Week 27 van je zwangerschap!

Je baby is nu ongeveer 34 cm, zo groot als een flinke bloemkool en weegt circa 800 gram.

Je bent nu in de 27e week van je zwangerschap!

27 weken zwanger - contact maken

27Je baby in week 27 van de zwangerschap

Je baby is nu ongeveer 34 cm, zo groot als een flinke bloemkool en weegt circa 800 gram. Qua gewicht groeit je baby als kool, hij wordt waarschijnlijk tot de geboorte nog 4 keer zo zwaar, maar groeien in de lengte gaat nu niet meer zo hard. Rond deze week gaan de membramen die de oogleden vormen open. De ogen van een baby zijn in het begin meestal blauw. Dit komt omdat de oogkleur van de ogen pas een paar maanden na de geboorte compleet is. Soms worden baby's met bruine ogen geboren. Je kindje zit in het schemer in jouw buik (een rode kleur van je huid met de bloedsomloop) maar toch neemt het al dingen waar. Als jij met je buik in de zon zit dan ziet je kindje ook veel licht. De signalen die hij opvangt, worden doorgestuurd naar de hersenen van je kindje. Je kindje krijgt in deze periode ook een trommelvlies in de oortjes.

Deze periode kun je steeds meer contact proberen te maken met je baby. Ga lekker ontspannen op bed of op de bank liggen en wrijf zachtjes met je handen over je buik. Grote kans dat je baby naar je handen toe komt. Misschien lukt het niet de eerste keer, maar als je het een paar keer herhaalt, er even de tijd voor neemt, lukt het vast!

Jij in de 27ste week

Met de week groeit je buik en kom je ongeveer 450 tot 500 gram per week aan! Grote kans dat nu ook je wallen beginnen te groeien. Een nacht lekker doorslapen is er waarschijnlijk niet meer bij, alvast wennen aan de gebroken nachten straks zeggen ze wel eens. Het is ook niet zo gek dat je niet meer goed slaapt. Je steeds groter wordende buik zit in de weg en je hebt genoeg om over te piekeren natuurlijk. Door de hormonen worden je dromen levendiger, moet je vaker naar het toilet en alle fysieke ongemakken zijn niet bepaald slaap bevorderend. 

VermoeidheidOok al ben je vermoeid, probeer toch in beweging te blijven en zorg voor voldoende frisse lucht. En ben je overdag erg moe, dan doe je toch gewoon een lekker dutje! Naast het nemen van rust kun je ook Powerfood, vol vitamines en mineralen, nemen! Powerfood is ook zeer geschikt als je tijdens je zwangerschap snel wat flauw wordt. Daarnaast is het vaak makkelijk klaar te maken. Zo geef je jezelf in korte tijd een boost en werk je aan een gezonde levensstijl. Lees hier alles over Powerfood tijdens je zwangerschap!

Neem genoeg tijd voor jezelf en laat je regelmatig verwennen. Zwanger zijn gaat helaas gepaard met wat schoonheidskwaaltjes, zoals bijvoorbeeld couperose. Bij couperose zijn er adertjes in je gezicht gesprongen. Helaas kan je daar niet zoveel aan doen. Wel is wetenschappelijk bewezen dat couperose meer voorkomt bij mensen die veel te maken hebben met temperatuurschommelingen. Probeer daarom in ieder geval die wisselingen in temperatuur te voorkomen. Ga nog eens langs de schoonheidsspecialiste om je lekker te laten verwennen. Ook een manicure zou prettig kunnen zijn, zeker omdat je nagels extra gevoelig zijn onder de invloed van hormonen. Ze zullen eerder afbreken en daarom kun je nagelcrème en lak gebruiken om je nagels te versterken.

Veel plassen hoort bij zwanger zijn, maar moet je wel erg veel plassen en doet het ook pijn, dan kun je een blaasontsteking hebben. Bij een blaasontsteking zit er een infectie in de blaas en urinebuis. Vrouwen hebben hier sowieso al meer kans op en tijdens de zwangerschap nóg meer omdat je weerstand lager is. Blijf goed drinken om een blaasontsteking te voorkomen en overleg met je arts als de klachten blijven aanhouden. 

