29 weken zwanger - Slaapproblemen

29 weken zwanger - Slaapproblemen

Flespompoen Kraamzorg de Waarden Week 29Je baby in de 29ste week

Je zit nu in de 29e week van je zwangerschap. Je baby is nu ca. 36 cm, vergelijkbaar met een flespompoen en ongeveer 1200 gram. Onderzoek heeft uitgewezen dat je baby niet alleen kan horen, maar ook in staat is jouw stem te herkennen. Dit toont aan dat baby's nu al kunnen leren, onthouden en herkennen. 

29

In het laatste trimester heeft je baby de grootste behoefte aan voeding. Zorg dat je al de benodigde vitamines en mineralen binnenkrijgt. Vooral eiwitten, foliumzuur, vitamine C, ijzer en calcium zijn belangrijk. Calcium wordt gebruikt om het kraakbeen van je baby te veranderen in bot. Het skelet verandert nu namelijk van zacht kraakbeen naar bot. De navelstreng wordt ook iedere week sterker en dikker.  Veel te proeven valt er nog niet in de baarmoeder, maar ook de smaakpapillen zijn inmiddels gevormd. Je kindje kan zoet en zuur van elkaar onderscheiden. 

Wist je dat je baby nu al een eigen karaktertje heeft?

Er zit een duidelijke regelmaat in zijn bewegingen. Hij heeft een eigen dag en nachtritme (die wel eens volledig van die van jou kan verschillen) maar ook de manier van trappelen zul je waarschijnlijk al heel goed herkennen. Af en toe maakt hij ook een grimas of fronst hij zijn wenkbrauwen. 

Jij in week 29 van de zwangerschap

Het kan zijn dat je tepels al wat melkvocht afscheiden. Heb je dit niet, dan is dat ook geen reden tot zorgen, ieder lichaam bereidt zich anders voor op de bevalling en het moederschap. Je buik is waarschijnlijk zo groot dat je vanaf boven je benen niet meer kunt zien. En dat is ook niet zo gek want waarschijnlijk ben je rond deze periode al flink wat aangekomen, maar hoe is dat nu eigenlijk verdeeld? Een gemiddelde baby weegt bij zijn geboorte 3400 gram. Maar waarschijnlijk ben je meer aangekomen.

 
Buik Kraamzorg de Waarden Week 29
 

Dit mag je er nog eens bij rekenen tot aan je bevalling.

  • Placenta en vliezen 650 gram
  • Vruchtwater 600 gram
  • Baarmoeder 1000 gram
  • Borsten 800 gram
  • Bloed 1000 gram
  • Extra vettoename 3500 gram

Slaapproblemen in de laatste 3 maanden

Sliep je al slecht, in de laatste maanden van je zwangerschap slaap je vaak nog minder goed. Je moet wat vaker naar het toilet of je krijgt kramp. Het zijn klachten die niet altijd te vermijden zijn. Men zegt wel eens dat je nu vast oefent in minder slapen voor als je baby er straks is.

Om je toch wat te helpen hebben we een aantal tips voor een betere nachtrust:Slapen Kraamzorg de Waarden Week 29

De beste slaaphouding tijdens de zwangerschap

Je buik wordt steeds dikker en daardoor kun je bijna niet meer lekker liggen. Probeer eens om op je linkerzij te gaan liggen met een kussentje onder je buik en tussen je benen. Soms kan een kussen in je rug ook nog helpen. Je kunt ook een borstvoedingskussen gebruiken die ongeveer 2 meter lang is en rondom 20 cm dik. Leg deze langs je lichaam om zo een lekkere houding te krijgen. Nadat je baby geboren is, kun je dit borstvoedingskussen gebruiken bij het voeden. De laatste weken van de zwangerschap kan het soms weer fijner zijn om wat meer zittend te slapen met kussens rondom je ingestopt.

