24 weken zwanger - levensvatbaar

24 weken zwanger - levensvatbaar

Kopie van Header landingspagina KdW 2

Je baby in de 24e week van je zwangerschap

Je zit nu in de 24e week van je zwangerschap. Je baby is nu ongeveer 32 cm en weegt circa 560 gram. Zo groot als een Papaya en zo zwaar als een spijkerbroek. Deze week staat in het teken van beweging voor je kindje. Het deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor het waarnemen van bewegingen is namelijk ontwikkeld. Dat betekent dus niet alleen dat je kleintje zelf kan bewegen, maar nu ook jouw bewegingen kan voelen. Je baby heeft nog genoeg ruimte in je baarmoeder en beweegt volop, een mooi moment om samen te bewegen! Doe een dansje, nu het nog makkelijk lukt...... Grote kans dat je met dat dansje je baby weer in slaap wiegt. Je baby beweegt veel, maar slaapt ook nog zo'n 16 tot 20 uur per dag. 

24

Volgens de richtlijn van de Nederlandse Kinderartsen is je baby nu levensvatbaar. Als je nu bevalt, zullen de artsen er alles aan doen om je baby in leven te houden en in deze tijden is de kans aanwezig dat dit lukt. Maar natuurlijk hebben we liever dat je baby nog lekker veilig in jouw buik blijft de komende tijd. De longen zijn namelijk nog niet goed ontwikkeld, dus zelfstandig ademen is nog niet mogelijk. 

Jij in week 24 van je zwangerschap

Je baarmoeder is nu ongeveer even groot als een voetbal! Je begint waarschijnlijk ook een aardig buikje te krijgen. Nu je je nog makkelijker kunt bewegen is dit de tijd om nog even weg te gaan als dat nog wilt. Zorg er natuurlijk wel voor dat je comfortabel reist, strek af en toe je benen. Geniet nog even samen! Ook vliegen mag je nu nog, maar overleg het natuurlijk wel even met je verloskundige. 

Voorbereiden op borstvoeding met en borstvoedingscursus

Ben je van plan om borstvoeding te geven, dan is het verstandig om je goed voor te bereiden. Als je je zekerder voelt, gaat het geven van borstvoeding namelijk meestal gemakkelijker. Om die reden organiseren wij regelmatig borstvoedingscursussen binnen ons werkgebied. We raden je aan om rond je 8ste maand een borstvoedingscursus bij te wonen. Deze wordt gegeven door onze lactatiekundige, die je op duidelijke wijze informeert over het geven van borstvoeding.

Sanne vertelt je graag wat je kunt verwachten van de cursus:

Je kunt je hier aanmelden voor de borstvoedingscursus!

Kijk hier voor meer informatie, data en de kosten van de borstvoedingscursus.
De meeste zorgverzekeraars vergoeden de lactatiekundige zorg of borstvoedingscursus geheel of gedeeltelijk via de aanvullende verzekering. Kijk daarom je polisvoorwaarden goed na.

Houd je baby's hoofdje warm met een mutsje

Een belangrijk item op de uitzetlijst is het babymutsje. Een mutsje kan tot ongeveer een week na de geboorte je baby helpen op temperatuur te blijven; bij te vroeg geboren of lichtgewicht baby's is wat meer tijd nodig, maar bij een stevige baby en warm weer kan het minder of heel soms helemaal niet nodig zijn. Leg een baby echter na de eerste weken binnenshuis nooit met een mutsje op te slapen. Bij een baby is het hoofdje lange tijd dé warmteregulator, die alleen goed werkt als hij onbedekt blijft.
Buitenshuis kan een mutsje vaak nodig zijn, zeker als het koud is. 

Kraamzorg de Waarden Week 24 Babymutsje

Je baby dragen in een draagdoek of draagzak

Misschien heb je er al over nagedacht of zetten we je nu aan het denken. Je baby dragen in een draagdoek of (ergonomische) draagzak, wil je dat?

Het dragen van je baby heeft verschillende voordelen. Je biedt niet alleen je kindje een optimale ondersteuning, ook voor jezelf is het een fijne manier om je kindje te dragen. Het gewicht van je baby of peuter wordt over je heupen, rug en schouders verdeeld en de rug, nek en het hoofdje van je baby zelf worden niet belast.

visual dragen

Voordelen van een draagdoek

Je baby heeft ‘huidhonger’, oftewel: hij wil graag bij je zijn. Een draagdoek maakt dit mogelijk. De voordelen van een draagdoek zijn: 

  • Het is praktisch;
  • Je geeft je baby veiligheid en geborgenheid;
  • Het neemt prikkels weg;
  • Het bevordert de hechting;
  • Het zorgt voor een betere ontwikkeling van de heupjes en de rug;
  • Het bevordert de motoriek, het evenwicht en de tastzin;
  • Het is rustgevend;
  • Het is troostend voor je baby bij spugen en darmkrampjes;
  • Borstvoeding, overal en altijd.

Wanneer je op zoek gaat naar een draagdoek of draagzak, zal je er achter komen dat er ontzettend veel verschillende soorten, maten en kleuren draagdoeken bestaan. Het is belangrijk dat je er ergonomisch mee kunt dragen. Als je de doek op de juiste manier knoopt, is deze per definitie ergonomisch. Echter worden in babywinkels nog veel dragers verkocht die niet voldoen aan het ergonomisch dragen.

Lees hier onze 16 tips voor het vinden van de juiste draagdoek of draagzak.

Bronnen

Naar week 25

 

Kraamzorg aanvragen?

Kraamzorg aanvragen?

Spreekt onze kraamzorg je aan? Meld je dan aan en je ontvangt een uniek kadootje tijdens de intake. 

Aanmelden kraamzorg

Advies nodig?

Vraag het aan Sanne

Blijf op de hoogte
en praat mee

Advies nodig?