Doorslapen baby: ontdek het slaapgedrag van je kindje

Doorslapen baby: ontdek het slaapgedrag van je kindje

Ontdek met onze E-Learning het slaapgedrag van je baby en help hem om langer achter elkaar te slapen!

We willen je graag via deze E-Learning meer leren over het slaapgedrag van je baby en handvaten geven om je baby te helpen wat langer achter elkaar te slapen.

Aanmelden E Learning Slaapgedrag Baby doorslapen 1 1

Volg onze E-Learning en leer:

  • Wat 'normaal' slaapgedrag is.
  • Welke invloed (borst)voeding heeft op het slaapgedrag
  • Tips om je kindje te helpen langer achter elkaar te slapen.
    Direct aanmelden!

Wat is doorslapen?

Om te weten waar we het over hebben is het goed om te weten wat er precies wordt bedoelt met doorslapen. Het gaat hierbij niet om een hele nacht doorslapen, maar een uur of 6 achter elkaar. Van de laatste voeding die rond middernacht wordt gegeven tot de eerste ochtendvoeding rond 6.00 uur.

Volgens deskundigen slaapt een baby door als hij bij 4 of 5 maanden oud zo'n 5 tot 6 uur achter elkaar slaapt, meestal van 0.00 tot 5.00 uur. De meeste kindjes slapen op die leeftijd ook wel aardig door en soms al eerder, vanaf een maand of 3. 

Kan een pasgeboren baby wel doorslapen?

Minimaal 5 tot 6 uur achter elkaar doorslapen, kan een pasgeboren baby dat eigenlijk wel? Natuurlijk willen we als ouder graag dat ons kindje snel een paar uur achter elkaar slaapt, dan kunnen we zelf ook even goed tot rust komen. Maar een pasgeboren baby heeft nog geen dag- en nachtritme en kan nog helemaal niet doorslapen. Hij heeft de eerste periode namelijk om de 3 tot 4 uur voeding nodig. Langer dan dat kan hij dus ook niet achter elkaar slapen. Vanaf ongeveer 6 weken gaat hij 's nachts steeds ieder langer slapen maar iedere baby is uniek en zo heeft iedere baby ook zijn eigen slaapritme en slaapgedrag. Wil je het unieke slaapgedrag van jouw baby ontdekken? Meld je dan hier direct aan voor onze E-Learning!

Aanmelden E Learning Slaapgedrag Baby doorslapen

Vanaf welke leeftijd kan een baby de hele nacht doorslapen?

Veel ouders noemen het doorslapen als niet alleen hun kindje maar ook zij zelf door kunnen slapen, dat wil zeggen 8 uur achter elkaar slapen. De meeste baby's kunnen met ongeveer 6 maanden wel 8 uur achter elkaar zonder voeding en dus in principe 8 uur doorslapen. Meestal slapen deze kindjes door vanaf 23.00 uur tot 7.00 uurr. Na 9 maanden kan je kindje nog wat langer zonder voeding en is een complete nacht van 19.00 tot 7.00 uur doorslapen een mogelijkheid. Je kunt dan niet alleen genieten van je nachtrust maar ook van de avond!

Waarom slaapt de ene baby wel door en de andere niet?

Net als volwassenen worden baby's regelmatig wakker gedurende de nacht. In het begin heeft je kindje altijd nog hulp nodig van een volwassene om weer in slaap te komen. Naarmate je kindje ouder wordt leert hij om zelf weer in slaap te vallen. Hij wordt dus nog wel wakker, maar dit merk je niet meer omdat hij jou niet meer nodig heeft om weer in slaap te vallen. 

Door verschillende oorzaken kan het ene kindje zichzelf al sneller weer in slaap krijgen dan het andere kindje. Soms zijn dit oorzaken waar jij als ouder je kindje bij kunt helpen en soms zit er meer achter en is er extra hulp nodig. Via onze E-Learning krijg je meer inzicht in het slaapgedrag van je baby en kun je hem helpen langer achter elkaar te slapen. 

Het effect van voeding bij doorslapen baby

Je hoort vaak fabels over het effect van voeding bij het doorslapen van een baby. Zo wordt er wel eens gezegd dat kindjes die kuntsvoeding krijgen eerder doorslapen omdat de voeding zwaarder is. De voeding is zwaarder en de vertering duurt langer, maar een kindje wat borstvoeding krijgt kan net zo lang slapen. 

De toevoeging van rijstebloem aan de laatste voeding rond 23.00 uur zou ook helpen bij het doorslapen omdat kinderen dan minder snel een hongergevoel zouden krijgen. Maar dit is juist omgekeerd! Rijstebloem vult de maag meer dan melk, er is dus minder ruimte voor melk waardoor je kindje eerder honger zal krijgen want melk heeft een hogere voedingswaarde. Ook het hoge aantal calorieën in rijstebloem kan de slaap van je kindje juist versoren in plaats van bevorderen. 

Het effect van (borst)voeding op het slaapgedrag van je baby bespreken we uitgebreid in deze E-learning.

Aanmelden E Learning Slaapgedrag Baby doorslapen 2

Ontdek met onze E-Learning het slaapgedrag van je baby en help hem om langer achter elkaar te slapen!

Dit gaan we je allemaal leren:

  •  Wanneer slaapt een baby door?
  • Welke invloed heeft borstvoeding op het slaapgedrag?
  • Wat is ‘normaal’ slaapgedrag van een baby?
  • Tips om je kindje te helpen langer achter elkaar te slapen.
  • Hulp bij vragen; kom je er niet uit, waar kun je dan terecht?

Meer informatie en inschrijven voor de E-Learning 'Het slaapgedrag van je kindje'

Kraamzorg aanvragen?

Kraamzorg aanvragen?

Spreekt onze kraamzorg je aan? Meld je dan aan en je ontvangt een uniek kadootje tijdens de intake. 

Aanmelden kraamzorg

Advies nodig?

Vraag het aan Sanne

Blijf op de hoogte
en praat mee

Advies nodig?