Harde buiken tijdens je zwangerschap

Je kunt in deze periode last krijgen van zogenaamde harde buiken door het samentrekken van je baarmoeder. Met deze oefen weeën wordt je lichaam voorbereid op de echte weeën en de bevalling. Je baarmoeder doet dit al vanaf week 6, maar toen kon je dit nog niet voelen. Hoe verder je in je zwangerschap bent, hoe vaker je harde buiken kunt krijgen en hoe heftiger ze worden. Heb je geen last van harde buiken? Maak je vooral geen zorgen, het betekent niet dat er iets mis is.

Week 26 Kraamzorg de Waarden Intake

Het intake gesprek

In week 27 nemen we contact met je op voor het maken van een afspraak voor de intake welke plaats zal vinden in week 32 of week 33. Ben je zwanger van een meerling, dan nemen we drie weken eerder contact met je op. Bij een eerste kindje, een bijzondere situatie, of als je liever in een persoonlijk gesprek je situatie toelicht, komt onze consulente bij je thuis voor de intake. Heb je al eerder kraamzorg van ons gehad en zijn er geen bijzonderheden, dan mag de intake ook telefonisch plaatsvinden. 

Tijdens de intake neemt onze consulente in een persoonlijk gesprek je zwangerschap, de bevalling en kraamtijd met je door. De consulente zal onze mogelijkheden toelichten. Aan de hand van het Landelijk Indicatie Protocol wordt het aantal benodigde uren zorg vastgesteld. De consulente bespreekt dit met je. De uren die je volgens het LIP krijgt ben je natuurlijk niet verplicht om af te nemen, ook minder uren is mogelijk. Maar over het algemeen is het aantal benodigde uren zorg gelijk aan het aantal gevraagde uren zorg.

Lees hier meer over het intakegesprek.

Hoeveel uur kraamzorg krijg je?

Hoeveel uren kraamzorg je krijgt, zal de consulente bepalen aan de hand van het Landelijk Indicatie Protocol Kraamzorg. Hoe dit precies in zijn werk gaat leggen we je hier graag uit!

 

Wat doet een kraamverzorgende tijdens de kraamtijd?

Tijdens de kraamtijd neemt onze kraamverzorgende de zorg voor jou en je kindje op zich. Dat is haar belangrijkste taak. Welke taken onze kraamverzorgende nog meer doet, kun je hier uitgebreid lezen

Tips voor deken dekbed en wieg Kraamzorg de Waarden 2

Tips veilig slapen en opgroeien

De veiligheid van je kindje is natuurlijk van het grootste belang. Wij zijn op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Lees hier onze tips en adviezen.

Borstvoedingsweetje

Na een paar maanden merk je ook dat je borsten groter en zwaarder worden. Melkklieren, bloedvaten en vetweefsel komt tot ontwikkeling. Je borsten bevatten bindweefsel dat steun geeft en vetweefsel dat bescherming biedt. Nieuwe ontwikkelingen tonen aan dat het klierweefsel "ingebed" ligt in vetweefsel. Tijdens de zwangerschap groeit het bindweefsel en is er een betere doorbloeding.

Box 2Box

Alle boxen die in Nederland te koop zijn, voldoen aan strenge veiligheidseisen. Voor tweedehands boxen geldt dit niet, je moet dan zelf beoordelen of de box veilig is. Lees hier al onze tips voor de aanschaf en het gebruik van een box.

Bronnen

Naar week 28

Kraamzorg aanvragen?

Kraamzorg aanvragen?

Spreekt onze kraamzorg je aan? Meld je dan aan en je ontvangt een uniek kadootje tijdens de intake. 

Aanmelden kraamzorg

Advies nodig?

Vraag het aan Sanne

Blijf op de hoogte
en praat mee

Advies nodig?