Pijn bij het omdraaien

Veel vrouwen krijgen aan het eind van de zwangerschap last van hun heupen en het bekkengewricht. Vooral 's nachts kan dit behoorlijk pijnlijk zijn bij het omdraaien in bed. Heb je hier last van, neem dan contact op met je verloskundige. Zij kan je specifiekere tips geven over het omgaan met deze klachten.

Niet kunnen slapen door maagzuur

Inmiddels is je buikruimte bijna helemaal gevuld met baby en baarmoeder. Je maag krijgt hierdoor steeds minder ruimte en komt in de verdrukking. Daarnaast werkt de klep die moet voorkomen dat je maagzuur terugstroomt in je slokdarmen minder goed. Dit zorgt er voor dat je sneller last kunt hebben van maagzuur. Om hier minder last van te hebben, kun je je voeding beter in kleine porties over de dag verdelen. Eet 's avonds laat voor je naar bed gaat liever niets meer. Eet ook niet te snel en neem de tijd voor je maaltijd, zit goed rechtop en kauw het voedsel goed.
Vet voedsel, scherpe kruiden, knoflook, peulvruchten, uien, koolsoorten, zoetwaren (vooral chocolade), tomaten, mosterd, azijn en citrusvruchten moet je zoveel mogelijk beperken. De zure en koolzuurhoudende dranken en koffie en thee kun je beter ook zo min mogelijk drinken. Lauwe melk of vanillevla kunnen het zuurbranden soms wat verminderen.

Wanneer je dit allemaal geprobeerd hebt en je houdt last van brandend maagzuur dan kun je je huisarts of verloskundige vragen naar een middel dat snel helpt en tijdens de zwangerschap gebruikt mag worden.

Lees hier alles over brandend maagzuur tijdens de zwangerschap en wat je hier tegen kunt doen.

Volgende week geven we je nog wat extra tips voor een betere nachtrust. 

Spataderen Kraamzorg de Waarden Week 29

Spataderen

Zo'n 40% van de zwangere vrouwen krijgt tijdens de zwangerschap last van spataderen. Zeker als jouw moeder hier last van had is de kans groot dat jij ze ook krijgt. Door het toegenomen bloedvolume en de hormonale veranderingen in je lichaam ontstaan er soms spataderen. Spataderen zijn vervelend, maar kunnen gelukkig geen kwaad. Meestal verdwijnen ze na de zwangerschap ook weer vanzelf. 

Wat je zelf kunt doen om de kans op spataderen te verkleinen:

  • Beweeg voldoende, dit zorgt voor een betere doorbloeding.
  • Moet je op je werk veel staan, of juist veel zitten? Probeer regelmatig van houding te wisselen. Op die manier worden je benen niet teveel belast. Praat eventueel ook met je leidinggevende over afwisselende werkzaamheden. 
  • Moet je echt veel staan, overweeg dan om steunkousen te dragen. Steunkousen zijn misschien niet zo charmant, maar spataderen ook niet.
  • Als je zit, probeer je benen dan omhoog te leggen, ook dat zorgt voor een betere bloedcirculatie.

Verzorging van je baby na de geboorte

Onze kraamverzorgende leert je precies hoe je je baby het beste kunt verzorgen na de geboorte. Zij kan al je vragen beantwoorden en zorgt ervoor dat je na de kraamtijd zelfverzekerd de zorg voor je kindje over kunt nemen. Toch kan het fijn zijn om vooraf al wat dingen te weten over de verzorging van je kindje. We zetten daarom een aantal dingen voor je op een rijtje.

