Week 23 van je zwangerschap!

Je baby is nu ongeveer 30,5 cm, ongeveer zo groot als een maiskolf en weegt circa 500 gram.

Je bent nu in de 23e week van je zwangerschap -

23 weken zwanger - leuke periode

Je baby in week 23

23Je baby is nu ongeveer 30,5 cm en weegt circa 500 gram.
De baby wordt steeds sterker en misschien kan je partner hem al wel voelen schoppen. Je kindje komt gemiddeld 100 gram per week aan. Jij bent niet de enige die aankomt, je kindje heeft nu nog een rimpelig huidje maar wordt langzaam dikker en krijgt een heerlijk babytoetje.

Je baby kan in je buik geluiden van buitenaf horen. Luister je nu veel naar bepaalde muziek? Dan kan dit straks misschien helpen om je baby rustig te krijgen, omdat hij de muziek herkent. Kies dus zorgvuldig je muziek uit deze periode, je kan er weleens langer naar moeten luisteren dan je denkt ...

Je kindje kan al grijpen en vastpakken. Af en toe pakt hij zijn voet of de navelstreng vast. Je hoeft trouwens ook niet bang te zijn dat hij verstrikt raakt in de navelstreng. Want deze is ruim 50 cm lang. 

Jij in de 23e week 

Dit is vaak een leuke periode van je zwangerschap. De klachten die je in het begin had, zijn voorbij en je buik begint goed te groeien. Je voelt de kleine bewegen en dit geeft steeds weer een bevestiging dat het goed gaat.

Je borsten bereiden zich voor op de borstvoeding en daardoor kan er af en toe een beetje voormelk uit je tepels komen. Of je wel of geen voormelk hebt tijdens de zwangerschap, zegt overigens niets over het slagen van de borstvoeding. De melkproductie komt pas op gang als je baby geboren is. 

Lekker eten in je zesde maand!

Krachtvoer

Tijdens je zwangerschap maak je 1,5 liter extra bloed aan, voor jezelf en je baby. Hier heeft je lichaam veel ijzer voor nodig. Je loopt daarom het risico op een ijzertekort. Van te weinig ijzer krijg je bloedarmoede, je voelt je dan moe, slap en futloos. Veel ijzer zit in vlees, volkorenproducten, groene groente, aardappelen en appelstroop. Vitamine C helpt het ijzer in je lichaam op te nemen. Neem daarom bij elke maaltijd fruit, vruchtensap of groente.

Tip

IJzersterk ontbijt: een volkoren boterham met halvarine en appelstroop en een volkoren knäckebröd met gebraden gehakt en een glas grapefruitsap.


Grapefruitsap

 

Gevoelig tandvlees

Je tandvlees kan wat opzetten en je mond kan wat gevoeliger worden. Blijf goed poetsen, probeer eens een wat zachtere tandenborstel. 

Slaaptips

Snurken

Uit onderzoek is gebleken dat 30% van de zwangere vrouwen ineens begint te snurken. Dit komt door het zwellen van de slijmvliezen in je neus waardoor de luchtdoorgang kleiner wordt. Gelukkig gaat dit weer over wanneer de baby geboren is.
Probeer daarom op je zij te slapen. Als je namelijk op je rug ligt drukt je zwaarder wordende lichaam je luchtwegen dicht en wordt het snurken erger. Je kunt ook het hoofdeinde van je bed iets omhoog zetten. Als je geen verstelbare bedbodem hebt, kun je ook een paar boeken onder je matras leggen. 

Kramp in de kuiten

Kramp in je kuiten komt omdat je spieren in je benen extra belast worden omdat je zwaarder wordt. Daarnaast is de bloedcirculatie soms niet optimaal omdat je hart en je nieren al zo hard moeten werken om alles rond te pompen en je bloedvaten slapper worden. 

