Borstvoeding afbouwen: wat is de beste manier en hoe pak je dit aan?

Terug naar overzicht

Borstvoeding afbouwen: wat is de beste manier en hoe pak je dit aan?

Ontdek met onze E-Learning hoe het afbouwen van borstvoeding het beste gaat!

In onze E-Learning Afbouwen van de borstvoeding bespreken we de alles belangrijke zaken die je tegenkomt als je besluit de borstvoeding af te bouden.

Aanmelden E Learning Afbouwen borstvoeding

Volg onze E-Learning en leer:

 • Afbouwen door minder aan te leggen.
 • Afbouwen doormiddel van kolven.
 • Aandachtspunten tijdens het afbouwen ten aanzien van je borsten.
 • Preventie van problemen tijdens het afbouwen.

Direct aanmelden!

Wanneer ga je borstvoeding afbouwen?

Dat borstvoeding veel voordelen heeft voor zowel jou als je kindje weten we natuurlijk. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) raadt aan om je kindje tot 6 maanden volledig borstvoeding te geven. Hun advies is om daarna tot 2 jaar borstvoeding op verzoek te geven naast de vaste voeding.

Wanneer precies het ‘juiste moment’ is om borstvoeding te gaan afbouwen kunnen we niet zeggen. Dit is voor iedere moeder weer anders. Het is de juiste tijd als jij er aan toe bent.

Aanmelden E Learning Afbouwen borstvoeding

Hoe kun je borstvoeding het beste afbouwen?

Er zijn verschillende manieren voor het afbouwen van borstvoeding. Je kunt gebruik maken van een borstkolf om je te ondersteunen bij het afbouwen van borstvoeding.

Hoe snel je de borstvoeding afbouwt ligt aan je situatie. Wel is het belangrijk om geleidelijk af te bouwen en niet te snel te willen. Op die manier voorkom je verstopping van de melkkanaaltjes wat een borstontsteking kan veroorzaken.

Hoe langer je borstvoeding geeft, hoe langer het ook duurt om de melkproductie af te bouwen.

Je kunt er voor kiezen om borstvoeding te vervangen door flesvoeding of vaste voeding. Maar wil je graag nog borstvoeding blijven geven naast andere voeding, biedt dan na de voeding de borst aan. Op die manier kun je de melkproductie op gang houden.

Om je te helpen bij de manier van afbouwen die bij jou past hebben we een E-Learning beschikbaar die je stap voor stap begeleidt bij het afbouwen van borstvoeding.

Ochtend- en avondvoeding blijven geven

Veel moeders willen graag in de ochtend en avond nog borstvoeding blijven geven. Dit is echter erg lastig als je korter dan 3 maanden borstvoeding geeft. Het hormoon, prolactine, wat je borstvoeding reguleert is namelijk nog niet stabiel waardoor de meldproductie snel zal teruglopen.

Geef je langer dan 6 maanden borstvoeding dan is de kans van slagen veel groter. Je kunt dan ook de borst nog na de ‘vaste’ voedingen aanbieden om je productie te stimuleren.

Tips voor het afbouwen van borstvoeding

In onze E-Leaning ‘Het afbouwen van de borstvoeding’ bieden we uitgebreide begeleiding om op een goede manier te starten met het afbouwen van borstvoeding. Maar we geven je alvast een aantal tips die goed van pas kunnen komen:

 • Neem de tijd: jij en je kindje moeten wennen aan de ‘nieuwe’ situatie. Neem zelf de tijd en geef je kindje ook de tijd. Pas de snelheid van afbouwen aan op de behoefte van je kindje.
 • Oefen met een flesje: we raden aan om vanaf 4 weken alvast te oefenen met het geven van de fles. Laat iemand anders, papa, oma of opa het flesje geven. Je kindje leert dan dat lekkere voeding niet alleen bij jou vandaan hoeft te komen.
  Wil je meer weten over het starten met de fles en fles weigeren? Volg dan deze E-Learning!
 • Vraag om hulp! Als het afbouwen lastig gaat, schakel dan een lactatiekundige in. Zij is expert en kan je helpen. Vaak wordt dit ook nog vergoed door je (aanvullende) verzekering.

Aanmelden E Learning Afbouwen borstvoeding

Gevoelens tijdens het afbouwen van borstvoeding

Het afbouwen van borstvoeding kan nogal wat emoties bij je losmaken. Het voelt misschien als een afscheid van een intiem moment wat je deelt met je kindje. Of je moet noodgedwongen stoppen met borstvoeding. Praat hier over met je omgeving en uit je gevoelens. Hou daarnaast in gedachten dat er nog genoeg andere manieren zijn om intieme momenten met je kindje te beleven. Neem je kindje na het badderen bijvoorbeeld even bij je voor huid-op-huidcontact.

Bouw de borstvoeding rustig en liefdevol af, neem de tijd en wen rustig samen aan de nieuwe situatie.

Ontdek met onze E-Learning hoe je borstvoeding het beste kunt afbouwen!

Dit gaan we je allemaal leren

 • Afbouwen door minder aan te leggen.
 • Afbouwen doormiddel van kolven.
 • Aandachtspunten tijdens het afbouwen ten aanzien van je borsten.
 • Preventie van problemen tijdens het afbouwen.

Meer informatie en inschrijven voor de E-Learning 'Borstvoeding & werken'

Borstvoeding afbouwen én starten met de fles?

Wil je de borstvoeding gaan afbouwen en gelijk starten met het geven van de fles? Volg dan onze uitgebreide E-Learning waarin we je niet alleen helpen met het goed afbouwen van de borstvoeding maar ook begeleiden bij het starten met het geven van de fles én advies geven bij fles weigering. Lees hier meer over de E-Learning starten met de fles en fles weigeren. .

Meer informatie en inschrijven voor de E-Learning 'Afbouwen van de borstvoeding, starten met de fles en fles weigeren'

Kraamzorg aanvragen?

Kraamzorg aanvragen?

Spreekt onze kraamzorg je aan? Meld je dan aan en je ontvangt een uniek kadootje tijdens de intake. 

Aanmelden kraamzorg

Advies nodig?

Vraag het aan Sanne

Blijf op de hoogte
en praat mee

Advies nodig?