Week 28 van je zwangerschap!

Je baby is nu ongeveer 35 cm, ongeveer zo groot als een aubergine, en weegt circa 900 gram.

Je bent in de 28e week van je zwangerschap - de hik

28 weken zwanger - de hik

Je baby in de 28e week

28Je baby is nu ongeveer 35 cm en weegt circa 900 gram.

Iedere week kan je kindje meer. Niet zo lang geleden gingen zijn oogjes open, nu kan hij al echt knipperen. Het oefenen met ademhalen gaat ook steeds beter, hoewel hij zich af en toe verslikt en hoest. Ondertussen worden zijn spieren steeds sterker, terwijl hij ook een extra laagje vet krijgt. Dit houdt hem straks buiten de baarmoeder lekker warm. 

Het skelet van je baby verandert. Het kraakbeen begint langzaam te verbenen, waardoor de botjes al aardig stevig zijn bij de geboorte. Maar de verbening is dan nog lang niet voltooid. Vooral de schedel is zo zacht, dat de beenderen zich kunnen vervormen en iets over elkaar kunnen schuiven, dit heet moulage. Dit vergemakkelijkt de doorgang tijdens de geboorte.

Jij in week 28 

Het derde trimester is aangebroken. Nog maar 12 weken te gaan! Je voelt zeer waarschijnlijk je baby heel vaak bewegen. De ene baby begint te schoppen als je even rustig gaat zitten. De andere baby gaat juist van 's avonds laat tot diep in de nacht tekeer. Waarschijnlijk herken je het patroon van je baby al; weet je precies wanneer je baby klaarwakker is en wanneer hij zijn slaapje doet.

Je bent nu in de 28e week van je zwangerschap zwanger buik baby voelen schoppen Kraamzorg de Waarden

Je voelt waarschijnlijk steeds vaker schokkerige bewegingen in je buik. Je kindje heeft dan mogelijk de hik! Dat is niet alleen schattig, maar ook een goede oefening. Zo traint hij zijn longetjes voor hun belangrijkste taak buiten de baarmoeder: ademhalen. 

Je bloeddruk wordt nauwkeurig in de gaten gehouden en je wordt waarschijnlijk gecontroleerd op gezwollen enkels, voeten en handen. Blijf vooral gedurende de hele dag water of verdund vruchtensap drinken. Dit helpt je tegen hoofdpijn en vermoeidheid. 

Als je borstvoeding wilt gaan geven, kun je je borsten hier vast op gaan voorbereiden. Deze voorbereiding is niet heel veel omvattend, omdat de natuur eigenlijk voor zichzelf zorgt. Soms wordt het advies gegeven om tijdens het tweede deel van je zwangerschap je tepels al te harden, bijvoorbeeld door er met een ruwe handdoek overheen te wrijven. Maar doe dit niet, want het richt meer schade aan dan dat het goed doet. Het is juist de bedoeling dat je tepels gevoelig zijn omdat ze een signaal af moeten kunnen geven aan de hersenen om melk te gaan maken en af te geven. Natuurlijk is het wel enorm belangrijk om je borsten goed te verzorgen. Was je borsten het liefst tijdens en na de zwangerschap niet met zeep, maar was of douche ze het liefst met koel of koud water. Op die manier wordt de doorbloeding gestimuleerd. Het insmeren van je borsten met allerlei middeltjes is niet nodig. Alleen als je borsten erg droog zijn kun je ze insmeren met een ongeparfumeerd product.

Als je nog geen afspraak hebt voor de intake, omdat wij je misschien niet hebben kunnen bereiken, neem dan gerust contact op met onze consulenten voor het maken van de afspraak via telefoonnummer 088-1301719.

Rugpijn, bekkenpijn en bekkeninstabiliteit

Eén van de lichamelijk problemen waar je nu tegenaan kan lopen is bekkeninstabiliteit. Door het hormoon relaxine worden de verbindingen tussen je bekkenbeenderen weker. Hierdoor kan je baby tijdens de bevalling makkelijker door je bekken. Helaas kan het bij jou zorgen voor klachten rond je bekken, onderrug en stuitje. Je groeiende en steeds zwaardere buik draagt natuurlijk ook niet bij aan het verminderen van deze klachten. Een goede balans tussen rust en beweging kan de klachten wat verzachten. Neem daarom eens wat vaker een rustmoment. Lees hier wat je er zelf aan kunt doen.

Je baby in bad doen

Je bent nu in de 28e week van je zwangerschap baby in bad Kraamzorg de Waarden

Een van de mooiste momentjes met je pasgeboren kindje. Heerlijk badderen in lekker warm water. Je ziet je kindje genieten. Daarom van tevoren vast wat praktische tips. Straks leert de kraamverzorgende je natuurlijk precies hoe het moet. 

