16 tips voor het vinden van de juiste draagdoek of draagzak

Terug naar overzicht

16 tips voor het vinden van de juiste draagdoek of draagzak

visual dragen

Voordelen van je kindje dragen

Je baby heeft ‘huidhonger’, oftewel: hij wil graag bij je zijn. Een draagdoek maakt dit mogelijk. De voordelen van een draagdoek zijn: 

 • Het is praktisch;
 • Je geeft je baby veiligheid en geborgenheid;
 • Het neemt prikkels weg;
 • Het bevordert de hechting;
 • Het zorgt voor een betere ontwikkeling van de heupjes en de rug;
 • Het bevordert de motoriek, het evenwicht en de tastzin;
 • Het is rustgevend;
 • Het is troostend voor je baby bij spugen en darmkrampjes;
 • Borstvoeding, overal en altijd.

Ergonomische draagdoeken

Wanneer je op zoek gaat naar een draagdoek of draagzak, zal je er achter komen dat er ontzettend veel verschillende soorten, maten en kleuren draagdoeken bestaan. Het is belangrijk dat je er ergonomisch mee kunt dragen. Als je de doek op de juiste manier knoopt, is deze per definitie ergonomisch. Echter worden in babywinkels nog veel dragers verkocht die niet voldoen aan het ergonomisch dragen.

Kraamzorg de Waarden tips voor het vinden van de juiste draagdoek of draagzakAankooptips voor het kopen van een draagdoen of draagzak

Aankooptips voor een draagdoek:

 • Kies voor een ademende stof.
 • Zoek je een draagdoek voor je baby of al voor een dreumes of peuter? Kies de stof die past bij je kindje. Voor een pasgeboren baby kan een stevige doek oncomfortabel zijn, dan is een soepele en zachte doek veel prettiger. Maar ga je een dreumes of peuter dragen, kies dan voor een stevigere stof. 
 • Houd in gedachten dat je, na een aantal keer oefenenen, wel in staat moet zijn om hem goed om te doen én je baby er in krijgt zonder hulp.
 • Draagdoeken zijn er in verschillende maten. Maat 6 is een doek van 4,6 tot 4,7 meter lang en geschikt voor de gemiddelde Nederlandse vrouw (tot maat 44/46). Heb je een kleinere of grotere maat nodig, laat je dan goed informeren!
 • Bedenk of je alleen jij je kindje gaat dragen of je partner ook. Gaan jullie dezelfde draagdoek gebruiken, kies dan altijd de langste maat. Het te lange stuk kun je makkelijk nog een keer om je middel slaan, maar als de draagdoek voor je partner te kort is kun je de knopen niet goed leggen en dat maakt het gevaarlijk.

Aankooptips voor de aankoop van een ergonomische draagzakKraamzorg de Waarden tips voor het vinden van de juiste draagdoek of draagzak 2

Een draagzak moet vooral comfort bieden voor jou en je baby, hij moet als het ware beide op het lijf geschreven zijn. Goed passen en lekker zitten, zodat je er een flinke wandeling mee kunt maken. Net als een goed zittende rugzak voor de vakantie.

Daarom zijn er zoveel verschillende soorten en maten. Met brede heupband, smalle heupband, zachte of juist stevige heupband, brede en smalle schouder banden, verstevigd of juist niet.

