Terug naar overzicht

Zwanger tijdens de Coronacrisis

Het ene moment ben je onbezorgd zwanger, en druk bezig om een baby kamertje in orde te maken, en het volgende moment staat de hele wereld op zijn kop. Hierdoor kun je als zwangere erg onzeker worden en met veel vragen zitten.

Deze periode is voor iedereen erg onzeker. Maar tijdens een zwangerschap ontstaat er ook een soort oer-gevoel. Het instinct om je (ongeboren) kind tegen alle gevaar te willen beschermen. Dat oer-gevoel is eigenlijk het begin van hechting met je baby. Omdat er relatief weinig bekend is over het nieuwe coronavirus, is het voor veel aanstaande ouders een erg onzekere periode. Dit is heel begrijpelijk.

Wat is er wél bekend?

Coronavirus virus Kraamzorg de Waarden R1140Q80S283869

Zwangerschap

Bij eerdere “nieuwe” virussen bleek dat zwangere vrouwen een verhoogde risicogroep waren. Dat lijkt bij het nieuwe coronavirus gelukkig niet het geval. Je loopt als zwangere niet méér risico op een miskraam of aangeboren afwijkingen dan bij andere infectieziekten die koorts veroorzaken.

Uit het onderzoek dat tot nu toe gedaan is blijkt dat er geen bewijs is dat het nieuwe coronavirus tijdens de zwangerschap wordt overgedragen aan de baby. Er zijn wel een paar baby’s geboren die vrij snel na de bevalling symptomen kregen, maar er is niet duidelijk of die besmetting via de placenta of op een andere manier heeft plaatsgevonden.

Een voordeel van de huidige maatregelen die in Nederland gelden, is dat je óók minder kans hebt op andere infectieziekten.

Verloskundigen hebben allemaal maatregelen genomen om iedereen zo goed mogelijk te beschermen. Dit voelt misschien wat “kaal”, maar het is nu even nodig om de zorg voor iedereen te kunnen blijven verzorgen, vóór, tijdens, en na de bevalling.

Bevalling

Door de huidige situatie zullen je beval-plannen misschien wel wijzigen. In een aantal regio’s is er voor gekozen momenteel geen badbevallingen meer te doen. Dit is echter geen landelijk beleid. Vraag na bij jouw verloskundige wat het beleid in jouw regio is.

Het is goed om te weten dat verloskunde een absolute prioriteit is in de meeste ziekenhuizen. Ieder ziekenhuis heeft een eigen beleid en maatregelen die ze hanteren om besmetting van coronavirus te voorkomen. Op de website van het ziekenhuis waar je gaat bevallen kun je hier meer informatie over vinden. Onze kraamverzorgende volgt bij de bevalling in het ziekenhuis, het beleid en de protocollen van het betreffende ziekenhuis.

Raambezoek

Kraamtijd en daarna

Zoals je misschien wel gehoord hebt wordt er dringend aangeraden om tijdens de kraamtijd geen bezoek te ontvangen. Deze maatregel is nu even nodig om te zorgen dat jullie zelf zo min mogelijk risico lopen op besmetting, maar ook om te zorgen dat de kraamverzorgenden zoveel mogelijk kunnen blijven werken.

Wist je dat het in veel culturen heel gebruikelijk is dat de kraamvrouw tot wel 6 weken na de bevalling in een soort afzondering leeft?

Dit heeft ook een aantal voordelen: je kunt samen met je partner en eventuele andere kinderen even wennen aan je nieuwe gezinnetje. De focus ligt helemaal op het lichamelijke herstel van de kraamvrouw en het verminderen van risico’s op infectie.

Gelukkig zijn er al veel creatieve oplossingen bedacht. De term “raambezoek” zou wel eens het nieuwe woord van 2020 kunnen worden.  Ook doen verloskundigen de postnatale zorg zoveel mogelijk via (beeld)bellen.

Voeding van je baby

Tijdens de zwangerschap wordt besproken hoe je denkt je baby te gaan voeden. De meeste mensen weten wel dat er voordelen zijn aan het geven van borstvoeding, maar hoe werkt dat nou precies?

In moedermelk zitten behalve de basis voedingsstoffen die ieder kindje nodig heeft (en die ook in kunstvoeding zitten) ook nog een heleboel stoffen die een baby bescherming bieden tegen allerlei infecties. De belangrijkste effecten worden gezien bij luchtweginfecties en maag-darm infecties. Juist in deze tijd kan dat een extra motivatie zijn om borstvoeding te gaan geven.

voeding

Wat gebeurt er als ik besmet blijk te zijn met het coronavirus?

Bij een mogelijke besmetting tijdens de zwangerschap zal jouw verloskundige je kunnen vertellen welke maatregelen er genomen moeten worden.

Er wordt momenteel hard gewerkt aan voorbereidingen voor de kraamzorg bij besmette kraamvrouwen. Onze afdeling Planning vraagt aan onze gezinnen of er in het gezin mogelijk sprake kan zijn van het Coronavirus voordat de kraamverzorgende op pad wordt gestuurd.

Als je borstvoeding geeft, en besmet blijkt te zijn, is er géén reden om te stoppen met borstvoeding. Het is onwaarschijnlijk dat het virus via de melk wordt overgedragen aan je baby. Wat wél wordt overgedragen aan je baby zijn specifieke antistoffen die je kindje beschermen tegen het virus. Het advies is dus om borstvoeding te blijven geven met extra beschermende maatregelen, zoals een mondkapje en extra handhygiëne. Als je te ziek bent om zelf te voeden, dan kun je je melk afkolven, zodat je kindje toch de antistoffen blijft krijgen.

Blijf positief!

Achter de schermen wordt hard gewerkt om de zorg zo goed mogelijk door te laten gaan. Soms is deze zorg in een andere vorm dan we gewend zijn, maar met creativiteit en flexibiliteit komen we heel ver.

Ook in deze onzekere tijden staan we voor je klaar. Laten we er met zijn allen het beste van maken.

Voor meer informatie over het Coronavirus verwijzen we je naar de website van het RIVM. Daarnaast kun je altijd contact opnemen met onze lactatiekundigen met vragen over (borst)voeding.

Laat je reactie achter

Posting comment as a guest.
Bijlages (0 / 3)
Share Your Location
Kraamzorg aanvragen?

Kraamzorg aanvragen?

Spreekt onze kraamzorg je aan? Meld je dan aan en je ontvangt een uniek kadootje tijdens de intake. 

Aanmelden kraamzorg

Advies nodig?

Vraag het aan Sanne

Blijf op de hoogte
en praat mee

Advies nodig?