Haartjes Kraamzorg de Waarden Week 29

Verzorging van de haartjes van je baby

De ene baby wordt met een hele bos haar geboren en de ander moet nog even wachten. De haartjes van je baby hoef je maar één keer per week te wassen en daarna grondig uit te spoelen. Was je het haar vaker, dan kan dat zorgen voor de vorming van Berg. Dit zijn witte korstjes en schilfers op de hoofdhuid door de ophoping van talg. Heeft je kindje last van Berg, maak je dan geen zorgen. Vaak verdwijnt dit na een jaar vanzelf. Je kunt voor het slapen de hoofdhuid insmeren met olie of vaseline, dan haal je de korstjes er gemakkelijk vanaf. Een bezoekje aan de huisarts is niet nodig, alleen als er rode plekken ontstaan, dat kan wijzen op een ontsteking. 

Luier Kraamzorg de Waarden Week 29

Urine en ontlasting

Bij de komst van een baby worden poep en plas opeens heel erg belangrijk! De kleur, geur en hoeveelheid urine én de ontlasting zijn belangrijke indicatoren om de gezondheid van je kindje in de gaten te houden. 

Een pasgeboren baby heeft ongeveer 4 tot 6 plasluiers per dag. De urine hoort helder en geurloos te zijn. 

In principe heeft je baby iedere dag ontlasting. De ontlasting verschilt wel bij flesvoeding en borstvoeding. Bij flesvoeding hoort je kindje dagelijks te ontlasten. Als dit langer dan 2 tot 3 dagen duurt, neem dan contact op met je verloskundige, huisarts of consultatiebureau. 

Bij borstvoeding kan het ontlasten wat onregelmatiger zijn. Maar ook hierbij is het belangrijk om te overleggen met je verloskundige, huisarts of consultatiebureau als je kindje 3 tot 5 dagen niet heeft gepoept. 

Bij borstvoeding kan de kleur van de ontlasting nog wel eens verschillen. Normaal gesproken is de ontlasting (oker)geel, maar het kan ook groen zijn als jij bijvoorbeeld spinazie hebt gegeten. Ook hier geldt weer, blijft het langere tijd groen zonder duidelijke reden, neem dan contact op met je verloskundige, huisarts of consultatiebureau.

Wat doe je bij verstopping en obstipatie

Als ontlasting te lang in de dikke darm blijft zitten wordt het vocht aan de poep onttrokken en ontstaat er verstopping. De poep wordt hard en persen is pijnlijk. Gelukkig hebben maar weinig baby's last van verstopping. Heeft je kindje er last van, trek dan op tijd aan de bel bij je huisarts. Zoals eerder gezegd kan de ontlasting bij borstvoeding wel eens op zich laten wachten. Kijk uit met het 'helpen' poepen door het gebruik van een thermometer. Je kunt van binnen iets beschadigen en de darmpjes kunnen er wat lui van worden. Wacht totdat het vanzelf komt. Gebruik nooit op eigen houtje laxeermiddelen, maar overleg altijd eerst met je huisarts of verloskundige. 

Wanneer je baby overgaat van borst- of flesvoeding naar vast voedsel, kan hij heftig reageren op bepaalde voeding, zoals banaan en wortelen. Dat is een kwestie van uitproberen.

Kopie van Kopie van Zonder titel 1

Borstvoedingsweetje voor week 29

Dat je borsten gaan hangen door het geven van borstvoeding is een misverstand. Tijdens je zwangerschap groeien je borsten en wordt de huid uitgerekt. Zolang je borstvoeding geeft, valt dit niet op omdat je borsten vol zitten met melk. Als je stopt met borstvoeding valt dit pas op. 

Het trainen van je borstspieren heeft helaas geen zin. Je borsten zelf bevatten namelijk geen spieren, deze liggen achter je borsten. Belangrijker is om je huid soepel te houden met een goede verzorging.  

Bronnen

Naar week 30

 

Kraamzorg aanvragen?

Kraamzorg aanvragen?

Spreekt onze kraamzorg je aan? Meld je dan aan en je ontvangt een uniek kadootje tijdens de intake. 

Aanmelden kraamzorg

Advies nodig?

Vraag het aan Sanne

Blijf op de hoogte
en praat mee

Advies nodig?