Gefeliciteerd, je wordt vader!

Elke zwangerschap is bijzonder en uniek, geniet er van!
Maar ook voor de aanstaande vader komt er veel op je af, daarom staan wij voor je klaar

PaPagina voor week 41 - je vrouw is overtijd

Jij & je vrouw

  • Blijven rustig afwachten. Jullie laten je niet gek maken door familie en vrienden als ze om de haverklap bellen of SMS-en.
  • Je zegt het niet hardop maar maakt je ondertussen wel wat zorgen. Gaat dat allemaal goed in die buik? Redt hij het wel als de hoeveelheid vruchtwater terugloopt. Het antwoord luidt tweemaal yes.
  • De verloskundige kan voorstellen te gaan 'strippen'. Nee, deze stripvorm heeft niets te maken met roze lampjes en doorschijnende jurkjes. Met 'strippen' wordt hier het kunstmatig opwekken van de bevalling bedoeld.

Je bent nu in 41e week van je zwangerschap watermeloen headerfoto Kraamzorg de Waarden

Babyberichten

  • Hij is compleet af, alleen hij zit zo lekker. En gun hem zijn tijd. In tegenstelling tot wat veel wordt gedacht, is een baby nog niet over tijd wanneer de uitgerekende datum is gepasseerd. Over tijd is pas na 42 weken.
  • Maar hij stelt jullie geduld wel een beetje op de proef. En wacht maar, dit is nog maar het begin: geduld is een eigenschap die je als ouder veel nodig zult hebben!
  • Medisch gezien is er dus niets abnormaals aan de hand. Als hij er aan het eind van de 41e week nog niet is, wil gynaecoloog wel graag een kijkje nemen via een echo. Die echo vindt aan het begin van de 42ste week plaats.

Papagina Week 41 Kraamzorg de Waarden

VaderVaria – Moeder vergeten...

'Je bent als jonge vader druk met je oogappel. Zo druk met luiers, flesjes, troosten en spelen dat je zelf amper aan douchen, laat staan lunchen toekomt,' schreef een anonieme inzendster ons. 'Je hebt de boodschappen wel in huis gehaald, maar je denkt niet aan het diner. Of toch... je denkt: "Ik wacht tot zij thuis is, dan heb ik mijn handen vrij ..." Je vergeet dat jij normaal ook eerst even een kwartier de krant wilt lezen. En als je geliefde, de moeder van jouw kind je dan om half negen 's avonds je "hallo" kust, uitgeput in een stoel ploft en fronsend richting fornuis kijkt, weet je dat je een ontzettende blunder gemaakt hebt. Je bent vergeten voor haar te koken...'

VaderVraag - Hoe kan ik de geboorte versnellen?

In de afgelopen maanden heb je zoveel over De Uitgerekende Datum gepraat, dat die dag op een messcherpe deadline is gaan lijken. Toch is die datum niet meer dan een ruwe indicatie: slechts 4,5 procent van de kinderen wordt precies op deze dag geboren. 75 procent van de kinderen klopt in de week voor of na deze datum aan de poort, de rest van de kids nog eerder of later. Als je kind een week na de uitgerekende datum nog in de baarmoeder bivakkeert, zet je dan schrap. Je wandelt tegen wil en dank een orkaan van adviezen tegemoet. Je zus weet zeker dat een buikmassage met Geburtsöl, een olie van jasmijn, rozen en jojoba, wonderen doet. Je moeder zweert bij het licht van de volle maan. Je broer adviseert seks ('In sperma zit een stof die weeën stimuleert'). De verloskundige houdt het op stevige wandelingen. Je vader op Chinees eten, met veel hete sambal. Een vriendin komt aan met het adres van een osteopaat, een manueel therapeut die blokkades kan opheffen. En als dat niet werkt, heeft ze nog een acupuncturist in de aanbieding. 'Je kunt ook zelf beginnen door de buitenkant van de kleine teen van de linkervoet te kneden,' voegt ze er nog aan toe. Je tante beveelt het innemen van wonderolie aan (en vergeet erbij te zeggen dat dit middel in plaats van weeën nog al eens vervelende darmkrampen kan veroorzaken). De buurvrouw komt aanzetten met een ananas en een krat bitter lemon en vertelt dat beide voedingsmiddelen kinine bevatten, een stof die de bevalling zou bespoedigen. De betrouwbaarste tip uit deze onafzienbare reeks is: laat je niet gek maken en ga niet zitten aftellen. Neem je vrouw mee uit, naar de film of uit eten. Zorg in elk geval voor afleiding. Ontspanning is de beste remedie.

Papagina 2 Week 41 Kraamzorg de Waarden

Citaat van de Week

'The first handshake in life is the greatest of all: the clasp of an infant's fist around a parent's finger.'

Mark Beltaire

Checklist

  • Stay calm. Je baby ligt nog steeds op schema.
  • Bied je vrouw afleiding om aan van alles behalve de bevalling te denken.
  • Vergezel je vrouw als ze wordt onderzocht door de verloskundige of de gynaecoloog.
Kraamzorg aanvragen?

Kraamzorg aanvragen?

Spreekt onze kraamzorg je aan? Meld je dan aan en je ontvangt een uniek kadootje tijdens de intake. 

Aanmelden kraamzorg

Advies nodig?

Vraag het aan Sanne

Blijf op de hoogte
en praat mee

Advies nodig?