Gefeliciteerd, je wordt vader!

Elke zwangerschap is bijzonder en uniek, geniet er van!
Maar ook voor de aanstaande vader komt er veel op je af, daarom staan wij voor je klaar

PaPagina voor week 26 - geduld wordt beloond

Jij & je vrouw

  • In deze periode gaat je partner steeds meer op je leunen. Kijk ook niet raar op als ze misschien wat jaloers en bezitterig wordt.
  • Waarschijnlijk heb je de afgelopen weken al van alles geprobeerd om ook de baby te voelen. In deze periode wordt je geduld beloond.
  • Geniet van dat eerste contact tussen vader en kind!
  • De onstuimige groei van de baby vereist dat ook de baarmoeder van je vrouw meegroeit. Ze kan af en toe last krijgen van pijn in haar buik.

Week 26 Kraamzorg de Waarden Courgette

Babyberichten

  • De laatste cijfers: jullie kindje is nu 33 cm lang, vergelijkbaar met een courgette en rond de 720 gram.
  • Zijn ogen zien weer wat scherper: hij kan nu door de wand van de baarmoeder heen licht en donker van elkaar onderscheiden.

VaderVaria - Moerasvaders

Uitgedost met oranje sjaals mogen wij Hollanders graag aan onszelf refereren als Batavieren. Ooit, zo wil de overlevering, kregen een paar Germaanse stammen ruzie. De stijfkoppigste onder hen werden verbannen naar de moerasdelta van de Rijn, een zompig gebied dat eigenlijk toch onbewoonbaar was. En zie! Zij maakten land uit water! Zij weerstonden dijkdoorbraken en ziedende stormen! Afijn, genoeg geklop op de borst van de Bataafse Leeuw. Laten we eens kijken of er een relatie is tussen het vaderschap zoals de Batavieren dat beleefden en de huidige Hollandse normen. Probleempje: de stoere Batavieren hebben vrijwel geen geschreven bronnen nagelaten. We zullen ons vooral moeten verlaten een paar enkele Romeinse schrijvers die hun zeden en gewoonten van hun vijanden in kaart brachten. De Batavieren leefden in uitgebreide gezinsverbanden van de man, zijn vrouw, hun kinderen, eventueel gezinnen van getrouwde kinderen, vrijgezelle broers en zussen, grootouders en slaven. Ten opzichte van de Romeinen en de Grieken zijn er een aantal opmerkelijke verschillen: man en vrouw (zij vooral) trouwden in wat een monogaam huwelijk heette te zijn, het kind werd niet gedood en mochten hooguit te vondeling worden gelegd als de gemeenschap geen voedsel kon bieden en er werd geen onderscheid gemaakt tussen biologische en geadopteerde kinderen. Een overeenkomst met de Oudheid is de weinig benijdenswaardige positie van meisjes – het leven was erop gericht zonen op te voeden tot dappere krijgers. Als het jochie een jaar of zeven was, kroop hij onder moeders rokken vandaan om door de vader te worden klaargestoomd voor het krijgsbedrijf. Als je straks met je zoon naar het voetbalstadion trekt, loop je dus in de voetsporen der Batavieren!

Week 26 Kraamzorg de Waarden Papagina 2

VaderVraag - Zijn vaders betere ondernemers?

Vergeet al die dure cursussen, die dikke pillen, die betweterige consultants. De beste leerschool is je eigen keukentafel. Grapje? De beroemde managementgoeroe, de Amerikaan Stephen Covey, vader van negen kinderen, reiste stad en land af met de boodschap dat er geen betere managementtraining bestaat dan het vaderschap. Wacht even voordat je in schaterlachen uitbarst: deze Covey is namelijk niet zomaar iemand. Stephen Covey is auteur van een succesvol handboek over 'persoonlijk leiderschap'. Misschien heb je het wel op de plank staan: De 7 Eigenschappen van Effectief Leiderschap. (Wie kent de eerste vier nog? 1. Wees proactief. 2. Begin met het eind in gedachten. 3. Begin bij het begin. 4. Denk win/win). Deze Zeven Eigenschappen zijn gebaseerd op universele, tijdloze en natuurlijke principes die het hele leven regeren, aldus Covey. Vandaar ook dat hij betrekkelijk moeiteloos de vertaling kan maken van het bedrijfsleven naar het gezinsleven. Immers, wat is welbeschouwd het verschil tussen je jengelende kinderen en de tegenstribbelende ondernemingsraad? En de omgang met je vrouw is toch een-op-een te vergelijken met het getouwtrek met je zakenpartners? In zijn boek The 7 Habits of Highly Effective Families ontvouwt Covey de innige relaties tussen leiderschap in het gezins- en zakenleven. Net zoals een moderne onderneming dient ook het moderne gezin te beschikken over een mission statement. Dat is les één. 'Heb je weleens een legpuzzel gemaakt? Hoe belangrijk is het daarbij niet dat je het grote plaatje in je hoofd houdt?' Daarom: een 'family mission statement' dat de unieke bestemming van jouw gezin beschrijft. Maar, of je op die bestemming arriveert, blijft hoogst onzeker. De succesauteur vergelijkt het gezinsleven namelijk met een rampvlucht die op het nippertje goed afloopt. 'Het maakt geen verschil of we op koers liggen of dat onze familie een puinhoop is. Het gaat om de visie, het plan en de moed om keer op keer terug te komen.' Met andere woorden: sticht een gezin, stijg op, stort (bijna) neer, begin een bedrijf en ga, 'gehard' door je ervaringen, als een raket.

Citaat van de Week

'Het vaderschap heeft een heel lange geschiedenis maar bijna geen geschiedschrijvers.'
John Demos in Past, Present and Personal: the Family and the Life Course in American History (1986)

Week 26 Kraamzorg de Waarden Papagina 1

Checklist

  • Fotografeer de buik van je vrouw één keer per maand, leuk om de ontwikkeling bij te houden. 
  • Zet het telefoonnummer van de verloskundige en het nummer van de bevallingslijn van De Waarden (088 130 17 18) in je telefoon. Je weet nooit hoe snel je het nodig zal hebben. 
  • Moeite om haar gevoel van aanhankelijkheid te beantwoorden? Praat met elkaar en geniet vooral ook nog even van de tijd samen.
Kraamzorg aanvragen?

Kraamzorg aanvragen?

Spreekt onze kraamzorg je aan? Meld je dan aan en je ontvangt een uniek kadootje tijdens de intake. 

Aanmelden kraamzorg

Advies nodig?

Vraag het aan Sanne

Blijf op de hoogte
en praat mee

Advies nodig?