Luieruitslag bij je kindje

Terug naar overzicht

Luieruitslag bij je kindje

Blog luieruitslag baby luier verschonen Kraamzorg de Waarden

Wat is luieruitslag?

De huid van de billen en de binnenkant van de bovenbeentjes is rood, vlekkerig en schraal. Het kunnen zelfs open vochtige plekken zijn, die op schaafwonden lijken. Het is niet gevaarlijk maar wel vervelend en doet pijn. 

Oorzaken

Gelukkig komt het veel minder voor dan vroeger, door het gebruik van de sterk verbeterde luiers. Luieruitslag ontstaat doordat de huid in contact komt met urine en ontlasting.  En vaak ook:  een baby plast zo'n 14 keer per dag en poept gemiddeld zo'n twee keer. Je kunt je voorstellen dat het een natte bedoeling wordt en dat dit een aanslag is op de huid. De bijtende stoffen in urine en ontlasting irriteren de huid. En het wordt nog erger door het schuren van de luier langs de huid. Het gevolg: rode en schrale huid. 
Bij het gebruik van bijvoorbeeld antibiotica kan het erger worden. Ook wordt beweerd dat het erger wordt als de tandjes doorkomen. 

Hoe kun je luieruitslag voorkomen?

Blog luieruitslag baby blote billen Kraamzorg de Waarden

Dè manier om luieruitslag te voorkomen is de billetjes zo droog en schoon mogelijk te houden. Verschoon regelmatig, zodat je kindje niet te lang met een natte luier rondloopt. Droog de billen goed af voordat je een nieuwe luier omdoet. 

  • Verschoon de luier regelmatig
  • Maak de billen na een poepbroek goed schoon, het liefst met een washandje en alleen water. Gebruik geen zeep en laat de billen drogen aan de lucht. Vergeet de plooien niet. 
  • Frisse lucht doet wonderen! Laat je kindje af en toe met de billen bloot liggen. De huid kan zo even ademen zonder luier om.
  • Smeer de huid in met zinkzalf of zinkolie. Dit beschermt tegen vocht en draagt bij aan het herstel.
  • Gebruik billendoekjes zonder parfum.

Blog luieruitslag baby luier Kraamzorg de Waarden copy

Naar de dokter?

Meestal gaat het vanzelf over als je bovenstaande tips gebruikt. Zie je geen verbetering dan kan het een schimmelinfectie zijn.
Dit herken je aan vurig rode vlekken met schilferende randjes, met daaromheen ook weer kleine rode vlekjes met een schilferend randje. Als dit het geval is, ga dan even naar de dokter. 

Tip!

Wanneer de luieruitslag zich uit in kleine, rode vlekjes, controleer dan ook even het mondje van je kindje. Een andere aandoening waar veel baby namelijk last van krijgen is spruw. Spruw wordt veroorzaakt  door een schimmel. Er zijn gelige of witte vlekjes zichtbaar op het slijmvlies aan de binnenkant van de lippen, de wangen en het verhemelte. Als spruw niet in een vroeg stadium behandeld wordt, kan het overslaan naar de billen. 

Heeft je kind huiduitslag? Check eventueel deze handige rode vlekkenwijzer.  

Bronvermelding: https://www.24baby.nl/baby/babykwaaltjes/luieruitslag-baby/

November 2022

Kraamzorg aanvragen?

Kraamzorg aanvragen?

Spreekt onze kraamzorg je aan? Meld je dan aan en je ontvangt een uniek kadootje tijdens de intake. 

Aanmelden kraamzorg

Advies nodig?

Vraag het aan Sanne

Blijf op de hoogte
en praat mee

Advies nodig?