Week 25 van je zwangerschap!

Je baby is nu ongeveer 32,5 cm, ongeveer zo groot als een klein bloemkooltje, en weegt circa 650 gram.

Je bent nu in de 25e week van je zwangerschap -

25 weken zwanger - roze huidje

Je baby in week 25 

25Je baby is nu ongeveer 32,5 cm en weegt circa 650 gram.
Zijn huidje kleurt langzaam mooi roze in plaats van heel erg doorzichtig. Zijn lijfje krijgt ook steeds meer vet waardoor zijn rimpelige huidje steeds gladder wordt. Als je baby nu geboren zou worden, heeft het een kans om met heel veel verzorging te overleven. Maar het is natuurlijk veel beter als je kindje nog heel veel weken in je buik blijft. Want als hij nu geboren wordt, zal het zeker heel lang in de couveuse moeten verblijven en zeer veel verzorging nodig hebben. Je kindje is nog niet echt klaar om buiten de baarmoeder te overleven. De longetjes zijn nog lang niet rijp en ook is het schedeltje nog erg zacht. Hij wordt de komende tijd alleen nog zwaarder, groter en sterker.

Het babyhartje klopt twee keer zo snel als jouw hart!
Wat je baby nu kan horen? Vergelijk het met onder water zwemmen. Er dringen allerlei geluiden tot hem door, maar heel gedempt. Er is overigens best veel 'herrie' om hem heen. Niet alleen hoort hij muziek en stemmen van buitenaf, hij luistert ook naar darmgerommel, het ruisen van je bloed en het kloppen van je hart.

Het schoppen van je baby kun je ook goed aan de buitenkant van je buik voelen. Dit is fijn voor je partner omdat hij op deze manier ook contact kan maken met jullie kindje. 

Jij in de 25e week

Wat is een zwangere vrouw toch mooi en zeker als zij over haar zwangere buik wrijft. Grote kans dat je je ook prima voelt. 
Rond deze week kun je de hartslag van je baby zelfs met een lege wc-rol horen. Nou ja jij niet, maar je partner wel. Zet de lege wc-rol zo'n 10 cm onder je navel en verschuif deze tot je het hartje hoort. 

 Je bent in je 25e week van je zwangerschap wc rol hartje horen baby Kraamzorg de Waarden

Elke keer als je bij de verloskundige op controle komt, kijkt ze hoe hoog je bloeddruk is. Als de bloeddruk aan de hoge kant is, adviseert ze om wat meer rust te nemen. Veel water drinken is ook goed voor je. Een té hoge bloeddruk kan voor problemen zorgen, de verloskundige zal je dan doorverwijzen naar een gynaecoloog.

Oeps, pardon.....

Onder invloed van hormonen vertraagt je spijsvertering wat ervoor zorgt dat zich in je lichaam meer gas vormt. Gevolg: opgeblazen gevoel en je zult wat vaker een windje laten gaan. 

Bevallingsplan

Maak een bevallingsplan en bespreek dit met je partner. Het is fijn als jouw partner weet hoe je over je bevalling denkt. Dan kan hij - als het nodig is - beslissingen nemen wanneer jij volledig met je bevalling bezig bent. Hoe denk je over pijnbestrijding, mogen er foto's gemaakt worden, wie knipt de navelstreng door, waar wil je bevallen en wil je gebruikmaken van bijzondere mogelijkheden zoals een bevallingsbad? Check ook bij je verzekering wat wel en wat niet binnen de dekking valt. Zo kom je straks niet voor onverwachte kosten te staan. Bekijk hier een voorbeeld van een bevallingsplan.

Keizersnede

Je bent in je 25e week van je zwangerschap keizersnede Kraamzorg de Waarden

Een keizersnede is een operatie waarbij de baby via de buikwand geboren wordt. Er zijn verschillende redenen waarom een keizersnede de voorkeur geniet of zelfs noodzakelijk is. Meestal wordt voor een keizersnede gekozen als de gezondheid van moeder en/of kind in gevaar komt.

Lees hier alles over de narcose of ruggenprik, de operatie en nog veel meer. 

Tips over veilig slapen

  • Leg je baby altijd op de rug te slapen.
  • Gebruik de eerste twee jaar een babyslaapzakje of maak het bedje kort op met een deken en lakentje. 
  • Gebruik de eerste twee jaar geen dekbed.
  • Leg je baby te slapen in een wieg of kinderledikant.
  • Kleed je baby niet te warm.
  • Zorg voor goede ventilatie in de kinderkamer.
  • Houd een baby vrij van rook.
  • Zorg voor een veilig bed.
  • Gebruik geen geneesmiddelen met slaapverwekkende bijwerking.
  • Verstoor zo min mogelijk rust en regelmaat.
  • Geef je baby borstvoeding en gebruik een fopspeen.
  • Open hier de flyer Slaap Veilig Slaap Lekker

Je bent in je 25e week van je zwangerschap slaaptips bedje laag opmaken drieluik Kraamzorg de Waarden

Hoe maak je het babybedje op?

