Terug naar overzicht

Sanne vertelt: heb je nagedacht over mantelzorg?

Hallo, ik ben Sanne van Kraamzorg de Waarden.

Met alweer mijn eerste gezin na mijn zomervakantie te hebben afgesloten, begin ik vandaag aan mijn maandelijkse blog. Een blog waarin ik het over mantelzorg wil hebben.

Afgelopen week werkte ik in een gezin waar in de zwangerschap al goed over mantelzorg was nagedacht. 

Het ging om een gezin, waar na drie mooie meiden een vierde kindje geboren werd. Een zoon deze keer. Maar hoe doe je dat dan, als je weet dat je gaat bevallen midden in de zomervakantie van de kinderen? Het is vanzelfsprekend dat je hebt nagedacht over de opvang voor je oudere kinderen tijdens de bevalling, maar heb je ook wel eens nagedacht over de dagen na de bevalling? Hoe ga je het doen als je kinderen naar school of een sportclubje gebracht moeten worden en jij net bent bevallen?  Hoe ga je het doen met boodschappen of koken als je partner alweer aan het werk is en jij nog niet fit genoeg bent? Of tijd te kort lijkt te komen nu je naast de minder uren slaap die je hebt, ook nog eens de zorg over een baby hebt?

Sanne vertelt over mantelzorg boodschappen doen Kraamzorg de Waarden

Schrik niet... ik wil je niet bang, maar wel bewust maken.

Bij een eerste kindje staat je wereld even helemaal op zijn kop. Daar denk je niet over na als je zwanger bent, toch?  Het is nou eenmaal zo dat alles, maar dan ook echt alles even om jullie kindje draait.  Soms heb je het idee dat je tussen alle voedingen, luiers, boertjes, krampjes en oh ja ook nog bezoek, helemaal geen tijd meer voor jezelf hebt. Maar je mag best een beetje egoïstisch zijn. Het bezoek komt namelijk voor jou!  Ik geef eigenlijk elke jonge moeder hetzelfde mee. Mensen in je omgeving die hun hulp aanbieden zeggen dat omdat ze je willen helpen. Ze zeggen het nooit in de hoop dat jij er géén gebruik van wilt maken. Ze willen je zorg uit handen nemen zodat jij meer tijd voor jezelf of voor je kindje hebt.

Sanne vertelt over mantelzorg baby verzorgen baby badje Kraamzorg de Waarden

Bij een tweede, derde kind of (zoals in mijn laatste gezin) een vierde kind is er vaak een logistiek probleem waar je mantelzorg voor nodig kan hebben.  Bijvoorbeeld het brengen en halen van je kids naar en van school.  Meestal is er wel een moeder van een kindje uit de klas die het geen probleem vindt om voor jouw kind/kinderen de chauffeur te zijn.  

Sanne vertelt over mantelzorg oudere kinderen naar school Kraamzorg de Waarden

Een boodschap kun je best door een buurvrouw laten doen als ze toevallig haar hulp aanbiedt of kies voor een bezorgservice van de winkel. 

En wat dacht je van bezoek dat graag op de avond langskomt om jullie kleine te bewonderen. Je snapt het wel, iedereen is druk met werk en als ze zelf nog geen kinderen hebben zien ze het kraambezoek bij jullie misschien ook nog wel als een gezellig borrelavondje. Ze hebben geen idee dat jullie er die nacht waarschijnlijk ook nog wel twee keer uit moeten voor een huilende baby.

Maar ook hier kun je best weer even aan jezelf denken. Maak de afspraak met je bezoek dat als ze op de avond langs willen komen, dit alleen door gaat als ze voor jullie willen koken en daar natuurlijk zelf even de boodschappen voor doen. Zo kunnen jullie dan gezellig even kletsen en eten, maar na de vaat en de koffie vertrekken ze weer.  Of wat eigenlijk nog beter is, ze komen met een lekkere maaltijd die ze thuis al hebben klaar gemaakt en nemen na het eten hun vaat weer mee naar huis.

Sanne vertelt over mantelzorg maaltijd bereiden Kraamzorg de Waarden

Als je zorgt voor een goed vangnet om je heen, sta je nooit voor onaangename verrassingen. Ik snap ook wel dat niet iedereen het wil of kan om  hun schoonmoeder of moeder in te zetten als mantelzorger.  Maar bedenk dat het ook anders kan. Heb je een ouder nichtje die het misschien heel leuk vindt om iets te ondernemen met je oudste kinderen als jij even gaat rusten? Of een keer bij een vriendje uit de klas spelen, na schooltijd.  Maar vraag dan wel of ze je kind weer thuis willen afzetten, ze kunnen dan gelijk even om een hoekje bij de baby kijken. Voel je niet bezwaard om hulp aan te nemen en geef duidelijk aan wanneer je iets te veel gaat worden.

Sanne vertelt over mantelzorg spelen met oudere kinderen Kraamzorg de Waarden

Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen en tips over de inzet van mantelzorg. Als je nog een bruikbare tip hebt, kun je hem als reactie achterlaten.

Ik wens iedereen een fijne maand en tot mijn volgende blog. 

Sanne

Laat je reactie achter

Posting comment as a guest.
Bijlages (0 / 3)
Share Your Location
Kraamzorg aanvragen?

Kraamzorg aanvragen?

Spreekt onze kraamzorg je aan? Meld je dan aan en je ontvangt een uniek kadootje tijdens de intake. 

Aanmelden kraamzorg

Advies nodig?

Vraag het aan Sanne

Blijf op de hoogte
en praat mee

Advies nodig?