Week 13 van je zwangerschap!

Je baby is nu 7 cm groot, weegt 25 gram en is ongeveer net zo groot als een citroen.

Verschillende testen

Verschillende testen

Bloedonderzoek

Voor de 13e week van je zwangerschap word je bloed onderzocht om te kijken of je aandoeningen hebt die schadelijk kunnen zijn voor de baby. Bij dit bloedonderzoek wordt o.a. gekeken naar bloedgroep, infectieziekten en antistoffen. Dit onderzoek is gratis en je kunt zelf kiezen of je dit onderzoek uit wilt laten voeren.

13 weken echo

Onlangs is gestart met de 13 weken echo. Dit is een medische echo die erg veel lijkt op de 20 weken echo. Bij de 13 weken echo wordt onderzocht of de baby lichamelijke afwijkingen heeft. Omdat de baby bij 13 weken zwangerschap nog klein is, maar bepaalde afwijkingen zijn al goed zichtbaar. Je kunt zelf kiezen of je deze echo wilt of niet. Deze echo is gratis.

20 weken echo

De 20 weken echo is een medische echo waarbij gekeken wordt of er lichamelijke afwijkingen zichtbaar zijn bij de baby. Bij 20 weken is de baby al een stuk groter dan bij 13 weken en kan de echoscopist meer details zien. Je kunt zelf kiezen of je deze echo wilt of niet. Deze echo is gratis.

NIPT

Sinds 1 oktober 2021 wordt de combinatietest niet meer aangeboden. In plaats daarvan kunnen zwangeren kiezen voor de NIPT (de afkorting staat voor Niet Invasieve Prenatale Test). Bij deze test wordt bloed afgenomen van een zwangere en onderzocht in een laboratorium. In het bloed van de moeder is ook DNA van het kind aanwezig. Dit DNA is afkomstig van de placenta (moederkoek). Je kunt zelf kiezen of je deze test af wilt laten nemen. Vaak wordt dit tegelijkertijd gedaan met het bloedonderzoek.

Met de NIPT kan dit DNA van het kind worden onderzocht op trisomie 21 (downsyndroom), trisomie 18 ( edwardsyndroom) en trisomie 13 (patausyndroom). Het laboratorium onderzoekt dan of er teveel DNA van de chromosomen 21, 18 en 13 aanwezig is. Te veel DNA van deze chromosomen is een sterke aanwijzing voor trisomie 21, 18 of 13. Kijk voor meer informatie op www.meerovernipt.nl  

Kraamzorg aanvragen?

Kraamzorg aanvragen?

Spreekt onze kraamzorg je aan? Meld je dan aan en je ontvangt een uniek kadootje tijdens de intake. 

Aanmelden kraamzorg

Advies nodig?

Vraag het aan Sanne

Blijf op de hoogte
en praat mee

Advies nodig?