  • Zet de spulletjes van te voren klaar (twee hydrofielluiers, washandje en baby wasgel)
  • Zorg dat de kamer lekker warm is, ongeveer 21 graden
  • Zet het badje zo dicht mogelijk bij de commode
  • Het badwater moet 38 graden zijn
  • Was je baby eerst op de commode. 
  • De oogjes maak je schoon van buiten naar binnen, zodat je het vuil niet in de oogjes wrijft.
  • Sop je kindje heerlijk in en pak je kindje aan de ene kant onder het hoofdje/schoudertjes door, bij de oksel beet en aan de andere kant met één hand onder de billetjes. 
  • Geniet van het moment.
  • Let bij het afdrogen goed op de plooitjes, zodat deze goed droog zijn.  

Lekker eten in je zevende maand!

Vooral tijdens de laatste maanden groeit je kind flink en komt je maag in de verdrukking. Hierdoor kun je last krijgen van zuurbranden. Dit gebeurt vooral als je maag vol is. Eet daarom het liefst wat vaker per dag kleinere porties. Koolzuurhoudende dranken kunnen de klachten verergeren. Verder kun je beter niet te veel kauwgom kauwen, want daardoor krijg je namelijk extra lucht in je maag. Ook koffie, sinaasappelsap en scherpe kruiden kunnen zuurbranden verergeren.

Vliegen tijdens je zwangerschap

Je bent nu in de 28e week van je zwangerschap vliegtuig zwangerschap vliegen Kraamzorg de Waarden

Bij de meeste vliegmaatschappijen mag tot je 36e week van je zwangerschap gewoon mee vliegen. Vanaf 36 weken is dit voor je eigen gezondheid en die van je baby niet meer toegestaan. Let op: bij sommige vliegmaatschappen mag je vanaf de 33e week van je zwangerschap al niet meer mee vliegen! Houd dus rekening met de terugreis! Check dit altijd bij jouw vliegmaatschappij, zodat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan.

In een aantal gevallen mag je na je 32-34e week al niet meer vliegen:

  • Als je zwanger bent van een meerling
  • Als er tijdens de zwangerschap complicaties zijn opgetreden. 
  • Voor je eigen gezondheid en die van je baby raden we je aan altijd een Engelstalige doktersverklaring mee te nemen.
  • Bij het inchecken of reserveren is het verstandig om een stoel aan het gangpad te vragen, zodat je even kunt lopen als je buik in de weg zit of je weer naar de wc moet.
  • Zorg voor een goede doorbloeding door genoeg in beweging te blijven en drink genoeg water.
  • Draag loszittende kleding. 
  • Overleg voor je reis met de verloskundige of huisarts zodat alles goed geregeld is, en vraag naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis van je vakantiebestemming.
  • Vergeet je zwangerschapsverklaring en -kaart niet, hierop staan al je medische gegevens.
  • Houd rekening met de datum van terugkomst, zodat je niet aan het einde van je zwangerschap terug moet vliegen.

Borstvoedingstips

Je bent nu in de 28e week van je zwangerschap zwanger borsten voorbereiden opborstvoeding Kraamzorg de Waarden

Wanneer je medicijnen gebruikt tijdens je zwangerschap en je borstvoedingsperiode, is het raadzaam om dit te bespreken met je huisarts. Soms is het beter om een ander medicijn te gebruiken tijdens deze periode. Er zijn veel medicijnen die je gewoon kunt gebruiken tijdens de borstvoedingsperiode, zonder dat je daarvoor de voeding moet onderbreken, of kolven en weggooien.
Neem bij twijfel contact op met je huisarts of neem contact op met een lactatiekundige.

Tip van de week: maak mooie buikfoto's

Ga je een zwangerschapsfotoshoot doen of maak je zelf foto's? Het is mooi om foto's van je zwangere buik te maken. Vraag je partner of maak een paar selfies. Leuk om zo je zwangerschap te kunnen volgen. Doe het maar, want je kunt het niet meer terugdraaien. Hier vind je een leuke en creatieve manier om je buik vast te (laten) leggen.

Je bent nu in de 28e week van je zwangerschap fotoshoot zwangerschap buik selfie Kraamzorg de Waarden

Bronnen

 Naar week 29

Kraamzorg aanvragen?

Kraamzorg aanvragen?

Spreekt onze kraamzorg je aan? Meld je dan aan en je ontvangt een uniek kadootje tijdens de intake. 

Aanmelden kraamzorg

Advies nodig?

Vraag het aan Sanne

Blijf op de hoogte
en praat mee

Advies nodig?