Gefeliciteerd, je wordt vader!

Elke zwangerschap is bijzonder en uniek, geniet er van!
Maar ook voor de aanstaande vader komt er veel op je af, daarom staan wij voor je klaar

PaPagina voor week 38 - blijf bereikbaar

Jij & je vrouw in de 38e week

 • Kijken halsreikend uit naar De Uitgerekende Datum. Ja, D-Day komt nu echt scherp in beeld.
 • Behoorlijke kans dat je vrouw het nu wel 'gehad' heeft met de zwangerschap. Dat gevoel klinkt negatief maar het geeft ook een extra motivatie om door te zetten zodra de bevalling begint.
 • Vals alarm of echt alarm? Met die term raak je in deze fase aardig vertrouwd. Je vrouw heeft vermoedelijk al kennis gemaakt met het fenomeen voorweeën, samentrekkingen van de baarmoeder die behoorlijk pijnlijk kunnen zijn.
 • Tip: Haal die oude fotoalbums tevoorschijn en bekijk foto's van jezelf en je vrouw als baby. Als je die twee foto's in elkaar knutselt heb je een aardig indruk van jullie kind.

Babyberichten in week 38 van jullie zwangerschap 

Hij weegt nu zo'n 3,2 kg. Is het een jongen, dan is ie nog iets zwaarder. Het gemiddelde geboortegewicht van een baby schommelt tussen 2,5 en 4,2 kg.

VaderVaria - Niet naar school

Een leraar wordt gebeld.

'Ja?' zegt hij.

'Ik wilde even meedelen dat Tim Jansma vandaag niet naar school komt.'

'En met wie spreek ik?' vraagt de leraar.

'Met mijn vader.'

VaderVraag – Wat doet de kraamverzorgende?

Als je thuis bevalt komt de kraamverzorgende voor bevalling bij je thuis, beval je in het ziekenhuis komt ze als je vrouw naar huis mag. Zover is het waarschijnlijk nog niet maar het is goed om nu vast stil te staan bij haar komst. Je vrouw gaat dan bevallen of ligt op dat moment bij te komen van de bevalling. Aan jou de taak haar als gastheer een warm welkom te bieden.

Papagina in de 38e week van de zwangerschap vader en kraamzorg Kraamzorg de Waarden

Kraamzorg

Tijdens het intakegesprek met de consulente heb je de eerste kennismaking met Kraamzorg de Waarden gehad.  In dit gesprek, dat soms telefonisch wordt gevoerd, wordt naar jullie specifieke situatie gevraagd en kun je je wensen over de zorg aangeven. Zij vertelt je hoeveel uren kraamzorg jullie krijgen en wat je van de kraamverzorgende kunt verwachten. Uiteraard komen ook het kraampakket en de uitzet aanbod. Heb je vragen aan de consulente, schrijf deze dan van tevoren op.
Als je vrouw langer in het ziekenhuis moet verblijven kun je zogenaamde 'couveusenazorg' of 'uitgestelde kraamzorg' krijgen. Je vrouw moet dan wel een aanvullende verzekering hebben.

Wanneer begint ze?

Bij een thuisbevalling is het meestal de verloskundige die op een gegeven moment (vaak bij aanvang van de persweeën) contact opneemt met Kraamzorg de Waarden en vraagt om de kraamverzorgende. Spreek duidelijk met haar af of zij dit ook daadwerkelijk doet. Bevalt je vrouw poliklinisch in het ziekenhuis, dan moet je zelf het bureau inlichten. Doe dit zo snel mogelijk na de bevalling. Het telefoonnummer dat je moet bellen is 088 1301718. Zet het vast in je mobiel.

Wat doet ze?

De kraamverzorgende is een aanpakster. Terwijl je vrouw ligt bij te komen van de bevalling en jij nog een kilometer boven de grond zweeft, verzorgt zij je vrouw en je kind en runt ze desgewenst het huishouden. Het takenpakket van de kraamhulp ziet er globaal als volgt uit:

 • maakt de kamer na de bevalling schoon
 • verzorgt je vrouw en je baby
 • houdt de gezondheid van je vrouw en je baby in de gaten
 • geeft voorlichting en instructies
 • begeleidt je vrouw bij het geven van (borst)voeding
 • zorgt voor de oudere kinderen
 • neemt licht huishoudelijke taken op zich, ze zorgt voor een schone badkamer, toilet, doet de was en vangt de visite op
 • signaleert eventuele problemen bij de baby en neemt hierover contact op met de verloskundige of de huisarts
 • houdt gedurende de kraamperiode een statusrapport bij in het zorgplan

Papagina in de 38e week van de zwangerschap vader en kraamzorg verzorging baby Kraamzorg de Waarden

Sta-in-de-weg

Besef dat de kraamverzorgende in de eerste week na de bevalling letterlijk een huisgenoot is. Je moet dus goed met haar – mannelijke kraamhulpen zijn uiterst zeldzaam – door een deur kunnen. Zorg dat het huis enigszins is opgeruimd als ze komt en neem even de tijd haar welkom te heten. Heb je al kinderen, bereid hen dan voor op haar komst. De tijd dat ze jou als een klungelige sta-in-de-weg beschouwde, is gelukkig voorbij. Mochten jullie elkaar niettemin in de haren vliegen, overleg dan met het Kraamzorg de Waarden over een oplossing.

Citaat van de Week

'De regel dat ouders niet met hun kinderen moeten spelen lijkt misschien hard, maar is ongetwijfeld veilig.'

Advies aan ouders van het Kinderbureau van de VS uit 1914.

Checklist

 • Zet het nummer van de kraamzorg in je telefoon 088 130 1718.
 • Haal de oude fotoalbums uit de doos en bekijk hoe jullie er zelf als baby uitzagen.
 • Maak weer een fotoserie van je vrouw.
 • Bedek jullie bed met een zeiltje (voor als de vliezen breken).
 • Haal genoeg eten en drinken in huis voor je vrouw, jezelf, de verloskundige en visite. Vergeet de beschuiten met muisjes niet. En druivesuiker (geeft energie tijdens de bevalling).
 • Blijf bereikbaar op je 06.

Papagina in de 38e week van de zwangerschap vader mooie foto van je vrouw Kraamzorg de Waarden

Kraamzorg aanvragen?

Kraamzorg aanvragen?

Spreekt onze kraamzorg je aan? Meld je dan aan en je ontvangt een uniek kadootje tijdens de intake. 

Aanmelden kraamzorg

Advies nodig?

Vraag het aan Sanne

Blijf op de hoogte
en praat mee

Advies nodig?