Terug naar overzicht

Borstvoeding op vakantie

Op reis met baby aan de borst

Voor de eerste keer op stap met je baby kan best een uitdaging zijn. Hoe doe je dat moet de voeding als je met de auto op vakantie gaat? En in het vliegtuig? En als er tijdsverschil is of erg warm op je vakantieadres? Wij vertellen je er alles over.

Autovakanties:

Borstvoeding op vakantie baby moeder Kraamzorg de Waarden

 

Voor het eerst met je kindje op vakantie. Je moet ineens veel meer meenemen. Gelukkig heb je met een baby aan de borst één ding minder waar je je zorgen over hoeft te maken: voeding heb je altijd bij je.

Als je met de auto op stap gaat, is het sowieso verstandig om regelmatig even pauze te houden. Het is beter voor je kindje om niet te lang achter elkaar in een autostoeltje te zitten. Probeer je stops zo te plannen dat ze samenvallen met een voedingsmoment. Waar je voorheen misschien lange afstanden kon doorrijden door te wisselen van bestuurder, heb je nu echt pauzes nodig. Je reis zal hierdoor langer duren dan je gewend bent.

Wacht niet tot je kindje huilt van de honger. Dit levert een hoop onnodige stress op. Het kan verleidelijk zijn om je kindje uit het autostoeltje te halen en tijdens het autorijden te voeden. Dit is erg onveilig. Bij een eventueel ongeluk zal je je kindje niet vast kunnen houden. Ook is het voeden van je kindje door over het autostoeltje heen te hangen niet aan te bevelen. Hierdoor zit je zelf niet meer veilig in de gordels, maar ook kan je tijdens een botsing heel hard tegen je kindje geduwd worden, met alle gevolgen van dien.

Dus: neem een picnic kleed mee of een campingstoel, en ga neem op een parkeerplaats even rustig de tijd voor een voeding.

Borstvoeding op vakantie baby borstvoeding moeder Kraamzorg de Waarden

Vliegreizen

Vliegreizen met kleine baby’s kunnen best een uitdaging zijn. Soms kun je tijdens een reis niet op verzoek voeden omdat je nou eenmaal aan tijden gebonden bent. Probeer hier rekening mee te houden door bijvoorbeeld net voor het boarden nog even je baby aan te leggen.

Als je met een baby vliegt mag je vaak als eerste aan boord, zodat je tijd hebt om je spullen weg te leggen en te gaan zitten. Vraag hier om, het wordt niet altijd aangeboden. Bij lange vluchten kun je meestal gebruik maken van een basinette, een speciaal wiegje wat aan de wand wordt geclipt. Dit moet je wel van tevoren reserveren.

Kies je ervoor om je baby tijdens de reis met een flesje (gekolfde melk) te voeden, dan zul je waarschijnlijk wel moeten zorgen dat je borsten onderweg ook leeg gekolfd worden. Informeer bij het personeel op het vliegveld of in het vliegtuig waar je dit kunt doen. Als je een langere periode niet kolft kan dit effect hebben op je melkproductie en loop je risico op borstonsteking.

Het kan handig zijn om thuis alvast te oefenen met voeden in het openbaar. Hierdoor voel je je in een vol vliegtuig waarschijnlijk wat minder opgelaten. Je kunt ook kiezen voor een stoel aan het raam. Als je partner dan naast je zit, kunnen de meeste mensen niks meer zien van je baby aan de borst. Als je je opgelaten voelt kun je altijd vragen of er misschien een extra dekentje beschikbaar is om jezelf een beetje af te schermen. Je mag natuurlijk overal voeden, maar sommige moeders kiezen ervoor om een aparte ruimte op te zoeken.

Borstvoeding op vakantie vakantie vliegtuig Kraamzorg de Waarden

Op plaats van bestemming

Het kan best zijn dat je kindje eventjes een beetje “van de leg” is op vakantie. Alles voelt, ruikt, en klinkt anders, en zijn vertrouwde plekjes zijn er niet meer. Baby’s vinden het daarom meestal prettig om lekker dicht bij hun ouders te zijn.

Als het heel warm is op vakantie, kan het zijn dat je baby vaker dan normaal wil drinken. Op deze manier zorgt hij ervoor dat hij genoeg vocht binnenkrijgt. Probeer niet te veel vast te houden aan eventuele schema’s. Baby’s weten heel goed wat ze nodig hebben.

Ook baby’s kunnen last hebben van jet-lag, dus hou daar rekening mee als je naar een andere tijdzone reist. Slaap en waak gedrag kan behoorlijk omgedraaid worden hierdoor!

Soms zien we dat baby’s tijdens de vakantie ineens de voorkeur gaan geven aan een flesje, bijvoorbeeld omdat er tijdens de reis meer voedingen uit een flesje zijn gegeven dan normaal, of omdat moeder liever niet in het openbaar wil voeden, of omdat er reisgenoten bij zijn waar ze zich niet bij op haar gemak voelt. Dit kan lastig zijn om weer terug te draaien. Probeer hier rekening mee te houden met je vakantieplannen. Omgekeerd gebeurt het ook: baby die voor de vakantie prima uit een flesje kon drinken, maar in de vakantie alleen maar uit de borst drinkt en dan na de vakantie de fles weigert. Als je vlak na je vakantie weer aan het werk moet, is het dus aan te raden om ook in je vakantie met een flesje te blijven oefenen.

Borstvoeding op vakantie baby en moeder michellebaby borstvoeding moeder Kraamzorg de Waarden

Natuurlijk is vakantie ook een tijd om heerlijk relaxed van je kindje te kunnen genieten en eindeloos te knuffelen. Dus: geniet ervan!

Laat je reactie achter

Posting comment as a guest.
Bijlages (0 / 3)
Share Your Location
Kraamzorg aanvragen?

Kraamzorg aanvragen?

Spreekt onze kraamzorg je aan? Meld je dan aan en je ontvangt een uniek kadootje tijdens de intake. 

Aanmelden kraamzorg

Advies nodig?

Vraag het aan Sanne

Blijf op de hoogte
en praat mee

Advies nodig?