Terug naar overzicht

Grote broer of zus: hoe bereid je je kindje voor op de baby

Hoera, je bent voor de tweede keer zwanger! Maar hoe bereid je je peuter voor op de komst van een broertje of zusje? 

 • Vertel het nieuws niet te snel. Peuters hebben nog geen besef van tijd. Wat een paar maanden is snapt je kindje nog niet. Het wachten duurt dan erg lang. Ook is het lastig voor jonge kinderen om een geheimpje te bewaren. Wacht daarom even met het vertellen dat je zwanger bent tot iedereen het mag weten. Maar wacht niet te lang, zodat je kindje genoeg tijd heeft om aan het idee te wennen. Betrek je kindje bij de zwangerschap!

Grote broer of zus hoe bereid je je kindje voor op de baby boekje lezen Kraamzorg de Waarden

 • Lees of bekijk boekjes over baby's met je kindje. Er zijn genoeg leuke boekjes speciaal voor kinderen die een broertje of zusje krijgen. Wij hebben een aantal boekjes voor je uitgezocht:
  • Kleine pluis van Dick Bruna
  • Wat zit er in je buik, mama van Sam Lloyd
  • Bobbi wordt grote broer van Ingeborg Bijlsma
  • Grote zus van Willemijn de Weerd
 • Laat je kindje meekijken bij de echo. Er valt nog niet veel te zien, maar het maakt het voor je kindje al wel wat duidelijker dat dát dus zijn broertje of zusje wordt. Neem de echofoto mee naar huis en kijk er samen nog eens naar.
 • Negen maanden duurt zo lang. Waar blijft de baby nou? Maak een kalender om het wachten leuk te maken, door bijvoorbeeld iedere dag een kruisje te zetten. Laat je kindje praten tegen de baby in je buik en je groeiende buik aaien. En bekijk samen zijn geboorte foto's.
 • Begin op tijd met het inrichten van de babykamer. Zeker als jouw kindje naar een andere kamer moet. Vertel je kindje dat hij groot is geworden en een nieuw bed mag. Zijn bed is voor baby's. Je kunt hem zijn eigen dekbedovertrek laten kiezen. Als je babyspulletjes nodig hebt is het leuk als hij ook wat dingen uit mag kiezen.
 • Neem de vragen van je kindje altijd serieus. Ook als hij vraagt of jij de baby straks leuker vindt. Stel hem dan gerust dat jullie van allebei evenveel zullen houden. 

De baby is geboren 

foto met toestemming kinderschort rondBetrek de oudste vooral bij de verzorging van zijn broertje of zusje. Maak van hem de grote broer die zo goed kan helpen. De kraamverzorgende zal hier tijdens de kraamtijd al direct mee beginnen. Leuk als hij ook 'zusterschortje' aan mag om zo de kraamverzorgende te helpen met de verzorging van zijn broertje of zusje. 

Als de baby slaapt of in de box ligt, doe dan iets leuks met de oudste. Kondig dat op een begrijpelijke manier aan. Het woordje straks zegt hem niks, maar als de baby klaar is met drinken of zijn broertje of zusje slaapt is voor hem duidelijk. 

Onrust en emoties bij je oudste kindje 

De komst van een nieuw broertje of zusje is een hele ingrijpende gebeurtenis. Drukte in huis, een baby die opeens aandacht vraagt en zijn plaatsje inneemt. Je kindje kan de baby zien als een indringer en deze proberen weg te duwen. Het komt ook regelmatig voor dat je kindje opeens ook weer uit een flesje wil drinken of niet meer zindelijk is. Dat zijn maniertjes om aandacht te vragen.

Tips

 • Laat de baby ook eens lekker thuis bij de oppas en ga alleen met je oudste op stap zodat hij in de belangstelling staat en niet de baby. Quality time, één op één!
 • Ook een leuk begin van de nieuwe relatie is om de baby een cadeautje mee te laten nemen voor je oudste kind. 

Grote broer of zus hoe bereid je je kindje voor op de baby op pad met je oudste Kraamzorg de Waarden

Reacties (1)

Christine

Leuk! Hier bereiden de broertjes zich ook voor met een pop en wiegje. Dan gaat de Baby ook slapen en doen ze heel stil. De verloskundige noemen we de baby-dokter. En met hun eigen doktersetje luisteren ze ook naar de Baby in de grote buik ❤️

  Bijlages
 

Laat je reactie achter

Posting comment as a guest.
Bijlages (0 / 3)
Share Your Location
Kraamzorg aanvragen?

Kraamzorg aanvragen?

Spreekt onze kraamzorg je aan? Meld je dan aan en je ontvangt een uniek kadootje tijdens de intake. 

Aanmelden kraamzorg

Advies nodig?

Vraag het aan Sanne

Blijf op de hoogte
en praat mee

Advies nodig?