Week 37 van je zwangerschap!

Je baby is nu ongeveer 46 cm en weegt ongeveer 3000 gram. Qua grootte kun je hem vergelijken met een snijbiet en qua gewicht met een pasgeboren lammetje.

Je bent nu in de 37e week van je zwangerschap - neem je rust

37 weken zwanger - neem je rust

Je baby in week 37 

37Na 37 weken is je baby eigenlijk al voldragen. Dat betekent niet dat hij niet meer groeit. In de laatste 4 weken kan je baby nog wel een kilo in gewicht toenemen. Met 37 weken is hij ongeveer 46 cm en weegt hij ongeveer 3000 gram. Qua grootte kun je hem vergelijken met een snijbiet en qua gewicht met een pasgeboren lammetje. 

Je baby slaat steeds meer vet op, vooral rondom de ellebogen en knieën. Laat die babyvetjes maar komen! Zo heeft je kindje een reserve voor de eerste dagen na de geboorte. En dat is niet voor niets, want na de geboorte moet je kindje op een nieuwe manier eten binnen krijgen, aan de borst of via de fles, en dat is even wennen. Wist je dat baby's geboren worden met een zoekreflex? Dat helpt hem straks om jouw tepel te vinden.  

Deze tijd in je buik gebruikt je kindje dan ook om zich voor te bereiden met nieuwe vaardigheden. Hij leert hoe hij tegelijkertijd kan zuigen, slikken en ademen. Erg handig voor straks aan de borst bijvoorbeeld! Hij oefent dit in je buik met vruchtwater. Hij drinkt zo'n 400 ml vruchtwater per dag en produceert daar ongeveer 500 ml urine van. Het vruchtwater wordt daarom elke 3 uur ververst. Het grootste deel, 98 tot 99% van het vruchtwater bestaat uit water. De overige 1 tot 2% zijn schilfers van de huid van je kindje, restanten donshaar, eiwitten, vetten, hormonen, enzymen, pigmenten en dus de urine van je baby. 

De ruimte waarin je kindje zich kan bewegen is nu natuurlijk erg beperkt. Als het goed is heeft je kindje de juiste houding en ligt zijn hoofdje diep in je bekken. Minder bewegingen is daardoor normaal. Twijfel je en voel je helemaal geen beweging meer, neem dan contact op met je verloskundige. 

Jij in de 37e week

Je baby is na 37 voldragen en vanaf nu kun je veilig bevallen. Mocht je dat willen, dan kun je vanaf nu ook thuis bevallen. Maar wordt niet te ongeduldig, je kindje kan ook zomaar wachten en nog lekker een paar weken blijven zitten. Wordt je kindje tussen nu en de 42 weken geboren, dan noemen we dat 'op tijd'. De meeste kindjes worden tussen week 40 en week 41 geboren. Nog even geduld dus!

Nu de bevalling dichterbij komt is het belangrijk goed je rust te pakken. Na de geboorte zul je lange tijd geen fatsoenlijke nachtrust meer krijgen, dus dit is het moment. Al is dat hoogzwanger ook niet altijd even makkelijk. Je hebt last van je dikke buik, moet om de haverklap naar het toilet en sommige vrouwen hebben nog last van dromen en angsten ook. Daarom is het wel extra belangrijk om ook overdag je rust te pakken. Blijf in beweging en loop iedere dag een rondje, maar neem ook eens de tijd voor een dutje op de bank. 

Dutje Je bent nu in de 37e week van je zwangerschap Kraamzorg de Waarden

 De meeste vrouwen krijgen aan het einde van de zwangerschap steeds meer last van het bekken en rugpijn. Dat is natuurlijk ook niet zo gek want je buik wordt dikker en zwaarder, waardoor je uit balans raakt. Hierdoor ga je een beetje achterover hangen met een holle rug en dat veroorzaakt rugpijn. Tijdens je zwangerschap zijn je gewrichten extra soepel, dus ook je bekkengewrichten zitten 'losser' dan normaal. Het is heel erg belangrijk om nu goed op je houding te letten. 

Laat tillen liever aan iemand anders over. Natuurlijk kan het zijn dat je af en toe toch iets moet tillen, zoals je oudste kind bijvoorbeeld, zak dan goed door je knieën, trek hem dicht tegen je aan en gebruik je benen om weer omhoog te komen. 

bedverhogers breed

 

Zijn de bedden al klaar?

Omdat jouw huis de werkplek van je kraamverzorgende is moet deze voldoen aan de Arbowetgeving. De belangrijkste aanpassing die je moet doen is je bed op een hoogte van 80 cm brengen. Het is nodig dat je bed vanaf deze week omhoog staat. Heb je dit nog niet geregeld? Bestel dan zo snel mogelijk bedverhogers.

Je kunt hier je bedverhogers (in verschillende hoogtes) en een ondersteek of rugsteun bestellen.

Het is ook belangrijk dat jouw bed goed is opgemaakt voor een (eventuele) thuisbevalling en dat het kamertje van je kindje klaar is voor zijn  of haar komst. 