Tips om krampen te voorkomen of verminderen:

  • Sta niet te lang stil en maak loopbewegingen als je toch stil moet staan
  • Sla je benen niet over elkaar
  • Strek je kuitspier een aantal keer per dag en zeker een paar keer voor je naar bed gaat
  • Maak draaibewegingen met je voet als je stil zit
  • Wandel iedere dag minstens een half uur
  • Neem een warm bad voor je naar bed gaat

Probeer wanneer je toch kramp krijgt je been te strekken. Duw je hiel naar beneden en trek je tenen voorzichtig naar je toe. Dit doet zeer maar de kramp zal snel weggaan. Laat je tenen voorzichtig weer los en ontspan je been weer langzaam.

Je bent nu in de 23e week van je zwangerschap slapen bed Kraamzorg de Waarden copy

Hoe kun je het inslapen bevorderen?

  • Ventileer vooral je slaapkamer goed.
  • Zet maar rustig het raam open en draai de verwarming uit. 
  • Ga eventueel voor het slapen nog even wandelen. 
  • Drink 's avonds geen koffie, thee, cola of andere opwekkende dranken. Je kunt beter een glas warme melk met honing of een kopje kruidenthee drinken. 
  • Zet de televisie een uur voor het slapen gaan uit. Wanneer je niet zo goed tegen een spannende of griezelfilm kunt, kun je deze beter niet kijken. 
  • In bed kun je zelf uitmaken welke houding je het prettigst vindt. Soms is het prettig om een kussen onder je buik en tussen je knieën te steken.

Hoe ga je je kindje noemen?

De leukste maar soms ook moeilijkste voorbereiding op de geboorte van je baby. Misschien helpen deze tips, lees ze hier.

Straks niet meer met z'n tweetjes

Je bent nu in de 23e week van je zwangerschap zwanger wat nog samen doen Kraamzorg de Waarden

Jullie weten dat je leven er binnenkort heel anders uit gaat zien. Spannend! Misschien zijn er nog zoveel dingen die je wilt doen voor je kleintje er is. Vooral de eerste tijd met je kindje zul je merken dat je aan veel dingen niet meer toekomt en het moeilijk is te plannen. Nu is de tijd om nog even te genieten van de mogelijkheid te doen wat je wilt!

Check de volgende ideeën die je kunt doen om nóg meer uit je zwangerschap te halen voor je bevalling!

Borstvoedingstips

Je bent nu in de 23e week van je zwangerschap borstvoeding geven borstvoedingscursus Kraamzorg de Waarden

Wil je straks borstvoeding geven? Dan is het misschien leuk om tijdens je zwangerschap een borstvoedingscursus te volgen. Ook je partner is hier van harte welkom. Want het is fijn als hij ook achter je keuze staat. Juist het samen ervoor gaan, je gesteund voelen, is erg belangrijk.

Tijdens onze borstvoedingscursus leer je onder andere hoe je je kindje aanlegt, wat je moet doen als het geven van borstvoeding niet gelijk lukt, hoe het zit als je weer gaat werken, hoe je weet of je kindje voldoende heeft gedronken en wat je allemaal mag eten en drinken.

Tip van de week: Ga overdag even op bed liggen

Misschien vind je het gek, maar het is helemaal niet verkeerd om tijdens je zwangerschap af en toe of dagelijks even uit te rusten. Ben je overdag moe? Ga dan even op je bed of op de bank liggen, zodat je bij kunt tanken. Dat is niet alleen goed voor jezelf, maar ook voor je baby. Hoe rustiger jij bent, hoe relaxter de baby zich voelt.

Bronnen

Naar week 24

Kraamzorg aanvragen?

Kraamzorg aanvragen?

Spreekt onze kraamzorg je aan? Meld je dan aan en je ontvangt een uniek kadootje tijdens de intake. 

Aanmelden kraamzorg

Advies nodig?

Vraag het aan Sanne

Blijf op de hoogte
en praat mee

Advies nodig?