 • Let er bij een draagzak op dat de beentjes van je baby voldoende ruimte hebben om te bewegen, maar niet zoveel ruimte dat je baby er door kan glippen.
 • De draagzak moet je baby goede ondersteuning bieden, vooral  voor de rug en de nek. Maar het rugpand moet wel zacht en soepel zijn, zodat de rug van je baby niet in een bepaalde positie wordt gedwongen.
 • Let er op dat de draagzak ergonomisch verantwoord is.
 • Een draagzak moet goede ondersteuning bieden voor rug en nek, maar het rugpand moet wel soepel en zacht zijn. De rug van de baby mag niet in een bepaalde positie gedwongen worden doordat het rugpand te stug is.
 • Let op dat de draagzak ergonomisch verantwoord is.
 • Kies voor een draagzak die jij prettig vind zitten. voor de een is dat een draagzak met brede banden, het liefst met vullingen, zodat het gewicht van de baby meer verdeeld wordt over de schouders en rug. De ander vind dit juist niet prettig. 
 • Als zowel jij als je partner gaan dragen is het handig dat de draagzak makkelijk verstelbaar is. Bij een heel verschillende bouw moet je er goed op letten dat je een model koopt wat bij beide lichaamsbouw past. 
 • Omdat de kans heel groot is dat je baby zal slapen in de draagzak is het belangrijk dat het hoofd en de nek goed ondersteund wordt.  Zeker als je de dragen al vanaf de geboorte gaat gebruiken.  
 • Kijk goed of je, na wat oefenen, in staat bent om de draagzak zelf aan en uit te doen én of je je baby er zelf in krijgt. 
 • Baby's zijn heerlijke knoeiertjes, ze kwijlen, spugen en morsen van alles. Let er dus op dat de draagzak in de wasmachine kan!

Een andere optie waar ouders voor kiezen is om je baby in een draagdoek te dragen als hij of zij nog erg klein is en over te stappen naar een draagzak als je kindje zwaarder is.

Passen, passen en nog eens passen!

De juiste draagdoek of draagzak vinden kost tijd, maar het is de investering zeker waard. Heb je de juiste draagdoek of draagzak gevonden dan heb je hier lange tijd plezier van! 

Juni 2018

Reacties (4)

Marieke

Beste Sanne,

Worden er in deze tijd nog orientatieworkshops voor de draagdoeken gepland? De knop hierboven doet het namelijk niet (404-fout). Of wat voor andere mogelijkheden zijn er? Ik snap dat, mochten ze nog worden gegeven, voor de komende maanden gecanceld zijn. Ik ben echter half juli uitgerekend en was benieuwd of er tegen die tijd nog mogelijkheden zijn om een orientatieworkshop (of iets anders?) te volgen. Hoor graag!

 
Sanne
 1.    Marieke

Beste Marieke,

Bedankt voor je reactie, ik heb de links gelijk gemaakt!

Of het in juni/juli mogelijk is om een consult of workshop te doen ligt helemaal aan het verloop van het Coronavirus. Als in juni alles weer normaal is kun je kiezen voor een consult of een workshop (regio Gorinchem).

De link werkt weer, daar vind je meer informatie!

Groetjes Sanne

 
Sanne

Wat fijn om te lezen Annet!

Met deze warmte moet je goed opletten inderdaad dat het niet te warm wordt. Het is niet zo dat een doek altijd koeler is dan een draagzak, of andersom. Het is afhankelijk van de soort draagzak en de soort doek. Ook Tricot doeken zijn er als dikke stof en dunne.

Blijf vooral je gezon verstand gebruiken en voel regelmatig in het nekje van je kindje om te voelen of hij of zij het niet te warm heeft.

Smeer ook in de draagzak je kindje goed in met zonnebrand en bedek het hoofdje tegen de zon.

Groetjes Sanne

 
Annet

DRAAGDOEK IS SUPER!
Ik ben ontzettend fan van de draagdoek. We hebben een lange Tricot draagdoek gehad. Ik en mijn partner dragen deze allebei. Ons kindje brengt er de meeste tijd in door. Valt eigenlijk altijd direct in slaap zodra hij erin zit. Met een peuter die ook nog rondloopt is het wel lekker dat je, je handen vrij hebt. Het knopen is een kwestie van een paar keer proberen. De instructie voor het gebruik van de draagdoek is wel aan te raden. Het is wel even een dingetje.

Nog wel een vraag. Maakt het qua warmte uit? Is een draagzak warmer dan een draagdoek?

 

Laat je reactie achter

Posting comment as a guest.
Bijlages (0 / 3)
Share Your Location
Kraamzorg aanvragen?

Kraamzorg aanvragen?

Spreekt onze kraamzorg je aan? Meld je dan aan en je ontvangt een uniek kadootje tijdens de intake. 

Aanmelden kraamzorg

Advies nodig?

Vraag het aan Sanne

Blijf op de hoogte
en praat mee

Advies nodig?