Zo maak je het babybedje op en gebruik je de kruik

Zo maak je je eigen bed op. 

Je verliest je slijmprop, dan begint de bevalling, toch?

Je hebt er wellicht wel eens over gehoord, het verliezen van je slijmprop vlak voor de bevalling. De slijmprop is een dikke prop met doorzichtig slijm. deze prop sluit de baarmoedermond af en beschermd zo de baarmoeder tegen infecties en gevaar van buiten. 

Veel vrouwen verliezen de slijmprop een aantal weken of soms enkele dagen voor de bevalling. Dat kan in één keer, maar de slijmprop kan ook wekenlang stukje slijm los laten. Veelal zit hier ook een klein beetje bloed bij, wat dus geen reden tot zorg is. Sommige vrouwen vinden geen enkel spoor terug van hun slijmprop. 

Ben je je slijmprop verloren dan hoef je niet direct je verloskundige te bellen. Wel kun je het tijdens de volgende afspraak even doorgeven. 

Verwacht ook niet dat de bevalling snel begint als je je slijmprop verliest. Het kan dagen, maar ook zeker nog weken duren. 

Baby bepaalt

Er zijn verschillende manieren waarop de bevalling kan beginnen, het breken van de vliezen of weeën. Aan deze tekenen weet je als moeder dat de bevalling is begonnen. Maar wist je dat de baby eigenlijk het startsein geeft voor de bevalling? Normaal gesproken, uitzonderingen daar gelaten natuurlijk, is dit als de longetjes voldoende zijn ontwikkeld. Zodra de longetjes volledig zijn ontwikkeld kan je baby zelfstandig ademen buiten de baarmoeder en dan is het dus tijd om te gaan. Volgroeide longetjes maken twee specifieke eiwitten aan en scheiden deze uit. Zodra deze in het vruchtwater terecht komen wordt de bevalling in gang gezet. 

Ongeveer 10 tot 20 seconden nadat je baby is geboren laat hij zijn eerste huiltje horen. De ademhalingsspieren komen in beweging! Je kindje zuigt zijn longen vol met lucht en kan ademenen! Een wonder, iedere keer weer. Na de geboorte is het belangrijk om de longetjes goed te blijven beschermen. Je baby heeft namelijk maar 10% van de longblaasjes die wij als volwassenen hebben. bescherm de kwetsbare longen door de juiste verf voor de babykamer te gebruiken en ventileer het kamertje goed. En natuurlijk, zorg dat er in huis niet gerookt wordt. 

Vluchtkoffer Je bent nu in de 37e week van je zwangerschap Kraamzorg de WaardenTijd om je tas te pakken

Nu de bevalling ieder moment kan beginnen is het tijd om je tas te gaan pakken! Ook als je thuis wilt bevallen is het verstandig om een tas klaar te zetten voor als je onverwachts naar het ziekenhuis moet. 

We hebben hier voor je op een rijtje gezet wat je allemaal in je tas moet doen. 

Eten tijdens de bevalling

Als de bevalling begint is eten waarschijnlijk het laatste waar je aan denkt. Je maag komt tijdens de weeën nogal in de verdrukking. Maar helemaal niks eten is ook niet goed, want wie weet hoe lang het gaat duren? Zorg dat je kleine hapjes in huis hebt, zoals fruit, een beschuitje met honing, ontbijtkoek, een glas drinkyoghurt, thee met suiker of druivensuiker.

Eten tijdens de bevalling Je bent nu in de 37e week van je zwangerschap Kraamzorg de Waarden

Medische indicatie om in het ziekenhuis te bevallen

Er kunnen redenen zijn waarom je naar de gynaecoloog bent doorgestuurd, een medische indicatie krijgt en dus in het ziekenhuis moet bevallen.
We zetten de meest voorkomende redenen voor je op een rijtje:

Je bent zwanger van een meerling

De kans op complicaties is iets groter en meerlingen worden vaak te vroeg geboren. De gynaecoloog zal je regelmatig controleren. Je krijgt ook meer echo's dan wanneer je één kindje zou krijgen.

Je hebt diabetes

1 à 2% van de zwangere vrouwen heeft diabetes. Je blijft onder controle van de gynaecoloog. Je baby kan te hard groeien, doordat er teveel suiker in je bloed zit en je kindje daardoor te veel suiker binnen krijgt. Je krijgt een dieet en soms insulineinjecties. Je bevalt in het ziekenhuis omdat je kindje groot kan zijn.

Je hebt te hoge bloeddruk

Dit is een van de meest voorkomende complicaties waarom je in het ziekenhuis moet bevallen. 5 tot 10% van de zwangere vrouwen heeft een te hoge bloeddruk. Een te hoge bloeddruk zorgt voor nauwere bloedvaten, hierdoor stroomt er minder bloed door de placenta. Je baby krijgt hierdoor minder voedingstoffen en zuurstof.

bloeddruk Je bent nu in de 37e week van je zwangerschap Kraamzorg de Waarden

Bij een stuit- of dwarsligging

Na 35 weken kan je kindje bijna niet meer draaien. Lukt het draaien door een gynaecoloog niet, dan zal je in het ziekenhuis bevallen. In veel gevallen zal je kindje met een keizersnede geboren worden.

