Borstkolven

Borstkolven

Alle kraamverzorgenden van Kraamzorg de Waarden zijn uitgerust met een elektrische borstkolf waardoor er wanneer nodig gelijk gestart kan worden met kolven.

Kijk voor meer informatie over koop en huur van borstkolven in onze webshop. Een aantal zorgverzekeraars vergoeden de aanschaf van een kolf. De kraamverzorgende of lactatiekundige zal altijd samen met jou kijken welke kolf het beste bij jou past.  

Borstkolven is het verkrijgen van melk uit de borst op een andere manier dan door het drinken van de baby. Het kolven bevordert de melkproductie. Redenen voor het afkolven van moedermelk kunnen zijn:

 • Scheiding tussen moeder en baby;
 • De baby is tijdelijk niet in staat aan de borst te drinken;
 • De voeding op gang brengen en houden;
 • Ernstige stuwing;
 • Ernstige tepelkloven;
 • Tijdelijk medicijngebruik door de moeder met contra-indicatie voor borstvoeding;
 • De baby heeft twaalf tot 24 uur na de bevalling niet effectief aan de borst gedronken.

Flesvoeding met moedermelk

Als de baby na vier weken een goede drinktechniek heeft aan de borst, kan hij uit de fles leren drinken. Vanaf die tijd kan het verstandig zijn om met regelmaat de baby een fles afgekolfde moedermelk te geven als je afwezig bent.

Libento James, elektrische borstkolf

borstkolf Libento

De Libento James borstkolf werkt met een gesloten systeem. Dat houdt in dat er geen moedermelk, condens en bacteriën in de slangen en de motor kunnen komen. Dit maakt de borstkolf erg veilig voor gebruik. Met deze kolf kun je enkelzijdig, dubbelzijdig en zelfs afwisselend kolven. De Libento James is een dubbelzijdige 4-fase kolf:

 • 1e fase: massage en na 45 seconden valt de kolf in de volgende fase;
 • 2e fase: extra kracht en zuigreflectie; na 45 seconden valt de kolf in de volgende fase;
 • 3e fase: nog meer kracht en zuigreflectie: na 45 seconden valt de kolf in de volgende fase;
 • 4e fase: nog meer kracht en zuigreflectie.

Als je nog meer kracht wil, kun je dat handmatig regelen door de +-regelaar in te stellen tot fase 9. Kolven moet niet pijnlijk zijn. Het moet een aangenaam gevoel geven. Dan komt de melktoevoer ook het beste op gang. Na 30 minuten valt de kolf uit.

Het display heeft een klokje en blauw led-lampje speciaal voor de nacht. De Libento borstkolf is met of zonder het flexibele borstschild te gebruiken. Dit betekent dat deze passend is voor de maten van het borstschild van 19 – 28 mm. Ongeveer 93% van de vrouwen in Nederland kan binnen deze afmetingen kolven met Libentokolf. Voor een grotere maat vanaf 29 mm moet je een andere kolf aanschaffen/huren. 

Borstkolf kopen

Je kunt de Libento James borstkolf bestellen in onze webshop. De kolf kost € 170,-. De verpakking bevat een kolfmotor, voedingsadapter, dubbele afkolfset met massageschild, twee flesjes met deksel en schroefdop, twee spenen. Ook vind je in de webshop andere borstkolven, hulpmiddelen en handige toebehoren bij het geven van borstvoeding. 

Borstkolf kopen

Borstkolf huren

Je kunt de borstkolf ook huren door dit formulier in te vullen. Het huren van de kolf kost € 1,50 per dag (excl. aanschaf van dubbele afkolfset van € 30,-. Deze set moet je zelf apart bestellen via de webshop. De kolf kan voor minimaal één week worden gehuurd. De kosten voor het retour zenden van de huurkolf zijn voor de huurder. De borg bedraagt € 50,-.

Als je besluit de kolf toch na een aantal dagen tot max. één maand te willen aanschaffen, worden de kosten van het huren in mindering gebracht. Je krijgt dan een nieuwe motor inclusief adapter opgestuurd (het dubbele afkolfsetje heb je al) en je ontvangt een retourzegel om de huurmotor te retourneren. De kosten zijn € 140,- voor de motor en adapter. Daarbij komen nog administratie- en verzendkosten van € 15,-. Het huurbedrag wordt in mindering gebracht.

Borstkolf huren

Huurkolf retourneren?

Stuur deze (incl. briefje met naam en adres!) via de post naar:

Kik Medic
Midachten 37
8162 CK, Epe

Wil je de borstkolf toch aanschaffen? Stuur een mailtje naar info@kikmedic.nl met je naam en telefoonnummer. Je wordt dan zo spoedig mogelijk teruggebeld.

Kraamzorg aanvragen?

Kraamzorg aanvragen?

Spreekt onze kraamzorg je aan? Meld je dan aan en je ontvangt een uniek kadootje tijdens de intake. 

Aanmelden kraamzorg

Advies nodig?

Vraag het aan Sanne

Blijf op de hoogte
en praat mee

Advies nodig?