Week 18 van je zwangerschap!

Je baby is nu ongeveer 13,5 cm en weegt circa 200 gram, vergelijkbaar met een paprika qua formaat.

Je bent nu in de 18e week van je zwangerschap - je lichaam verandert

18 weken zwanger - je lichaam verandert

Je baby in week 18

18Je baby is nu ongeveer 13,5 cm en weegt circa 200 gram, vergelijkbaar met een paprika qua formaat.

Je kindje dobbert heerlijk rond in het vruchtwater, dit kan nog, want hij heeft nog alle ruimte. Nu je kindje nog voldoende ruimte heeft in de baarmoeder beweegt hij nog lekker veel. Hij traint hard voor het moment dat hij ter wereld komt. Zwemmen, oefenen met ademhalen, zuigen en slikken, hij heeft het er maar druk mee. Het kan zijn dat je dit deze week voor het eerst voelt. Of misschien voel je je kindje al, of moet je nog even geduld hebben.

Al dat bewegen is ook belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen. Deze leren de bewegingen te coördineren. De hersenen van je baby groeien vanaf deze week erg hard, wel 90 gram per maand. Hij kan door de oogleden al het verschil van donker en licht onderscheiden en de tastzin wordt verder ontwikkeld. Dat betekent dat je kindje jouw aanraking over je buik kan voelen. 

In de groeiende longen van je kindje worden kleine luchtzakjes gevormd. Het drinken van vruchtwater is van belang om de nieren te trainen. Hij oefent nu geregeld zijn ogen, waardoor hij vaak rechtuit, maar ook bijzonder scheel kan kijken. Ook na de geboorte kunnen baby's nog moeite hebben met het fixeren van hun blik, daardoor kijken ze nog regelmatig scheel.

Voor zijn voedsel en zuurstof is je baby aangewezen op de placenta en navelstreng. De placenta haalt alle nodige stoffen uit je bloed en stuurt die via de navelstreng naar je baby. Het babyhartje pompt het zuurstofrijke bloed door het babylichaam. Het zuurstofarme bloed gaat samen met alle afvalstoffen weer terug naar de placenta. Overigens heeft je baby een eigen bloedsomloop, gescheiden van die van jou. De kans bestaat dat hij zelfs een andere bloedgroep heeft.

Jij in de 18e week

Mogelijk ben je de fase voorbij dat mensen twijfelen of je gewoon wat bent aangekomen of dat je zwanger bent. In je kledingkast is ruimte gemaakt voor positiekleding. En dat is ook niet zo gek, want je baarmoeder heeft nu ongeveer de grootte van een meloen! Door je groeiende baarmoeder verandert het zwaartepunt in je lichaam. Daarnaast worden je gewrichten in deze periode ook soepeler. Niet zo gek dus dat je wat lichamelijke klachten krijgt. 

Week 18 Kraamzorg de Waarden Samen

Bandenpijn en rugpijn door je groeiende baarmoeder

Als gevolg van je groeiende baarmoeder, kun je last krijgen van bandenpijn. De gewrichtsbanden en spieren rond het bekken worden het zwaarst belast, waardoor ze zich oprekken. Dit kan pijn veroorzaken in je bekken, onderin je rug, stuitje en schaambot. De pijn kan zelfs uitstralen naar de liezen, billen en bovenbenen. Dit kan een teken zijn dat je last hebt van bekkeninstabiliteit. Vooral vrouwen die soepel in hun spieren en gewrichten zitten, of vrouwen die een slechte conditie hebben kunnen er meer last van krijgen. Ook kun je pijn krijgen als je uit een stoel probeert op te staan. Dat noemen we "startpijn'.

Bijna één op de twee vrouwen heeft rugklachten tijdens de zwangerschap. Dit komt veelal door een veranderde houding. Op zichzelf is het natuurlijk niet vreemd; je wordt zwaarder en gaat je houding aanpassen aan je nieuwe lichaamsvormen.

Probeer je rug zoveel mogelijk te ontlasten.

Draag geen zware tassen, verdeel het bijvoorbeeld over meerdere tassen.

Strijken kan ook zittend.

Maar let ook vooral op je houding! Probeer telkens toch zoveel mogelijk rechtop te lopen, ook al kost je dat wat inspanning.

Strek je rug, kantel je bekken enigszins en maak jezelf lang.

Probeer altijd je heupen en je schouders op dezelfde lijn te houden door je bekken te kantelen en je schouders laag en recht te houden.

Als je de neiging hebt om onderuit te gaan zitten, gebruik dan eventueel een kussentje in je rug om jezelf te dwingen recht op te zitten.

Draag schoenen met een lage hak.

Midden in de nacht kramp in je kuiten

Naast bandenpijn en rugpijn kan het zijn dat je midden in de nacht opeens wakker wordt door een verschrikkelijke kramp in je kuit. Waarschijnlijk toen je net in slaap was gevallen omdat het maagzuur was weggetrokken en je eindelijk weer vrij kon ademen door je neus. 

De mogelijke boosdoeners, maar zeker weten doen we dat niet, zijn vernauwde bloedvaten of simpelweg de druk van het dragen van het extra gewicht. Wat de oorzaak ook is, kramp in je kuiten is erg pijnlijk en kan je nachtrust flink verstoren.

De snelste manier om er vanaf te komen is je voet naar boven toe te buigen en je been uitstrekken alsof je je kin wilt aanraken met je grote teen. 

Echo 20 weken Kraamzorg de Waarden 2

Al nieuwsgierig naar het geslacht?

Als je wilt weten of je een jongen of een meisje zult krijgen, kun je vragen om een echo. Je kunt het natuurlijk ook laten, dan blijft het een verrassing tot aan de geboorte. Wanneer je een echo wilt zonder medische redenen, wordt deze niet vergoed door de zorgverzekeraar. Je kunt dan naar een pretechopraktijk gaan.

De screeningsecho, of 20 weken echo

Rond 20 weken wordt aan alle zwangere vrouwen ook een echo aangeboden. Deze echo is niet verplicht. Dit is de screeningsecho. Deze echo duurt langer dan een normale echo en wordt uitgevoerd door een echoscopist. Dit is dus niet altijd je eigen verloskundige. Tijdens de echo wordt je kindje grondig onderzocht op aandoeningen en afwijkingen. Bij deze echo kan ook het geslacht worden bepaald.

Op het echo-formulier vind je veel verschillende en vaak onbekende termen. We leggen je hier uit wat de meest voorkomende termen betekenen

Tips voor deken dekbed en wieg Kraamzorg de Waarden 4

Je kindje veilig laten slapen

Omdat je baby de eerste periode veel zal slapen, is het belangrijk dat het bedje een veilige omgeving is voor je kindje. We hebben al eerder tips gegeven over het matras en ledikantje voor je baby. Daarnaast is het ook belangrijk om de juiste deken aan te schaffen en wellicht wil je de eerste maanden wel dat je baby bij jullie op de kamer slaapt in een wiegje. We vertellen je hier graag meer over de deken, het dekbed en de wieg.

Bronnen

Naar week 19

Kraamzorg aanvragen?

Kraamzorg aanvragen?

Spreekt onze kraamzorg je aan? Meld je dan aan en je ontvangt een uniek kadootje tijdens de intake. 

Aanmelden kraamzorg

Advies nodig?

Vraag het aan Sanne

Blijf op de hoogte
en praat mee

Advies nodig?