Terug naar overzicht

Sanne vertelt: de kraamzorg toen en nu

Ik ben Sanne van Kraamzorg de Waarden en in mijn eerste blog van 2019 wil ik het hebben over kraamzorg door de jaren heen.

Of moet ik zeggen de veranderingen in de kraamzorg door de jaren heen.  De eerste verandering van dit jaar is een feit! Vijf dagen verlof (voor de partner) na het krijgen van een kind.

Een paar maanden geleden hebben we bij De Waarden afscheid genomen van een lactatiekundige.  Op haar afscheidsreceptie werden er herinneringen opgehaald en als je er dan even bij stilstaat merk je pas hoeveel er is veranderd in de loop der jaren.

Veranderingen natuurlijk in de organisatie. Veranderingen in de rol die je als kraamverzorgende hebt en ook de rol van de partner in die kraamweek is heel anders geworden.

Sanne vertelt kraamzorg vroeger en nu Blog Kraamzorg de Waarden

"Nieuwerwetse" woorden als rooming-in of co-sleeper, maar ook hechting en het belang daarvan worden tegenwoordig in de kraamweek met je besproken. De zorg voor de baby is niet alleen iets voor de moeder. Nee, juist ook de partner is belangrijk in deze periode. Dus die vijf dagen verlof zijn meer dan welkom.... niet om de kraamzorg te vervangen, maar als extra ondersteuning in de begeleiding van jullie nieuwe tijdperk!

Ik neem jullie mee terug in de tijd. 01-07-1989 ben ik als gediplomeerd kraamverzorgende in dienst gekomen bij Stichting Kraamcentrum Hilversum. Dit kraamcentrum is, na te zijn gefuseerd met de Thuiszorg in Huizen, overgenomen door Kraamzorg de Waarden. De lactatiekundige die ik eerder noemde, ken ik ook nog vanuit de allereerste periode bij het Kraamcentrum in Hilversum. 

Het was de tijd, dat we het niet hadden over teamcoaches of planners op kantoor. De dame aan de andere kant van de lijn was de dienstdoende zuster. Als je 's nachts naar een bevalling ging, had je geen navigatie in je auto, maar zocht je de straat waar je moest zijn op het plattegrondje dat je van alle dorpen in de buurt wel in je tas had zitten. Een enkele keer stond je bij een informatiebord langs de kant van de weg te zoeken naar de juiste straat.

Sanne vertelt kraamzorg vroeger en nu route plannen plattegrond Kraamzorg de Waarden

Het was de tijd waarin ik (net van school) nog geen rijbewijs had en dus met een taxi naar een bevalling ging. Het was dan wel de bedoeling dat de kraamheer je weer naar huis bracht. Niet meer in te denken ... welke net bevallen vrouw wil tegenwoordig nog alleen gelaten worden een paar uur na de bevalling? En wat dacht je van de privacy van de kraamverzorgende zelf?

De tijd waarin je veel meer uren zorg kreeg.... dat wel. Maar het was ook de tijd waarin de kraamverzorgende de afwas altijd met de hand deed, een wasdroger echt onder pure luxe viel en pampers trouwens ook!😉 

Sanne vertelt kraamzorg vroeger en nu afwassen met de hand Kraamzorg de Waarden

De tijd waarin je als vrouw na de bevalling bijna altijd op bed gewassen werd en er in de middag nog een kleine onderbeurt gegeven werd.  

Het was de tijd waarin de kraamverzorgende het hele huishouden draaiende moest houden en de mannen gingen werken na die twee dagen verlof.

Nu zijn de kraamverzorgenden allemaal geregistreerd bij het KCKZ (Kennis Centrum Kraamzorg). Dat betekent dat zij naast hun diploma kraamverzorgende elk jaar verplichte scholingen moet volgen om voldoende punten te behalen om het certificaat kraamverzorgende te kunnen behouden. Allemaal belangrijk om je kennis op peil te houden en mee te groeien met nieuwe inzichten. De nieuwe tijd waar kwaliteit heel hoog in het vaandel staat! 

Voor mij op tafel ligt mijn eerste album met geboortekaartjes en foto's. Ik blader het door....  Mijn eerste gezinnen.... de meeste herken ik bij het zien van het kaartje of lezen van de naam. Dit jaar 01-07-2019 zit ik 30 jaar in de kraamzorg. Op de foto's zie ik baby's die ondertussen de leeftijd hebben bereikt van hun ouders toen, en waarschijnlijk ook zelf al een ouder zijn geworden. Wat zou er van ze geworden zijn? Wat zou het leuk zijn als ik ze tegen zou komen nu in de rol als ouder. Dan leer ik ze vast en zeker andere dingen over de verzorging van hun baby dan ik ooit bij hun ouders deed.

Sanne vertelt kraamzorg vroeger en nu genieten kraamverzorgende Kraamzorg de Waarden

Dertig jaar in de kraamzorg met heel veel plezier en nooit denken aan stoppen. Terugkijken naar alle veranderingen en weten dat het goed is.  

Heel veel liefs Sanne.

 

Reacties (1)

Margreet Leopold

Zo mooi verwoord! Vroeger was erg leuk maar nu een mooie herinnering. Tijden, inzichten en de maatschappij veranderen en zorg speelt daar goed op in. Sanne, ik wens je nog vele jaren kraamzorg. Ik ken je vanaf het eerste uur en je blijft zo bevlogen in je vak!

  Bijlages
  Reactie bewerkt door Marian Eijkelenboom (ongeveer 1 jaar geleden) Marian Eijkelenboom

Laat je reactie achter

Posting comment as a guest.
Bijlages (0 / 3)
Share Your Location
Kraamzorg aanvragen?

Kraamzorg aanvragen?

Spreekt onze kraamzorg je aan? Meld je dan aan en je ontvangt een uniek kadootje tijdens de intake. 

Aanmelden kraamzorg

Advies nodig?

Vraag het aan Sanne

Blijf op de hoogte
en praat mee

Advies nodig?