Bij een speciale voorgeschiedenis

  • Je hebt eerder een keizersnede gehad.
  • Problemen bij een vorige bevalling
  • Als je een DES-dochter bent
  • Een vroeggeboorte

Tip

Als je bij een gynaecoloog terecht komt, houd dan toch contact met je verloskundige. Bel af en toe even om haar op de hoogte te stellen, tenzij je gynaecoloog dit voor jou doet.

Na de bevalling Je bent nu in de 37e week van je zwangerschap Kraamzorg de Waarden

De eerste uren na de bevalling

Je kindje is geboren, je bent eventueel gehecht en je baby heeft voor het eerst aan je borst gelegen, jij bent gewassen of gedoucht, je bed is verschoond en daar lig je dan....

De eerste uren

Na alle weeën, het persen en de geboorte zelf ben je na alle hectiek hierna gewassen en fris en lig je in je bed. Waarschijnlijk kun je helemaal niet slapen of rusten, omdat de adrenaline door je heen schiet. Je bevalling passeert de revue en je kijkt waarschijnlijk naar dat kleine mensje dat waarschijnlijk wel ligt te slapen.

Het is ook raar om ineens van je pijn af te zijn. Eerst waren daar die enorme heftige weeën en na je bevalling zijn die van het ene op het andere moment opgehouden.

Er voor in de plaats is een nieuw mensje geboren. Jouw kindje waar jij nu voor moet zorgen!

Adrenaline

Je bent vlak na je bevalling vaak helemaal niet moe en hebt het idee dat je de hele wereld aan kan. Dat komt door de adrenaline die door je lijf giert. Pas na uren kan de eerste vermoeidheid toeslaan. De kraamverzorgende zal je echter sommeren om in bed te blijven en te rusten

Zware bevalling

Wanneer je een zware bevalling hebt gehad of bijvoorbeeld veel bloed bent verloren gedurende je bevalling kan het wel gebeuren dat je de adrenalinegolf mist en direct heel moe bent. Kom dan ook zeker eerst tot rust en weer wat op krachten voordat je mensen belt. Of laat je partner even bellen met het nieuws van de geboorte en de mededeling dat ze de volgende dag van harte welkom zijn.

Kijken, kijken en nog eens kijken

Waarschijnlijk kun je de eerste nacht na je bevalling helemaal niet slapen. Dit kan nog komen door de adrenaline-stoot. Het kan ook doordat nu je rustig aan het worden bent en je je bevallings steeds als een film aan je voorbij ziet gaan. Als je kindje naast je ligt, wil je blijven kijken en je verwonderen over dat complete mensje. Je verwondert je over het wonder dat zich in je buik heeft voltrokken. 

Rust na de bevalling Je bent nu in de 37e week van je zwangerschap Kraamzorg de Waarden

Verwerken

Als je bevalling heel anders is gegaan dan je had gehoopt, er iets mis is gegaan of je begeleiding niet goed was, kun je hier heel erg mee bezig zijn. Je bent misschien heel boos of intens verdrietig. Je doet er verstandig aan al je gevoelens te laten komen en niets te onderdrukken. Vraag aan de mensen om je heen hoe het gelopen is, wat er precies is gebeurd en waarom. Stel vragen om het beeld voor jezelf helder te krijgen. Wanneer je niet tevreden bent over je begeleiding gedurende je bevalling, doe je er verstandig aan dit te zeggen tegen deze persoon. Misschien voel je je hier nu nog veel te labiel voor. Geef dan aan dat je op een later tijdstip nog eens wilt praten over de gang van zaken.

Huisarts

Je verloskundige of het ziekenhuis zal een bevallingsverslag sturen naar je huisarts. 

Kraamvisite Je bent nu in de 37e week van je zwangerschap Kraamzorg de Waarden

Borstvoedingstips

Tepels zijn er in verschillende maten en soorten. De grootte van de tepels is van ondergeschikt belang. Behalve wanneer je grote tepels hebt en je bevalt te vroeg, van een prematuur kindje, dan kan er soms een probleem ontstaan. Vaak is dat een kwestie van even kolven en na een paar weken kan je kindje over naar de borst.

Wanneer je tepels ingetrokken zijn is het verstandiger hier iets aan te doen. Je kunt bijvoorbeeld denken aan het masseren van je tepels of het dragen van tepelvormers (merk: Medela) of de niplette (merk: Avent). Uiteraard kun je ook altijd met je vragen terecht bij onze lactatiekundigen. 

Bronnen

Naar week 38

Kraamzorg aanvragen?

Kraamzorg aanvragen?

Spreekt onze kraamzorg je aan? Meld je dan aan en je ontvangt een uniek kadootje tijdens de intake. 

Aanmelden kraamzorg

Advies nodig?

Vraag het aan Sanne

Blijf op de hoogte
en praat mee

Advies nodig?