleur zijn en wordt wat dunner.

Vanaf dag 4 kunnen we al de echte borstvoedingsontlasting zien. Oker of mosterdgele poep. Deze kan zalfachtig of waterdun zijn. De echte spuitluiers.
Deze ontlasting zien we het liefst een aantal keer per dag of tenminste 1 keer per dag. In de loop van de weken zal de baby misschien wat minder gaan poepen. Dat is normaal.

Het gewicht:

Een baby heeft 14 dagen de tijd om weer op geboortegewicht te komen. Op het moment dat de baby op geboortegewicht terug is mag hij volledig op verzoek gevoed worden.

Een baby die op geboortegewicht is groeit de eerste weken minimaal 150 gram per week.

Wil je de groei in de gaten houden of heb je twijfels? Je kunt naar het inloop spreekuur gaan op het consultatiebureau. Ze hebben een mooi ijkgewicht en kunnen zo de groei goed in de gaten houden.

Een pasgeboren baby groeit de eerste 3 maanden heel hard. Ze kunnen hun geboortegewicht zelfs verdubbelen. Na drie maanden gaat de groei wat langzamer en groeit de baby in zijn eigen groeicurve verder.

Mocht je in de kraamtijd twijfels hebben over de groei van de baby, kun je ook altijd even met de lactatiekundige bellen om te overleggen.

Leer kijken naar je baby, zo kun je al heel veel onzekerheden wegnemen.

Kraamzorg aanvragen?

Kraamzorg aanvragen?

Spreekt onze kraamzorg je aan? Meld je dan aan en je ontvangt een uniek kadootje tijdens de intake. 

Aanmelden kraamzorg

Advies nodig?

Vraag het aan Sanne

Blijf op de hoogte
en praat mee

Advies nodig?