De babykamer is ingericht, het beddengoed is gewassen en gestreken en je staat te popelen om het ledikant of wiegje van je baby op komst op te maken. Maar hoe maak je een babybedje op? Hoe strak moet je je baby instoppen? 

Babybedje verkort opmaken

Belangrijk om te weten voordat je begint: een babybedje (of het nou een ledikant of wieg is, dat maakt niet uit) maak je verkort op. Je baby moet namelijk met zijn voeten bijna tegen het voeteneinde aan liggen om veilig te kunnen slapen. Als je het bed verkort opmaakt, kan je baby niet naar beneden schuiven en met zijn hoofd onder het beddengoed glippen. Zijn hoofd ligt dus ergens halverwege het ledikant of wiegje, in plaats van bij het hoofdeinde. Het beddengoed moet ongeveer tot zijn schouders komen.

Wat heb je nodig:

  • een molton hoes
  • een onderlaken
  • een hydrofielluier
  • een bovenlakentje
  • een dekentje

Onze kraamverzorgende laat in dit filmpje zien hoe je een babybedje opmaakt

Veilig met je baby in de zon

Je bent in je 25e week van je zwangerschap baby zon zonnebrand Kraamzorg de Waarden

Zon is heerlijk. Ook voor baby’s. Realiseer je wel dat zonlicht de tere babyhuid kan beschadigen. Bereid je daarom goed voor als je naar buiten gaat. Veilig met je baby in de zon, zo doe je dat.

De zon maakt vrolijk en geeft energie. Bovendien stimuleren UV-stralen de aanmaak van vitamine D en dat is onder andere goed voor de botopbouw. Maar iedereen weet dat zonnen ook nadelen heeft, zoals verbranden. Gebruik als je naar buiten gaat daarom een zonnebrandcrème. Hierin zitten UV-filters, waardoor minder UV-stralen de huid bereiken.

  • Bescherm je kindje altijd goed tegen hitte en zon met een petje of hoedje, een shirtje met lange mouwen en zonnebrandcrème (minimaal factor 30), ook in de schaduw.
  • Vergeet bij het insmeren van je baby de neus, oren, voeten en nek niet en wees niet te zuinig. Om de beloofde bescherming te bereiken, moet je royaal smeren. Ga je de zon in? Smeer dan een half uur voordat je naar buiten gaat en daarna elke twee uur en extra nadat je baby in het water is geweest. Oók waterproof middelen wrijf je met het afdrogen weg.
  • Houd baby's jonger dan één jaar uit direct zonlicht en zet ze onder een parasol of in de schaduw. Let er op dat je kindje voldoende drinkt!
  • Het allerbeste is om je baby helemaal uit de zon te houden. Maar dat werkt natuurlijk nooit helemaal. Probeer in ieder geval tussen 11.00 en 15.00 uur de zon te mijden.

Zwangerschapsmasker

Ben je zwanger? Wees dan extra voorzichtig met de zon. Tijdens je zwangerschap heb je namelijk kans op het bekende zwangerschapsmasker: pigmentvlekken in je gezicht. Deze vlekken kunnen ontstaan door zwangerschapshormonen die de structuur van je huid veranderen. Smeer daarom je gezicht, hals en decolleté altijd goed in met een hoge factor. Toch vlekjes? Geen zorgen. Ze kunnen geen kwaad en verdwijnen ongeveer drie maanden na je zwangerschap vanzelf.

Tip van de week: zeg eens wat vaker 'nee'

Je bent in je 25e week van je zwangerschap neem je rust zeg eens nee Kraamzorg de Waarden

Als je 25 weken zwanger bent, wordt je buik snel dikker en raak je vermoeider. Het wordt steeds belangrijker dat je tijd voor jezelf neemt om uit te rusten en bij te tanken. Dat lukt niet als je aan de wensen van iedereen wilt voldoen. Zeg eens wat vaker nee op vragen als 'Kom je even langs?', 'Kun je dat even regelen?' of 'Ga je mee?'. Dat mag best als je zwanger bent; iedereen zal je begrijpen en jij hebt lekker wat meer rust en tijd voor jezelf.  

Bronnen

Naar week 26

Kraamzorg aanvragen?

Kraamzorg aanvragen?

Spreekt onze kraamzorg je aan? Meld je dan aan en je ontvangt een uniek kadootje tijdens de intake. 

Aanmelden kraamzorg

Advies nodig?

Vraag het aan Sanne

Blijf op de hoogte
en praat mee

Advies nodig?