Week 9 van je zwangerschap!

Je baby is nu ongeveer 1,5 cm groot, weegt circa 2 gram en is ongeveer net zo groot als een framboosje.

Je bent nu in de 9e week van je zwangerschap

Je bent nu in de 9e week van je zwangerschap

Je baby in deze week

Je zit nu in de 9e week van je zwangerschap en je kleine besje is nu uitgegroeid tot een framboosje. Hij is ongeveer 1,5 centimeter lang en weegt zo’n twee gram. Vanaf vorige week is hij begonnen met bewegen en dat wordt deze week alleen maar meer door de ontwikkeling van de spieren. Met kleine schokjes komen de armpjes en beentjes in beweging en de kleine handjes beginnen te friemelen. Jij voelt hier nog niks van, daarvoor moet je nog even geduld hebben.

foetus 9 weken

Je baby is nu officieel geen embryo meer, maar een foetus. Met vingertjes, een duimpje, de beentjes met enkeltjes, knieën en tenen, wordt het al een echt mensje in je buik. Steeds meer af met vanaf nu zelfs een piepklein neusje, mondje en een tongetje.

Jij in de 9e week

Meestal slaat vanaf deze week de vermoeidheid goed toe. Je wordt moe wakker, voelt je de hele dag lusteloos en je wil het liefst om half 9 alweer naar bed. 

wk 9 3cm 2 gr

Dat is ook niet zo gek, want je lichaam is ontzettend hard aan het werk! Je baarmoeder groeit, je hartslag gaat omhoog, je ademhaling wordt anders en de hoeveelheid bloed in je lichaam neemt toe.

Geef toe aan je vermoeidheid. Ga op tijd naar bed en vraag niet te veel van jezelf. Voel je vooral niet schuldig als je even wat dingen laat liggen, dat komt later wel weer. Toch helpt bewegen in de vorm van bijvoorbeeld wandelen ook tegen de vermoeidheid. Hoe moeilijk het soms ook is om van de bank te komen, probeer wel te blijven bewegen en sporten tijdens je zwangerschap.

Een fijn vooruitzicht is dat de extreme vermoeidheid vaak in het tweede semester, na week 12 voorbij is.

Termijnecho

Bij je bezoek aan de verloskundige wordt er rond de 10 – 12 weken een termijnecho gemaakt. Met deze echo kijkt de verloskundige of het hartje goed klopt, of er sprake is van een tweeling en wordt de uitgerekende datum vastgesteld. Deze echo is niet verplicht, maar wordt wel aangeraden. Met onze calculator kun je ook alvast zelf je uitgerekende datum berekenen.

Aanvullende vitamines en medicijngebruik

Het slikken van foliumzuur is vanaf nu niet meer noodzakelijk, maar het mag nog wel. Foliumzuur is belangrijk voor de hersenen en de rugwervel en die zijn inmiddels al klaar. Je lichaam heeft nog wel extra vitamines nodig zoals vitamine D en calcium voor de botopbouw van je baby. De Gezondheidsraad adviseert 10 mg calcium per dag. Bij de drogist zijn ook complete voedingssupplementen voor zwangeren te koop, waarin alle vitamines goed op elkaar zijn afgestemd. 

Tijdens je zwangerschap is het niet verstandig medicijnen te gebruiken, behalve als je dit in overleg doet met je huisarts. Heb je bijvoorbeeld last van een verkoudheid dan is er maar weinig dat je hier tegen kunt doen, behalve stomen, thee met honing drinken en lekker je bed in. Paracetamol zonder codeïne of coffeïne mag wel, maar het liefst zo min mogelijk. Maximaal 4 tabletten van 500 mg per dag. Overleg over andere medicijnen altijd even met je huisarts of de apotheker en lees de bijsluiter altijd goed of je het mag gebruiken.

Week 9 zwangerschap Kraamzorg de waarden vitamines

Angst voor een miskraam

De hormonen gieren door je lichaam en dat zorgt er ook voor dat je in een emotionele achtbaan zit. Het ene moment ben je vrolijk en voel je je geweldig. Het andere moment voel je je verdrietig en komen er angsten naar boven. Ben je er wel klaar voor om moeder te worden en wat als het mis gaat? Een miskraam begint bijna altijd met bloedverlies, maar bloedverlies betekent niet altijd een miskraam. Bel altijd met je verloskundige bij bloedverlies of als je je zorgen maakt. Je kunt, tenzij je verloskundige anders adviseert, tijdens je zwangerschap gewoon seks hebben, dit heeft geen verband met de kans op een miskraam.

Wat kun je beter niet eten of drinken

Het is soms lastig, wat mag je nou wel en niet eten en drinken tijdens je zwangerschap? Alcohol is natuurlijk logisch, dat mag je niet drinken. Maar hoe zit het met andere etenswaren en dranken? Hieronder staan de belangrijkste dingen die je beter niet kunt eten en drinken tijdens je zwangerschap. Lees hier precies hoe je gezond kunt eten tijdens je zwangerschap.

  • Geen alcohol;
  • Beperkt koffie en thee met cafeïne;
  • Geen rauwe eieren, rauw of niet goed doorbakken vlees, rauwe vis en schaaldieren;
  • Geen ongepasteuriseerde zuivelproducten (geen rauwmelkse kazen met de aanduiding 'au lait cru');
  • Geen lever en leverpastei.

Week 3 Kraamzorg de Waarden moeders voor moeders

Moeders voor Moeders 

Misschien ben je heel snel zwanger geworden, of heb je juist lang moeten wachten op dit wonder in je buik. Moeders voor Moeders is een organisatie die medicijnen maakt voor de behandeling van minder vruchtbare vrouwen. Hiervoor gebruiken ze het hormoon hCG, wat ook zorgde voor jouw positieve zwangerschapstest. Vanaf nu tot week 16 zitten er in je urine grote hoeveelheden van dit hCG hormoon. Als je meedoet aan Moeders voor Moeders help je andere vrouwen zwanger te worden door je urine op te vangen. En het kost je niets. Moeders voor Moeders komt de urine iedere week bij je ophalen. Voor het aanmelden bij Moeders voor Moeders kun je gratis bellen met 088 - 278 0000, of meld je online aan.

Regel deze zaken tussen week 5 en week 13 van je zwangerschap

  • Maak een afspraak met je verloskundige of de echoscopist voor de termijnecho van twaalf weken.
  • Bespreek met je verloskundige de mogelijkheden van prenatale screening (hierbij wordt jouw ongeboren kindje onderzocht op mogelijke afwijkingen).
  • Denk na of je straks weer wilt gaan werken en regel zo nodig tijdig kinderopvang; hier zijn soms flinke wachtlijsten voor.
  • Meld je zwangerschap bij je zorgverzekeraar.
  • Regel je kraamzorg

Bronnen

Naar 10 weken zwanger

 

Kraamzorg aanvragen?

Kraamzorg aanvragen?

Spreekt onze kraamzorg je aan? Meld je dan aan en je ontvangt een uniek kadootje tijdens de intake. 

Aanmelden kraamzorg

Advies nodig?

Vraag het aan Sanne

Blijf op de hoogte
en praat mee

Advies nodig?